Vinul fiert, beneficii pentru sănătate. Protejează inima și ajută în prevenția bolii Alzheimer

Vinul fiert - Foto: Freepick @anuta23
Vinul fiert este nelipsit în sezonul rece, dar beneficiile pe care le are îl pune la loc de cinste în prevenirea mai multor afecțiuni.

Vinul fiert este un produs de nelipsit în luna decembrie. Acesta se găsește adesea la Târgurile de Crăciun, pe pârtia de ski sau pe marginea patinoarelor, dar poate fi preparat cu ușurință și în confortul propriei case sau dacă vă aflați în vacanță. Dealtfel, pentru a realiza un vin fiert de calitate trebuie să țineți cont de temperatura la care îl ”fierbeți”, dr. Anca Hâncu susține că acesta nu se fierbe, ci doar se aduce la o temperatură optimă cât să nu își piardă din calități. 

”Un pahar de vin fiert, știm de resveratrol, știm că ne aduce totuși și substanțe antioxidante, însă cu moderație. Dacă faceți acasă vin fiert, puneți toate condimentele, sunt foarte multe rețete pe internet, încălziți la 70-80 de grade, pentru că dacă fierbem vinul cu adevărat își va pierde din calitățile nutritive”, a spus Anca Hâncu, la Antena 1.

Vinul fiert, beneficii pentru sănătate

Dacă ați respectat indicațiile nutriționistul, cu privire la temperatura de preparare a vinului fiert, haideți să vedem și care sunt beneficiile pe care acest produs le are pentru sănătatea noastră.

Încetinește îmbătrânirea

”Îmbătrânirea ca un vin bun” este o zicală des auzită în jurul nostru. Iar acest lucru pare să fie mai mult decât o vorbă, căci și vinul fiert are aceleași beneficii ca și vinul consumat ca atare. Este vorba de resveratrol, un compus polifenolic care, potrivit Virginia Tech Carilion Research Institute, contribuie la încetinirea procesului de îmbătrânire, arată HealthShots.

Prieten cu inima

Vinul, consumat cu moderație, se poate dovedi a fi o sursă bună de antioxidanți care pot contribui la reducerea stresului cardiovascular. Mai mult decât atât, condimente pe care le folosim la prepararea vinului fiert, precum scorțișoara sau ghimbirul, sunt asociate, la rândul lor, cu îmbunătățirea sănătății cardiovasculare.

Acțiune antiinflamatoare

Scorțișoara din vinul fiert are proprietăți antiinflamatorii, reducând în același timp umflăturile și restabilind funcția normală a țesuturilor. Acest lucru poate ajuta la afecțiuni precum artrita. Antioxidanții din vinul roșu și din cuișoare pot ajuta, de asemenea, la reducerea inflamației.

Îmbunătățirea sănătății intestinale

Se crede că cuișoarele din vinul fiert ajută la creșterea motilității intestinale, precum și la îmbunătățirea digestiei. Prin urmare, se consideră că aceste condimente îmbunătățesc problemele digestive, inclusiv indigestia, vânturile și constipația.

Analgezic

Uleiul esențial eugenol, care se găsește în cuișoare, are proprietăți anestezice și antiseptice locale care pot fi folosite pentru a ajuta la tratarea problemelor dentare, cum ar fi durerile de dinți.

Îmbunătățește memoria

Resveratrolul din vin este benefic și pentru memorie, astfel, un studiu realizat de Centrul Medical de la Georgetown University a constatat că acest antioxidant are rol protector împotriva bolilor neurodegenerative, precum boala Alzheimer, arată HealthShots.

Protejează împotriva răcelilor

Vinul fiert pune pe fugă răcelile sezoniere, iar aportul de antioxidanți care vine odată cu porția de vin fiert este exact ce avem nevoie pentru a ține departe infecțiile respiratorii.

Un studiu publicat în American Journal of Epidemiology a arătat că riscul de a răci scade cu aproape 40% în rândul celor care au consumat vin timp de un de zile. De altfel, consumul de vin trebuie să fie cu moderație, altfel excesul va avea un impact negaiv asupra sistemului imunitar.

Îmbunătățește densitatea osoasă

Un alt studiu, publicat în aceeași revistă menționată anterior, a arătat că femeile ce au consumat în jur de 11 ml de vin zlnic au raportat o densitate osoasă mai bună decât acele femei care nu au consumat vin sau care au consumat peste această măsură.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel