Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Victor Costache, despre șpagă: Prevederi în contractele de muncă, o posibilă soluție
05 dec 2019 / 23:08
Ministrul Sănătății a spus, la un post TV, că nu există soluții magice contra șpăgii, dar că în unele spitale s-au luat măsuri care au funcționat și că e posibil ca în contractele de muncă să fie introdusă o prevedere explicită contra acestui flagel.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat joi seară la B1 Tv că nu crede că există o soluție 'magică' pentru eradicarea plăților informale din spitale, dar că trebuie să ieșim din „zodia șpăgii" și că se caută soluții pentru descurajarea acestui fenomen.

„Nu cred că există o soluție magică, dar trebuie să ieșim din zodia șpăgii. Sunt spitale din România în care acest fenomen nu mai există. De aceea nu îmi place să dăm vina pe pacienți, știți bine că unul dintre clișeele șpăgii este că nu-i poți opri pe pacienți să dea plicuri. Fals! Există multe spitale din România unde acest fenomen a fost eradicat. De aceea nu cred că trebuie să trecem nici în extrema cealaltă. (...) Soluțiile implementate în spitale de care spuneam, așteptăm un punct de vedere al juriștilor, dacă se poate implementa în contractele care se semnează, că astfel de practici duc la încetarea contractului de muncă. Ar trebui lucrat împreună cu Colegiul Medicilor pentru a da și sancțiuni la nivelul Colegiului Medicilor. Este într-adevăr un fenomen reprobabil, care nu se întâlnește în UE, dar nu trebuie transferată această vină în seama pacientului. Pot să vă asigur că toleranța este zero. O campanie exclusiv dirijată de Ministerul Sănătății este sortită eșecului, ar trebui să clonăm de vreo 10 ori Corpul de Control al Ministerului Sănătății pentru a-l trimite", a mai declarat Victor Costache.

Dacă pot fi concediați, poate n-o vor mai face

Ministrul Sănătății consideră că dacă doar câteva exemple de desfacere a contractului de muncă a medicilor sau asistentelor medicale care au luat șpagă vor fi aduse în atenția opiniei publice, lucrurile ar intra pe făgaș normal. Pe de altă parte, demnitarul a apreciat că șpaga este un fenomen care s-a mai diminuat odată cu creșterea salariilor în sistemul medical.

„Probabil câteva exemple cu încetarea contractului de muncă ar fi foarte bune, care ar fi aduse atenției opiniei publice. Nu există o singură măsură care să funcționeze, dar este un fenomen care s-a mai diminuat odată cu creșterea salariilor corpului medical și ale asistentelor medicale, chiar a dispărut această senzație de empatie din partea populației care exista în trecut, faptul că medicii aveau într-adevăr salarii mici și asistentele medicale. Era un stimulent în acest sens. În momentul de față, opinia publică este conștientă că aceste lipsuri au dispărut și este doar un fenomen care trebuie combătut", a mai spus Victor Costache. 


Ştiri Recomandate

Produse din fermele afectate de gripă aviară din Ungaria au ajuns și în România
Substanţele chimice periculoase din tatuaje şi machiajul permanent, restricționate de UE
Narghileaua, mai dăunătoare decât țigara: 11 secunde pentru a forma cheaguri de sânge
A murit cel mai scund bărbat de pe planetă
Alertă în Thailanda: al doilea deces din cauza virusului misterios
Tânără, obligată să facă un test de sarcină înainte de îmbarcarea în avion
Și-a ucis soțul, folosind picături oftalmice
Gripa aviară cu virus înalt patogen, focar în România. Iată cum vă protejați
Comentarii