Veninul de șarpe, tratament pentru bolile de sânge. Folosit ca lipici pentru sângerări

veninul de sarpe - FOTO: Freepick
Veninul de șarpe ar putea fi folosit ca tratament pentru bolile de sânge.

Veninul de șarpe ar putea avea proprietăți salvatoare pentru persoanele care suferă de boli ale sângelui. Vipera brună estică este al doilea cel mai mortal șarpe terestru și poate ucide un om în mai puțin de jumătate de oră, iar cercetătorii studiază veninul acesteia pentru a trata boli de sânge.

Gel din venin

Un gel din venin a fost dezvoltat de echipa de la Universitatea din Queensland. Acesta este compus din două proteine recombinante de venin de șarpe. Acest material de etanșare rapidă a rănilor poate iniția coagularea sângelui și poate preveni descompunerea cheagurilor de sânge.

În mod normal, veninul este o matrice foarte complexă, iar în el există proteine care sunt esențiale în coagularea sângelui.

Gelul de venin rămâne în stare lichidă, dar se solidifică la o temperatură corporală, ceea ce îi va conferi proprietatea interesantă de a sigila rănile. În prezent, primul ajutor se bazează pe un produs de tifon care nu oprește întotdeauna sângerarea.

Vezi și: Ciupercile, beneficii pentru sănătate. Conținut ridicat de vitamine

Veninul, component complex

Dacă va trece testele, gelul va putea fi folosit la scară largă. Acesta va fi folosit ca un ”lipici” pentru vasele de sânge.

”Până la 40% dintre decesele cauzate de traumatisme sunt rezultatul unei hemoragii necontrolate, iar această cifră este mult mai mare atunci când vine vorba de personalul militar cu hemoragii grave într-o zonă de luptă.

Natura a creat cele mai elegante și sofisticate mecanisme, iar noi le putem refolosi pentru a salva oamenii de la moarte din cauza sângerărilor necontrolate. Cercetarea arată că există o pierdere de cinci ori mai mică de sânge, iar cheagurile se formează de trei ori mai repede atunci când se aplică gelul de venin, în comparație cu procesul natural al organismului”, a declarat Amanda Kijas, cercetător postdoctoral care lucrează la acest proiect, potrivit Wiley Online Library.

Vezi și: Bicarbonatul de sodiu, tratament cosmetic. Cum să îl folosești

Folosit pentru persoanele cu hemofilie

Gelul dezvoltat de cercetători ar putea fi folosit de persoanele care suferă de hemofilie, o boală care nu lasă sângele să se coaguleze în mod corespunzător.

”Acest lucru include chiar și persoanele cu hemofilie și cele care folosesc anticoagulante Atunci când apare o leziune traumatică, complexitatea procesului de vindecare suprasolicită capacitatea organismului de a controla sângerarea.

Sperăm ca acest gel să accelereze procesele de vindecare a rănilor necesare pentru coagulare și reducerea fluxului sanguin, stimulând în cele din urmă capacitatea organismului de a vindeca răni mari”, a declarat Kijas.

În prezent, acest gel se află în faza de testare preclinică și poate fi extins pentru utilizare comercială, potrivit IFL Science. Această lucrare este realizată împreună cu Mark Midwinter de la Școala de Științe Biomedicale a Universității din Queensland.

Vezi și: Pizza, alimentul cel mai popular. Câte calorii conține și de ce o adorăm

Ce este hemofilia

Hemofilia este o boală ereditară, cauzată de o anomalie genetică și caracterizată de lipsa sau deficitul unui factor de coagulare din sânge, care împiedică oprirea hemoragiilor. 17 aprilie este Ziua Mondială a Hemofiliei. Iată ce simptome are boala și de ce apare: 

Hemofilia este cauzată de o mutație sau o modificare într-una dintre gene, care oferă instrucțiuni pentru producerea factorului de coagulare a proteinelor necesare formării unui cheag de sânge. Această modificare sau mutație poate împiedica proteina de coagulare să funcționeze corect sau poate face ca aceasta să lipsească cu totul. Aceste gene sunt localizate pe cromozomul X. Bărbații au un cromozom X și un Y (XY), iar femelele au doi cromozomi X (XX). Bărbații moștenesc cromozomul X de la mame și cromozomul Y de la tatăl lor. Femelele moștenesc câte un cromozom X de la fiecare părinte.

Atât bărbații cât și femeile pot fi purtători ai acestei gene anormale, transmițând boala, dar aceasta nu se manifestă în majoritatea cazurilor decât la copiii de sex masculin.

Hemofilia este una dintre afecțiunile cu care bolnavul se naște și cu care trăiește toată viață, iar primele semne ale bolii apar în primele luni de viață.

Decesul se poate produce dacă sângerarea nu poate fi oprită sau dacă apare într-un organ vital, cum ar fi creierul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel