Palpitațiile inimii, adesea...
La nivel global, conform OMS, aproximativ 39% dintre bărbați și 9% dintre femei consumă tutun. Cele mai mari rate de consum de tutun în rândul bărbaților se găsesc în prezent în regiunea Pacificului de Vest, cu 49%, iar în rândul femeilor din Europa, cu 19%. Tutunul este responsabil pentru moartea a 8 milioane de oameni pe an, inclusiv 1 milion de decese rezultate din fumatul pasiv. Convenția-cadru a Organizației Mondiale a Sănătății a ratificat, în 2008, la New York, un pachet de politici menit să ajute la implementarea la nivel de țară a intervențiilor eficiente pentru a reduce cererea de tutun. Denumit MPOWER, pachetul cuprinde șase măsuri: monitorizarea consumului de tutun și măsurile preventive; protejarea oamenilor de fumul de tutun; oferirea de ajutor pentru a renunța; avertizare despre pericolele tutunului; aplicarea interdicțiilor privind publicitatea, promovarea și sponsorizarea; și creșterea impozitelor pe tutun.
Scopul final al acestora - acel Endgame - este reducerea numărului de fumători, în fiecare țară, la 5%. Deși în teorie sună bine, în practică doar două țări din Europa au reușit să facă asta, restul fiind la mare distanță de acest deziderat, imposibil de atins până în 2025: este vorba de Suedia (cu o prevalență de 4%) și Norvegia (cu o prevalență de 3%).
Modelul celor două țări arată însă că nu e suficient să impui reglementări legislative și să duci campanii anti-fumat pentru a scădea numărul fumătorilor și a deceselor cauzate direct sau indirect de fumat în rândul populației. Asta pentru că adaptarea reglementărilor legislative e greoaie, iar ca să aibă efect ar trebui să fie să fie dinamică și permanentă. Or, de fiecare dată când se stagnează, numărul fumătorilor crește brusc, după cum o arată experiența ultimilor 50 de ani.
„Oricum am privi datele statistice, atunci când avem o creștere a consumului de țigări, avem o creștere a cazurilor de cancer pulmonar la bărbați. (...) Și 80% din cancerele pulmonare sunt legate de fumat, iar fumatul este cea mai prevenibilă cauză de cancer existentă”, a explicat prof dr Ignatios Ikonomidis, Șeful secției de Echocardiografie și al Laboratorului de Cardiologie Preventivă al Departamentului 2 de Cardiologie, de la Spitalul Attikon, Facultatea de Medicină a Universității Naționale și Kapodistrian din Atena, Grecia, moderatorul dezbaterii intitulată „Viitorul fumatului în Europa”, de la al 4-lea Summit Științific contra fumatului.
Specialiștii reuniți la această dezbatere au spus că pentru a reduce drastic numărul de fumători, este nevoie și de acceptarea și promovarea alternativelor la fumatul clasic, care s-a dovedit deja, prin exemplul Suediei, că reduc drastic riscul de deces din caza bolilor pe care le provoacă consumul de țigări combustibile.
Dr. Ikonomidis, spre exemplu, a subliniat că nicotina în sine nu este problema și că pe termen lung, trecerea de la un produs din tutun la un alt produs necombustibil poate îmbunătăți semnificativ sănătatea.
Profesorul emerit Karl Fagerstrom a prezentat la această dezbatere datele care arată cum a reușit Suedia să reducă numărul fumătorilor curenți de țigări combustibile la 4% în rândul populației și să scadă major ratele de deces legate de fumat și nu numai, în timp ce țări precum Germania și Austria au numărul de fumători de peste 20%, România și Bulgaria de 30%, iar Grecia de peste 40%.
Deși climatul legislativ privind fumatul este unul moderat în Suedia față de alte țări, adică nu atât de drastic precum cel din Franța, Irlanda, Finlanda, România, Belgia, etc (Suedia, care este pe locul 15 în top, după țările enunțate), a câștigat și a redus dramatic numărul fumătorilor activi prin introducerea și promovarea de alternative mai sănătoase la fumat. Adică acele dispozitive care livrează nicotină fără să ardă tutunul și nu produc gazele nocive care afectează organismul.
Este vorba de SNUS (un produs oral din tutun fără fum, care este de obicei plasat în spatele buzei superioare, fie într-o formă liberă, fie în pliculețe porționate, și este utilizat în principal în Suedia și Norvegia), de e-cigarette și de vaping.
Efectul acestor măsuri s-a văzut relativ rapid, și a fost unul major. Practic, Suedia care are o prevalență constantă a consumului de nicotină (25%), a redus numărul fumătorilor de țigarete clasice la 5%, pornind de la indicația dată de FDA care spunea că întrucât nicotina este cea care dă dependența, „pentru a reduce cu succes adicția de țigări, trebuie să oferim actualilor fumători adulți alternative mai puțin nocive de livrare a nicotinei”. Or atât pentru SNUS cât și pentru vaping sau e-țigări s-a dovedit științific că prezintă un risc mult mai mic de cancer pulmonar, de gură și de gât, boli de inimă, emfizem și bronșită cronică, a arătat profesorul emerit.
Această scădere a numărului de fumători activi a dus, imediat, la o reducere majoră a cazurilor de boală și deces datorate fumatului. Spre exemplu, în timp ce media Uniunii Europene de decese cauzate de cancer pulmonar în rândul bărbaților este de 220 la suta de mii de locuitori, în Suedia această rată de deces este de doar 87 de oameni la suta de mii de locuitori. Rata de deces a bărbaților datorată altor cancere în Suedia este de 36 de persoane la suta de mii de locuitori, față de media UE de 105 / 100.000 de oameni. Și rata de deces datorată bolilor cardiovasculare este mai mic în Suedia, de 72/100.000 de locuitori, față de media UE de 170/100.000. Și, nu în ultimul rând, mortalitatea din orice cauză a scăzut în Suedia, ajungând la o rată de 222/100.000 de locuitori, față de 550 / 100.000 de locuitori cât e media UE.
„Dacă toți bărbații din Uniunea Europeană ar avea același obiceiuri de fumat ca bărbații din Suedia, anual ar fi evitate cel puțin 355.000 de decese” a arătat profesorul emerit Karl Fagerstrom în prezentarea sa.
În concluzia sa, specialistul a explicat că modelul Suediei arată trei lucruri extrem de importante:
1) Că produsele combustibile din tutun pot fi înlocuite cu succes cu produsele alternative de livrare a nicotinei.
2) Că produsele alternative, precum SNUS, vaping și e-cigarette, sunt semnificativ mai puțin nocive.
3) Că doar legislația implementată la nivel de stat nu este suficientă, ci e nevoie și de promovarea de mijloace alternative la fumatul clasic pentru a obține rezultatele scontate.
În continuarea sa, dr. Ioannis Boukovinas, medic oncolog, a fost de acord că reducerea vătămărilor este o alternativă pentru renunțarea la fumat, însă a subliniat nevoia de date suplimentare privind siguranța completă a produsulelor de înlocuire. Specialistul s-a referit, de asemenea, și la diferența dintre obiceiurile de fumat din întreaga Europă, subliniind decalajul dintre părțile nordice și sudice ale Europei. Specialistul a subliniat, de asemenea, că atunci când au fost puse în aplicare măsuri de restricționare a tutunului (inclusiv impozitare, interzicerea publicității pentru tutun etc.) a existat o scădere a cancerului în perioada 2005-2015, dar apoi a fost atins un platou. Dr. Boukovinas a sugerat că e nevoie de abordări mai deschise, mai largi, pentru a combate eficient fumatul și reglementări îmbunătățite și mai stricte pentru adolescenți.
La rândul său, cel de-al cincilea speaker al dezbaterii, Bengt Wiberg, a subliniat apoi că Suedia, Norvegia și Islanda dețin deja date și au atins obiectivul de 5% Endgame. Vorbitorul a spus că datele Experienței Suedeze ar trebui să fie disponibile tuturor europenilor în loc să se reinventeze roata. În sfârșit, vorbitorul a subliniat că BECA nu recunoaște marea disparitate a riscului dintre produsele de nicotină combustibile și necombustibile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Palpitațiile inimii, adesea...
Persoanele asigurate beneficiază de o...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Această metodă simplă ne ajută să...