Victor Costache, despre șpagă: Prevederi în contractele de muncă, o posibilă soluție

Ministrul Sănătății a spus, la un post TV, că nu există soluții magice contra șpăgii, dar că în unele spitale s-au luat măsuri care au funcționat și că e posibil ca în contractele de muncă să fie introdusă o prevedere explicită contra acestui flagel.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat joi seară la B1 Tv că nu crede că există o soluție 'magică' pentru eradicarea plăților informale din spitale, dar că trebuie să ieșim din „zodia șpăgii" și că se caută soluții pentru descurajarea acestui fenomen.

„Nu cred că există o soluție magică, dar trebuie să ieșim din zodia șpăgii. Sunt spitale din România în care acest fenomen nu mai există. De aceea nu îmi place să dăm vina pe pacienți, știți bine că unul dintre clișeele șpăgii este că nu-i poți opri pe pacienți să dea plicuri. Fals! Există multe spitale din România unde acest fenomen a fost eradicat. De aceea nu cred că trebuie să trecem nici în extrema cealaltă. (...) Soluțiile implementate în spitale de care spuneam, așteptăm un punct de vedere al juriștilor, dacă se poate implementa în contractele care se semnează, că astfel de practici duc la încetarea contractului de muncă. Ar trebui lucrat împreună cu Colegiul Medicilor pentru a da și sancțiuni la nivelul Colegiului Medicilor. Este într-adevăr un fenomen reprobabil, care nu se întâlnește în UE, dar nu trebuie transferată această vină în seama pacientului. Pot să vă asigur că toleranța este zero. O campanie exclusiv dirijată de Ministerul Sănătății este sortită eșecului, ar trebui să clonăm de vreo 10 ori Corpul de Control al Ministerului Sănătății pentru a-l trimite", a mai declarat Victor Costache.

Dacă pot fi concediați, poate n-o vor mai face

Ministrul Sănătății consideră că dacă doar câteva exemple de desfacere a contractului de muncă a medicilor sau asistentelor medicale care au luat șpagă vor fi aduse în atenția opiniei publice, lucrurile ar intra pe făgaș normal. Pe de altă parte, demnitarul a apreciat că șpaga este un fenomen care s-a mai diminuat odată cu creșterea salariilor în sistemul medical.

„Probabil câteva exemple cu încetarea contractului de muncă ar fi foarte bune, care ar fi aduse atenției opiniei publice. Nu există o singură măsură care să funcționeze, dar este un fenomen care s-a mai diminuat odată cu creșterea salariilor corpului medical și ale asistentelor medicale, chiar a dispărut această senzație de empatie din partea populației care exista în trecut, faptul că medicii aveau într-adevăr salarii mici și asistentele medicale. Era un stimulent în acest sens. În momentul de față, opinia publică este conștientă că aceste lipsuri au dispărut și este doar un fenomen care trebuie combătut", a mai spus Victor Costache. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel