Victimele accidentelor, despăgubite în funcție de leziuni. Cât PLĂTEȘTI dacă faci accident. Vezi AICI codul leziunilor și AMENDA

Victimele accidentelor despagubite in functie de leziuni - Foto: Freepick @senivpetro @prostooleh @wayhomestudio
Despăgubiri pentru victimele accidentelor rutiere. Cât plătești pentru leziuni traumatice, musculare, faciale, estetice, craniene, vizuale, auditive sau ale membrelor și organelor interne și nu numai.

Printr-un ordin comun, emis de Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea de Supraveghere Financiară, victimele accidentelor rutiere sau, după caz, supravieţuitorii lor, vor putea primi despăgubiri. 

Despăgubirea la care au dreptul, pe cale amiabilă, de la firma de asigurare RCA a şoferului vinovat se stabileşte pe baza unui punctaj care reflectă gravitatea traumatismelor suferite de victimă în urma accidentării.

Legea nr. 132/2017, articolul 22, alineatul (5) litera a) a intrat în vigoare la 12 iulie 2017, la o lună de la data publicării sale în Monitorul Oficial. Lista punctajelor a fost reglementată la cinci ani de la intrarea în vigoare a Legii 132.

În cazul vătămării sănătății și integrității corporale a persoanelor, calculul punctajului traumatologic se realizează contracost la cererea persoanei prejudiciate, a asigurătorului RCA, a BAAR sau Fondului de Garantare a Asiguraților, denumit în continuare FGA, de către medici experți evaluatori.

Trei SEMNE importante ale unui AVC. Cum recunoști un accident vascular cerebral: Ne pot SALVA viața. Se acționează rapid, în primele 4 ore și jumătate

Cine și cum se stabilește punctajul traumatologic

 

Deci, calculul punctajului traumatologic se va face la cererea persoanei prejudiciate, a asigurătorului sau a unor autorități, de către medici experți evaluatori, prin examinarea clinică a celor ce au avut de suferit de pe urma unui accident rutier. Potrivit legislației, în cazul accidentelor rutiere cu victime, stabilirea despăgubirii pentru acestea se face atât pe cale amiabilă, cât și pe cale judecătorească.

Medicii experți evaluatori sunt reprezentați de medici specialiști sau primari de medicină legală sau medici specialiști sau primari de expertiză medicală a capacității de muncă sau medicii care au absolvit cursul postuniversitar de „Evaluare prejudiciu corporal în cazul unor traumatisme asociate incidentelor de trafic rutier”.

Pentru calculul punctajului traumatologic, persoanele prejudiciate sunt examinate clinic în cadrul unei expertize de evaluare în cadrul căreia sunt verificate acuzele prezentate, documentele doveditoare și se vor identifica aspectele clinice și paraclinice, morfologice și funcționale care sunt în legătură de cauzalitate cu accidentul de vehicule.

În cadrul examinării se procedează la:

a) identificarea, notarea și descrierea tuturor leziunilor traumatice și a consecințelor acestora asociate cu accidentul rutier în cauză, identificabile cu ocazia examenului clinic;

b) existența corelației diagnostic-susținerea diagnosticului;

c) examinarea documentelor medicale relevante;

d) diferențierea leziunilor traumatice și/sau consecințele acestora asociate cu accidentul rutier de patologii anterioare evenimentului rutier sau cele ulterioare ce nu sunt legate cauzal de acesta.

e) acordarea unui punctaj total care să țină cont de situația faptică la momentul consultului sau la momentul parvenirii examenelor clinice sau paraclinice de specialitate solicitate pe baza baremului.

În cazul în care documentele medicale sunt insuficiente și/sau incomplete în raport cu starea victimei, medicul expert evaluator poate solicita completarea documentației sau efectuarea unor examinări suplimentare cu scopul de a verifica și completa diagnosticul; solicitarea se face cu consimțământul explicit al pacientului.

Hepatita D (Delta), fără tratament inovator în România: Este destul de SCUMP. E considerată "boala orfană"

În urma efectuării examinării, medicul expert evaluator eliberează un raport de evaluare de medicină de asigurări care conține următoarele:

a) o parte introductivă în care se vor consemna cel puțin:

- datele de identificare ale victimei și ale medicului expert evaluator;

- date de istoric;

- acuzele semnalate;

- examenul clinic efectuat în cadrul examinării;

b) o parte expozitivă în care se vor consemna cel puțin:

- date din actele medicale;

- date din consultările medicale solicitate în cadrul examinării;

- leziunile traumatice;

- complicațiile posttraumatice identificate, diagnostic, prognostic;

c) concluziile în care se vor consemna cel puțin:

- punctajul total acordat;

- aprecieri cu privire la eventuale complicații cu caracter definitiv.

Ulterior eliberării raportului de evaluare menționat la alin. (4), medicul expert evaluator  arhivează documentația medicală și non-medicală a cazului pentru o durată de minimă de 10 ani.

În cazul în care, ulterior examinării clinice actuale, apar noi elemente clinice sau funcționale ori de laborator, se poate efectua o nouă examinare.

Potrivit Art. 5 din lege, modul de cuantificare al severității leziunilor traumatice include trei parametri distincți:

a) leziunea traumatică inițială, denumită în continuare LT, pentru care punctajul a fost constituit în funcție de consecințele morfologice, fiziologice ale leziunii;

b) complicații posttraumatice, denumite în continuare CP, fiind acele complicații imediate și/sau acute sau cronice care beneficiază de recuperare terapeutică;

c) consecințe posttraumatice permanente, denumite în continuare CPP, fiind acele complicații cu caracter permanent care nu se mai pot vindeca și care pot genera consecințe posttraumatice severe sau invaliditate pentru care punctajul cuantifică gradul în care este afectată capacitatea unui individ de a funcționa normal în societate sau în mediul familial.

Daunalitatea asociată punctajului nu include nicio referire la costurile procedurilor medicale, chirurgicale și recuperatorii necesare pentru vindecarea sau reducerea deficitelor morfo-fiziologice evaluate.

Ce se întâmplă în caz de leziuni multiple

 

În cazul leziunilor multiple, se aplică metoda sumării leziunilor și complicațiilor pe măsură ce acestea se constituie, cu următoarele precizări:

a) în cazul în care victima are mai multe leziuni, valoarea totală nu poate depăși valoarea corespunzătoare stării vegetative persistente, denumită în continuare SVP; valoarea acesteia din barem este de 200;

b) în cazul în care o anumită leziune traumatică generează mai multe complicații se va calcula numărul total de puncte pentru fiecare leziune în parte;

c) în cazul în care o leziune traumatică generează mai multe CPP, în calcul se va lua strict punctajul celei mai severe CPP;

d) în cazul în care o leziune traumatică generează atât CP cât și CPP, în calcul vor fi incluse LT și punctajele pentru CP și CPP cu severitatea maximală, fără însă ca valoarea totală a acestora să depășească pe cea a SVP;

e) în cazul în care victima are mai multe LT, se vor calcula valorile LT, CP și CPP pentru fiecare leziune în parte, fără însă ca valoarea totală a acestora să depășească pe cea a SVP.

Astfel, severitatea leziunilor traumatice va fi stabilită ținând cont de:

1. leziunea traumatică inițială

2. complicațiile post-traumatice, adică acele complicații imediate și/sau acute sau cronice care beneficiază de recuperare terapeutică;

3. consecințele post-traumatice permanente, adică acele complicații cu caracter permanent care nu se mai pot vindeca și care pot genera consecințe posttraumatice severe sau invaliditate.

Potrivit Art. 6, despăgubirile cuvenite persoanelor prejudiciate ca urmare a vătămării integrității corporale ori a sănătății persoanelor se stabilesc pe baza punctajului traumatologic prevăzut în Anexa nr. 1, obținut prin însumarea punctelor corespunzătoare traumatismelor coroborat cu prevederile art. 22 alin. (5) lit. b) din Legea 132/2017.

Potrivit Art. 7, cererea persoanei prejudiciate, a asigurătorului RCA, a BAAR sau FGA nesoluționate până la data intrării în vigoare a prezentului ordin, se soluționează conform prevederilor prezentului ordin.

În plus, potrivit legii, că valoarea unui punct traumatic este egală cu dublul salariului de bază minim brut pe țară, de la data producerii accidentului, iar despăgubirile se pot ajusta în funcție de particularitățile fiecărui caz în parte.

Amintim că, în prezent, salariul minim este de 2.550 de lei.

Cât plătești pentru leziuni traumatice, musculare, faciale, estetice, craniene, vizuale, auditive sau ale organelor interne

Astfel, fiecărui tip de leziune rezultată în urma unui accident rutier i se atribuie un punctaj, în funcţie de severitatea afectării victimei, denumit punctaj traumatologic.

 

1. -imagine fara descriere- (cod-leziuni---accidente-1_65844400.png)

2. -imagine fara descriere- (cod-leziuni---accidente-2_39673600.png)

3. -imagine fara descriere- (cod-leziuni---accidente-3_55798200.png)

4. -imagine fara descriere- (cod-leziuni---accidente-4_47741200.png)

 

1. -imagine fara descriere- (cod-leziuni-accidente-amenda_11349200.png)

Vezi DOCUMENTUL COMPLET AICI

Menționăm că toate acestea se pot aplica abia după ce proiectul de lege este adoptat de autoritățile competente și publicat în Monitorul Oficial.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel