Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Victor Costache: În patru-cinci ani Institutul Cantacuzino va produce vaccinuri
17 dec 2019 / 23:21
Ministrul Sănătății, Victor Costache, spune că e vital pentru România să aibă propriul producător de vaccinuri, însă atrage atenția că lucrurile nu pot fi grăbite la Institutul Cantacuzino.
Dr Victor Costache, ministrul Sănătății.

Deși a recunoscut că nu are informațiile complete, ministrul Sănătății, Victor Costache, a explicat, la Digi 24, că Institutul Cantacuzino, care a fost transferat din subordinea Ministerului Sănătății în cea a Ministerului Apărării Naționale (MApN), ar putea produce primele vaccinuri peste o perioadă de patru-cinci ani.

Deocamdată, a spus ministru, institutul va rămâne în subordinea MApN, spunând că „în momentul de față este foarte bine organizat". Cu toate acestea unul dintre consilierii săi împreună cu cei de la MapN vor face în comun un plan de relansare a producție.

„Am înțeles că în momentul de față este foarte bine organizat și se poate organiza, dar va dura între patru și cinci ani, sunt diverse planuri de management, pentru a începe o producție de vaccinuri la Institutul Cantacuzino. Deocamdată este la Ministerul Apărării. Este un proiect și este o decizie care nu depinde nici de ministrul Sănătății, nici de ministrul de Finanțe apartenența Institutului Cantacuzino. (...) Trebuie să fim realiști", a explicat Costache.

În caz de criză, Institutul ne-ar salva

Totodată, ministrul a subliniat că "este foarte important ca acest institut să fie revigorat", pentru că dacă România s-ar confrunta cu o criză reală a vaccinurilor, ar trebui să poată să le producă singură.

„Am avut acum câteva săptămâni o criză, un început de epidemie de difterie care era mai mult în sudul Ucrainei și care ar fi putut difuza în România. Ghinion, stocurile din țară erau limită. Ne gândeam că, dacă începe această problemă, oare vom avea resurse să o controlă? Și atunci am început să sunăm producătorii, să reîmprospătăm stocurile. Partenerii noștri din Vest, de la companii, nu mai aveau pe stoc și surprinzător am descoperit că rușii și croații aveau, fiindcă le produc ei. Deci, vedeți cât de important este să ai și o producție proprie de vaccinuri", a exemplificat Victor Costache.


Ştiri Recomandate

Dieta occidentală distruge fertilitatea masculină
Raed Arafat, mesaj pentru românii din țările cu COVID 19. Ce trebuie să facă
Coronavirus, cine ar fi fost pacientul zero
Intoxicație cu fum: doi tineri și un sugar, duși de urgență la spital
Greșelile care nu ne lasă să slăbim. Cum ne sabotăm singuri
Ministerul Sănătății: cei 6 români de pe nava Diamond Pricness au ajuns în țară
Comentarii