Varianta Lambda a infecției COVID: are mutații îngrijorătoare

Coronavirus. Foto: Pixabay
Cercetătorii au reușit să stabilească o serie de aspecte clare privind varianta Lambda a infecției COVID. 

Varianta Lambda a infecției COVID se răspândește rapid pe teritoriul SUA. Cercetătorii au stabilit o serie de aspecte privind varianta Lambda. Momentan, incidneța acestei tulpini nu este mare în State. Iar varianta apărută în Peru nu este la fel de îngrijorătoare precum cea Delta, provenită din India. Mutația Delta a virusului a dus la o creștere accentuată a cazurilor la nivel mondial, mai multe studii descoperind faptul că această variantă este mult mai transmisibilă decât varianta inițială de coronavirus. 

„Lambda are mutații îngrijorătoare, dar varianta rămâne rezervată unor cazuri rare din Statele Unite ale Americii, în ciuda faptului că a apărut de mai bine de câteva luni. (...) Este dificil de aflat cât de transmisibilă este Lambda și cât de eficiente sunt vaccinurile. Până acum am putut stabili că Lambda este mai transmisibilă decât varianta originală a coronavirusului. (...) Din fericire a putut fi demonstrat în primă fază că vaccinurile rămân protective în mare parte. Am învățat în timpul pandemiei că lucrurile se pot schimba brusc, dar controlul răspândirii COVID-19 ar trebui să limiteze și varianta Lambda”, susține Preeti Malani, de la Universitatea din Michigan, arată DC News. 

Varianta Lambda a infecției COVID, care a fost identificată anul trecut în Peru și care s-a răspândit în majoritatea țărilor din America de Sud, devine cea mai periculoasă, arată un nou studiu publicat la sfârșitul luni iulie pe platforma de științele biologice și medicale, bioRxiv. Această variantă COVID este una extrem de infecțioasă și mai rezistentă la vaccinuri decât versiunea originală a virusului SARS-CoV-2, care a apărut inițial în orașul chinez Wuhan, susțin experții.

"Unul dintre motivele pentru care este greu de înțeles amenințarea reprezentată de Lambda, folosind cercetările din laborator, este că are un set neobișnuit de mutații, în comparație cu alte variante. Lambda are un model unic de șapte mutații în proteina spike, pe care virusul o folosește pentru a infecta celulele umane", a declarat doctorul Jeffrey Barrett, director la Institutul Wellcome Sanger din Marea Britanie, pentru Financial Times.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel