Vâscul, planta vindecătoare cu beneficii uimitoare pentru sănătate. Cum se face ceaiul de vâsc

Vasc - Foto: Freepik @anutaray
Vâscul este o plantă parazită care a fost folosit în medicina tradițională de secole și are câteva beneficii potențiale pentru sănătate.

Vâscul trebuie utilizat cu precauție din cauza toxicității sale în doze mari. Vâscul conține substanțe active care pot stimula sistemul imunitar. Acest lucru poate ajuta la creșterea rezistenței organismului la infecții și boli.

Unele studii au arătat că extractele de vâsc pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale, ceea ce poate fi benefic pentru sănătatea cardiovasculară.

Vâscul, beneficii pentru sănătate

Vâscul are mai multe beneficii pentru sănătate, care includ reducerea anxietății și stresului, îmbunătățirea sănătății inimii, stimularea sistemului imunitar, susținerea sănătății respiratorii și prevenirea daunelor la ADN. 

Vâscul ameliorează insomnia și stresul

Vâscul este o plantă puternică pentru sistemul nervos, care îl întărește și hrănește. În caz de anxietate, vâscul acționează pentru a reduce nivelul hormonului stresului, cortisol, aducând sistemul nervos la un nivel mai gestionabil.

Vâscul a fost folosit tradițional ca relaxant și remediu natural pentru somn timp de secole. Componentele chimice ale acestei plante influențează eliberarea neurotransmițătorilor care calmează și relaxează sistemul nervos, permițând astfel un somn sănătos și odihnitor.

Vâscul, benefic pentru sănătatea inimii

Vâscul este clasificat ca "hipotensiv", ceea ce înseamnă că poate reduce tensiunea arterială. Potrivit lui David Hoffman, autorul cărții "Medical Herbalism ”vâscul deschide circulația către zone care au fost tăiate de aprovizionare sanguină adecvată din cauza tensiunii. El reduce tensiunea cardiovasculară și tensiunea arterială, aducând în același timp sânge nou, zahăr în sânge și vindecare în zone mult timp tăiate, tensionate, slăbite sau deteriorate”, potrivit Indigo-Herbs.

Capacitatea sa de a reduce tensiunea arterială ajută la prevenirea presiunii asupra sistemului cardiovascular.Această acțiune poate ajuta la prevenirea bolilor coronariene și a accidentelor vasculare cerebrale.

S-a constatat, de asemenea, că vâscul stimulează calea oxidului nitric. Lipsa oxidului nitric la nivelul inimii poate duce la insuficiență cardiacă și alte afecțiuni grave ale inimii.

Vâscul întărește sistemul imunitar

Vâscul este un stimulent al sistemului imunitar, cu studii care arată că poate stimula și regla sistemul imunitar. Este un antioxidant, antibacterian și antiviral, ajutând la apărarea organismului împotriva bolilor.

Vâscul poate fi, de asemenea, folosit pentru a întări sistemul imunitar după intervenții chirurgicale. Un studiu din 2006 privind reglarea imunității cu ajutorul vâscului a constatat că un extract din ingredientul activ al plantei, "iscador", poate minimiza suprimarea imunitară declanșată de anestezie și stresul post-operator.

Vâscul, benefic pentru respiratie

Proprietățile calmante ale vâscului pentru sistemul nervos calmează sistemul respirator și reduc iritațiile din căile respiratorii. El relaxează tensiunea din piept și reduce tusea persistentă, liniștind gâtul inflamat.

El poate, de asemenea, să reducă șuieratul produs în caz de atac de astm prin calmarea stării mentale și a panicii.

Vâscul, utilizare

Această plantă mistică evocă imagini de sărut sub crengile de brad în timpul sărbătorilor de iarnă, dar vâscul are o istorie lungă și respectată ca plantă medicinală puternică.

Derivat din cuvântul celtic care înseamnă "toate vindecă", vâscul a fost folosit în principal pentru tratarea tulburărilor nervoase cum ar fi anxietatea, depresia și insomniile. De obicei, era pregătit sub formă de ceai sau tinctură vindecătoare, deși fructele sale erau, de asemenea, zdrobite și transformate într-un unguent pentru diverse afecțiuni ale pielii.

Tinctura de vâsc: Se administrează de la 1 ml la 4 ml de până la 3 ori pe zi sau conform indicațiilor unui specialist în fitoterapie.

Ceai de vâsc:  Se adaugă 1-2 lingurițe de plantă tăiată la 1 cană de apă clocotită, se lasă să infuzeze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel