Viața după INFARCT miocardic. De ce apare la tineri în ultima vreme

viata dupa infarct miocardic FOTO: Unsplash @giulia bertelli
Există viață după infact miocardic? Ce factori influențează recuperarea și de ce a apărut în ultima vreme la tineri?

Infarctul miocardic este una dintre principalele cauze de deces și, din păcate, în ultima perioada apare și la tineri. "Eu am făcut facultatea la Cluj și acolo veneau cazuri de infarct peste 70 de ani. După 10 ani veneau cazuri de peste 60 de ani, după încă 10 ani, cazuri de 50 de ani, după aceea 40 de ani și, într-adevăr, acum a ajuns la 30 de ani și sub. Cauzele sunt foarte evidente: în primul rând fumatul...80% din pacienții mei sunt fumători, care au într-adevăr boli cardiace. După aceea e obezitate și după aceea sedentarismul și nemișcarea și stresul...90% sunt obezi și fumători." a declarat Dr. Wargha Enayati, medic specialist cardiolog, pentru emisiunea "Vorbește lumea" de la Pro TV.

Când e bine să mergem la cardiolog?

Atunci când nu apar simptome specifice bolilor de inimă, medicul ne spune că "femeile dacă nu fumează și dacă nu sunt grase, dacă nu au diabet, dacă nu au acid uric crescut sau gută nu au nevoie să ajungă la cardiolog decât după 50 de ani. Același lucru e și pentru bărbați, dar peste 40 de ani."

Anumite simptome pot mima bolile de inimă, dar de cele mai multe ori nu este vorba de o afecțiune de acest tip. Doctorul dezvăluie că aceste manifestări se referă la "Atacul de panică sau durerile de spate care se iradiază în față. Nu are cum să fie ceva. Ca să fie o durere cardiacă la cineva trebuie să se întâmple multe lucruri înainte: vârsta, fumatul, obezitate".

Infarctul precoce

Dr. Wargha Enayati ne vorbește despre cel mai tânăr caz de infarct pe care l-a văzut: "cred că l-am văzut în gardă la noi la Fundeni și cred că avea 27-28 de ani, dar sunt după cum am zis: și-au bătut joc de viața lor de la 12-13 ani...cu cât fumezi mai devreme, cu atât efectul este cataclismic mai rău decât dacă începi de la 25 sau 30 de ani să fumezi. La femei ele sunt protejate de estrogeni până la menopauza și toate nenorocirile vin abrupt după menopauza".

Există viață după infarct?

Specialistul ne sfătuiește să facem un consult cardiologic mai repede "dacă ai în familie oameni care au colesterol mare, noi numim asta dislipidemie, cu diferite fracțiuni ale colesterolului mare și ai părinți care au colesterol mare, da, poate fi un factor să te controlezi înainte". Acesta ne dă speranțe și ne spune că există viață după infarct, dar "depinde cât de mare e un infarct, cât de extins este, dacă a apărut la cineva care nu a avut nimic înainte și dintr-o dată apare e mai rău. Dacă e cineva care are deja probleme și inima e adaptată, infarctul nu poate să fie așa de rău. Astăzi putem avea medicație foarte bună".

Vezi și: Legătura dintre anxietate și bolile de inimă. SPORTUL, secretul sănătății de fier

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel