Vinul roșu, bun pentru inimă? Citește înainte de a bea un pahar

Vinul rosu si sanatatea inimii
Mulți spun că vinul roșu ar fi bun pentru inimă, în parte pentru că el conține resveratrol. Adăugăm în combinație și recomandările pentru un consum moderat de alcool: cel mult un pahar pe zi - femeile și două pe zi – bărbații. Asta ne face să fim împăcați când ducem paharul la gură? Ei, bine, specialiștii atrag atenția că nu e chiar așa!

Ani de zile, studiile au arătat o relație între a bea o cantitate moderată de vin roșu și o inimă mai sănătoasă, însă specialiștii spun că este important să înțelegeți ce înseamnă asta înainte de a vă regala cu un pahar sau două pe zi, așa cum sunt recomandările pentru consumul modernat de alcool.

Nicio cercetare realizată până acum nu a stabilit exact o legătură cauză-efect între consumul de alcool și o mai bună sănătate a inimii. Mai degrabă, studiile au descoperit o asociere între consumul moderat de vin și un risc mai mic de a muri de boli de inimă.

Vinul roșu nu s-a dovedit că face inima sănătoasă!

Nu este clar, însă, dacă doar vinul roșu, cu de la sine putere, este asociat direct cu acest beneficiu sau dacă nu cumva există alți factori în joc care determină asocierea, a spus dr. Robert Kloner, director științific și director al cercetărilor cardiovasculare la Huntington Medical Institutes și profesor de medicină la Universitatea din Californiei de Sud.

„Ar putea fi vorba de faptul că cei care beau vin au mai multe șanse să aibă un stil de viață mai sănătos și o dietă mai sănătoasă, cum ar fi dieta mediteraneană, care este cunoscută ca fiind cardioprotectoare", a spus el.

Pe lângă asta, nu e neapărată nevoie să bei vin roșu pentru a obține acest beneficiu, a subliniat Kloner. Și cantități moderate de bere și băuturi spirtoase au fost, de asemenea, legate de un risc mai mic de boli de inimă, prin studii similare. Evident, nici aici nu e dovedită vreo relație directă cauză-efect.

Există, așa cum spunea, un mit că vinul roșu poate fi bun pentru inimă, în mod special deoarece acesta ar conține antioxidanți precum resveratrolul, care se găsește în primul rând pe pielea strugurilor, dar și în alune și afine. Unele studii sugerează că resveratrolul poate reduce colesterolul și că scade tensiunea arterială.

Resveratrolul, bun în cantități mari

„Dacă resveratrolul este într-adevăr cardioprotector sau nu, este încă în dezbatere", a spus Kloner, într-un interviu pentru pagina Asociației Americane a Inimii. „În plus, există dezbateri cu privire la cantitatea de resveratrol pe care ar trebui să o ingerăm pentru a obține un efect protector. Pentru a obține echivalentul cantității de resveratrol despre care s-a raportat că ar fi protectoare, ar însemna probabil că că trebuie să bem foarte mult vin". Iar asta nu s-ar mai încadra în consum moderat de alcool, în primul rând.

Ghidurile federale americane și Asociația Americană a Inimii recomandă ca, dacă bei alcool, să nu fie mai mult de una până la două băuturi pe zi pentru bărbați și o băutură pe zi pentru femei. Conform AHA, „o băutură" înseamnă 350 ml de bere, 120 ml de vin, 45 de ml de spirtoase.

Unele studii au arătat că un consum moderat de alcool poate avea unele beneficii pentru sănătate, inclusiv creșterea nivelului de colesterol „bun" HDL și scăderea riscului de diabet. Cu toate acestea, băutul excesiv duce la o serie de probleme de sănătate, inclusiv leziuni hepatice, obezitate, unele tipuri de cancer și accident vascular cerebral, fără a menționa efectul negativ pe care-l are asupra inimii.

Alcoolul în exces este sigur toxic

„Alcoolul în exces este într-adevăr rău pentru inimă", a spus Kloner. „Poate provoca hipertensiune arterială și poate determina aritmii. Poate provoca cardiomiopatie în care alcoolul este de fapt toxic pentru celulele musculare ale inimii și asta poate duce la insuficiență cardiacă".

Nu în ultimul rând, să dovedești că un consum moderat de alcool duce la o mai bună sănătate a inimii ar fi dificil, a spus Kloner. În mod ideal, ar fi nevoie de un studiu de mare anvergură, care nu numai că împarte oamenii-subiecți în grup de fără băutură, grup de băut moderat și grup de băut în exces, dar care ar trebui să compare și diferite tipuri de alcool - vin roșu, vin alb, bere, băuturi spirtoase - pentru a determina dacă vreunul într-adevăr are efectele benefice mult lăudate.

„Și , în plus, ar trebui să controlați diferiți factori - vârsta, sexul, riscul cardiovascular, dieta lor. Ar trebui să fir urmăriți mulți ani ca să știm exact", a spus el, remarcând și dilema etică de a trebui să faci, în cadrul studiului, niște oameni care nu beau deloc să consume alcool doar de dragul științei.

Deocamdată, mesajul cu siguranță nu e unul că poți bea liniștit, a spus Kloner. Ci doar că „dacă chiar vreți să beți, băutul cu moderație este calea de urmat", a punctat specialistul american.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel