Violența în familie ar scădea IQ-ul copiilor

Copii
Copiii femeilor care au raportat violență în familie în timpul sarcinii sau în primii 6 ani de viață ai micuților au aproape 50% mai multe riscuri de a avea un IQ scăzut la vârsta de 8 ani, susține un studiu.

Familie, copil. Cercetătorii de la Universitatea din Manchester, Anglia, au demonstrat într-un studiu că micuții - ai căror mame au experimentat repetat violență fizică din partea partenerului lor, fie în sarcină, fie în primii șase ani de viață a copilului - sunt aproape de trei ori mai mari să aibă un IQ scăzut la vârsta de 8 ani. IQ-ul scăzut este definit ca un scor IQ mai mic de 90, unde un IQ normal este considerat 100. Studiul a examinat legătura dintre violența în familie - denumită și violența partenerului intim - și inteligența copilului la vârsta de 8 ani.

S-au folosit 3.997 perechi de copii-mamă în cercetare. "Știm deja că 1 din 4 femei în vârstă de 16 ani și peste 16 ani în Anglia și Țara Galilor vor experimenta violență în familie în timpul vieții lor și că copiii lor prezintă un risc mai mare de probleme fizice, sociale și de comportament. (...) Știm, de asemenea, că inteligența în copilăria este strâns legată de a merge bine la vârsta adultă, deși există puține dovezi cu privire la riscul de IQ scăzut pentru acești copii", susțin cercetătorii, potrivit medicalxpress.
17,6% dintre mame în studiu au raportat violență emoțională și 6,8 % au raportat violență fizică. Rezultatele sunt independente de alți factori de risc pentru IQ scăzut, cum ar fi consumul de alcool și tutun în sarcină, depresie maternă, educație maternă scăzută și dificultăți financiare în jurul nașterii copilului.

Există dezacorduri privind testul IQ drept măsura completă a inteligenței, deoarece consideră doar inteligența verbală și non-verbală. Cu toate acestea, este considerată utilă de mulți experți, deoarece un IQ ridicat a fost demonstrat în multe țări și culturi pentru a se asocia cu o gamă largă de rezultate sociale și de sănătate îmbunătățite.

Dr. Hein Heuvelman, de la Universitatea din Bristol, consideră: „Expunerea la violența în familie este frecventă pentru copiii din Marea Britanie și un factor de risc important și deseori trecut cu vederea în șansele lor de viață. (...) Suportul actual pentru femeile care suferă violență în familie este inadecvat în unele zone și absentă în altele. Intervenția timpurie cu aceste familii îi protejează pe copii de vătămări, dar poate, de asemenea, să acorde prioritate dezvoltării lor viitoare".

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel