Virusul Nipah, transmis de lilieci, ar putea provoca o altă pandemie mortală, avertizează inventatorul vaccinului COVID al AstraZeneca

Liliecii pot transmite virusul rabiei    Foto: pixabay.com
În timp ce lumea continuă să se lupte cu pandemia COVID-19, există un alt virus - numit Nipah - care ar putea fi una dintre următoarele amenințări pandemice, avertizează omul de știință care a inventat vaccinul Oxford / AstraZeneca.

Virusul de care vorbește omul de știință care a inventat vaccinul Oxford / AstraZeneca numește virusul Nipah și în prezent nu există tratament sau vaccin.

„Dacă am avea un tip Delta de virus Nipah, am avea brusc un virus extrem de transmisibil, cu o rată de mortalitate de 50%”, a declarat dr Sarah Gilbert, la o conferință din cadrul Festsivalului de Literatură Cheltenham Festival, din Marea Britanie, notează EuroNews. 

Virusul Nipah nu este nou ci este în circulație de ani de zile. În 1999, virusul a pornit, se crede, din centrul Malaeziei, la la o specie de lilieci, care consumau fructe din pomi de la fermele de porci. Porcii au mâncat resturile lăsate de lilieci, iar virusul a trecut, prin porci, către oamenii care îi îngrijeau.

Cum se transmite

Se crede că transmiterea a avut loc prin expunere neprotejată la secrețiile de la porci sau prin contact neprotejat cu țesutul unui animal bolnav.

În acel an, circa 105 malaysieni au murit în decurs de opt luni de la contractarea virusului după ce au au fost în comă, au avut febră și inflamație a creierului. Nipah a ucis aproximativ 40% dintre cei care au fost infectați.

Nipah face victime acum anual în Bangladesh, spre exemplu, și apare periodic și în estul Indiei. În septembrie, anul curent, un băiat în vârstă de 12 ani a murit după ce a contractat virusul.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că pentru focarele ulterioare din Bangladesh și India, consumul de fructe sau produse din fructe contaminate cu urină sau salivă de la liliecii infectați a fost sursa cea mai probabilă de infecție.

Potrivit OMS, țările cu anumite specii de lilieci pot fi, de asemenea, expuse riscului, inclusiv Cambodgia, Ghana, Indonezia, Madagascar, Filipine și Thailanda.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel