Veganismul: cum afectează sănătatea femeilor. Renunță la acest mod de viață dacă vrei să devii mama

Veganismul afectează sănătatea femeilor? Foto: Freepick @ nensuria
Veganismul este pentru unele persoane doar un stil alimentar, în timp ce pentru altele este un stil de viață, care implică grija pentru planetă și animale.

Se spune că dacă refuzi carnea, tenul devine palid. Un ten galben nu este legat de eliminarea din alimentație a cărnii, dar există, totuși, șansele ca un mic procent de oameni să se confrunte cu acest lucru.

Cert este că aportul unei cantități mari de carotenoizi (pigmenți organici care se găsesc în plante) în organism poate complica conversia acestora în vitamina A. Carotenoizii se vor acumula în piele și îi vor da o nuanță gălbuie. Morcovii, cartofii dulci, roșiile, dovlecii sunt bogați în aceste substanțe, adică alimente vegetale, care stau la baza nutriției vegetariene.

Alimente care ajută în combaterea celulitei. Mario Popescu: Sunt bogate în antioxidanți

Este posibil să înlocuiești produsele de origine animală cu alimente echivalente și să eviți lipsurile? 

Din păcate, proteinele și grăsimile animale sunt unice în compoziția lor și nu există un înlocuitor echivalent printre produsele vegetale. Fără un acompaniament nutraceutic specific, o persoană care aderă exclusiv la o dietă pe bază de plante va dezvolta treptat deficiențe în unele substanțe nutritive. Cele mai evidente sunt lipsa de vitamina B12, fier și proteine. 

Există oameni care devin vegani din motive de sănătate, cum ar fi prevenirea creșterii celulelor canceroase. 

În câte ore se digeră carnea și cât timp trebuie să avem între mese. Alin Popescu: E greu în România să spui asta, dar trebuie să înțeleagă toți

Veganismul poate fi considerat ca un plan alimentar pe termen scurt pentru anumite afecțiuni cronice, precum și unele tipuri de oncologie. Pe termen scurt, aceasta înseamnă până la șase luni. În această perioadă, trebuie să susții organismul cu ajutorul suplimentelor alimentare, prescrise de medic. Cele mai frecvente motive pentru refuzul temporar al cărnii sunt problemele de funcționare a ficatului și a rinichilor.

Poți urma o dietă vegană pentru a pierde în greutate? 

Excesul de greutate este un simptom că ceva nu merge bine în organism. Pot exista multe motive pentru aceasta: nutriția excesivă cu carbohidrați și, ca urmare, rezistența la insulină (scăderea sensibilității țesuturilor la insulină), funcționarea defectuoasă a glandei tiroide, o stare de stres cronic și așa mai departe. O dietă vegană nu rezolvă toate aceste probleme, iar unele pot fi chiar agravate, așa că veganismul pentru pierderea în greutate este o utopie.

Unele alimente te ajută să arzi mai multe grăsimi în timpul antrenamentului. Lista completă

Mulți cred că veganii sunt adepți ai unei alimentații adecvate. Există o singură greșeală în dieta veganilor: aceasta este excluderea completă a cărnii, ouălor, laptelui și a produselor din lapte. Proteinele și grăsimile animale sunt cele mai biodisponibile surse de aminoacizi și grăsimi. Baza unei alimentații adecvate este echilibrul, nu o excludere cardinală a unor produse. Pentru a fi un vegan sănătos și activ, fără deficiențe de macro și micronutrienți, va trebui să ceri sprijinul unui nutriționist, care te poate ajuta în acest sens. 

Cum afectează veganismul sănătatea femeilor? 

Foarte des, femeile care aderă la o dietă pur pe bază de plante, au o deficiență globală de proteine, vitamine, minerale și acizi grași. Acest lucru perturbă echilibrul hormonal și duce treptat la epuizare.

Cinci întrebări pe care să ți le pui înainte de a cumpăra suplimente

Cu un dezechilibru hormonal, este greu să concepi și să naști un copil, deoarece sarcina și nașterea sunt procese extreme de consumatoare de energie. Iar pentru a obține această energie este nevoie de o gamă largă de macro și microelemente, care lipsesc organismului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel