Valul doi de coronavirus suprapus cu gripa și rujeola, scenariu de DEZASTRU în toamnă. Ce ne-ar putea salva

Coronavirus,
EXCLUSIV
Alături de OMS, mai mulți experți români avertizează că în toamnă situația s-ar putea complica, al doilea val de infectare cu coronavirus putându-se suprapune cu sezonul gripal, dar și cu cel de rujeolă. Asta ar putea da naștere unui dezastru, dacă nu vor fi luate măsurile corecte. Și instrumente care ne-ar putea ajuta să atenuăm posibilul scenariu avem:

La toamnă, noul val de infectare cu coronavirus preconizat de experți n-ar trebui să ne mai prindă nepregătiți. Acum știm ce este aceste coronavirus, în mare parte, și știm și cum ar trebui să ne protejăm de el. Doar că situația va fi complicată major de alte două aspecte: la începutul lunii octombrie începe sezonul gripal, iar de la jumătatea lui septembrie copiii se întorc la școală, moment în care crește numărul cazurilor de rujeolă. Dar ce se poate face în acest scenariu? 

Vom putea să ne protejăm de coronavirus? 

Din capul locului trebuie menționat că toate cele trei tipuri de viruși sunt periculoși: COVID-19 poate duce la deces, la fel și gripa, la fel și rujeola. Ideal ar fi să ne protejăm de toate trei, sau măcar de o parte dintre ele. Dar să le luăm pe rând. Cum ne-am putea proteja de coronavirus, mai ales în condițiile în care tratament dedicat care să vindece COVID-19 nu există? 

În primul rând, deși în teorie ar fi o situație ideală, nu ne putem baza pe imunitatea de grup dată de infectarea populației cu coronavirus. Asta din simplul fapt că ar trebui ca până în toamnă o mare parte din populație să fi trecut prin boală, cu sau fără simptome, ceea ce este riscant și nu tocmai posibil. 

„În momentul în care am avea o imunitate de grup de 70%, ar exista practic niște bariere. Pentru că nu are cum merge mai departe, se întrerupe lanțul de transmitere. În acel moment virusul acesta va mai circula poate în comunitățile de copii, în colectivități cum evoluează toate celelalte. Am pronunțat cifra de 70% pentru că mă bazez pe exemplul pe care îl avem cu celelalte virusuri, că dacă ai 70% seroprevalență, adică dacă ai reușit să imunizezi 70% din populație pentru difterie ai eliminat practic boala din România, la un virus care are basic reproduction number 2. Acum, șansa ca să avem 70% seroprevalență este foarte mică, doar după experiența pe care o avem acum. 10% este mult dacă va fi. Dar oricum ar fi, dacă o să avem 10% seroprotecție atunci este posibil ca în toamnă să avem niște măsuri mai relaxate, adică să deschidem școlile, astfel încât să putem să realizăm o protejare a celorlalți prin alte măsuri dar dând drumul la economie, la turism, la toate aspectele acestea", a explicat, EXCLUSIV pentru DC MEDICAL, Dr Gindrovel Dumitra, care este Medic Primar Medicină de Familie, coordonatorul grupului de vaccinologie din Ministerul Sănătății, Doctor în Medicină (Dolj) – coordonator al grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF).

Apoi, spune medicul, să te bazezi pe această imunitate de grup ca strategie contra unei pandemii e ca și cum ai juca ruletă rusească, și asta s-a văzut clar în cazul țărilor care nu au impus restricții de la începutul pandemiei, iar cetățenii lor au avut de suferit, zeci de mii pierzându-și viața. România, care a impus din start restricții, nu a ajuns în situația dramatică a britanicilor, spre exemplu. 

„Pe asta a mizat și Boris Jonhson la început, pe asta a mizat și Suedia, ei de aceea au și spus că vor număra persoanele imune după un an, suedezii au spus că vor face o evaluare nu acum, când avem un număr foarte mare de decese, ci peste un an. Greșeala lor fantastică, când au luat această decizie, a fost că au mizat pe un fel de ruletă rusească, pentru că noi nu avem în acest moment garanția că în toamnă sau peste un an vom avea, la cei care s-au îmbolnăvit, titrul de anticorpi protectori care să-i protejeze împotriva bolii. Adică e posibil ca la anul să o luăm de la capăt, iarăși cu același număr mare de morți, mai ales în rândul vârstnicilor. La fel și Marea Britanie. Regatul Unit are peste 63 de milioane de locuitori și peste 34.000 de decese. Or, în România sunt cam de trei ori mai puțini locuitori, dar avem mult mai puține decese. Dacă lucrurile ar fi fost ca în Marea Britanie ar fi trebuit să avem circa 10.000 – 15.000 de decese la ora asta. Asta înseamnă săptămâna aceea în care Marea Britanie a jucat reuletă rusească. Sunt peste 10.000 de vieți salvate în acest moment în România!", a subliniat dr Gindrovel Dumitra. 

Și atunci ne putem proteja de coronavirus? Șansele ca un vaccin pentru coronavirus să fie viabil și produs în cantități uriașe, pentru că toată lumea îl va dori, sunt însă minime. E adevărat că acum sunt 8 vaccinuri în faze clinice de cercetare I și II, dar eficiența lor va fi dovedită în timp, cel mai probabil și cel mai devreme anul viitor. Singurele lucruri dovedite a fi eficiente sunt, la nivel personal, păstrarea măsurilor de igienă, protecția cu măști și distanțarea socială. Iar în ce privește sistemul sanitar, întărirea și dezvoltarea sistemelor de urgență și ATI, ca să poată face față unui posibil nou val de pacienți.

„În toamnă e puțin probabil ca domnul președinte să mai poată să mai instaureze încă o dată starea de urgență. Sigur că o poate face, dar nu o va face ca acum, profilactic, ci o va face în momentul în care se va afla în situația lui Boris Johnson. Mie de asta mi-e teamă. Pentru sunt foarte multe voci care până în acest moment nu percep corect riscul, iar evoluția blândă din România le creează argumente pentru faptul că autoritățile ar fi exagerat. Nu e așa! Suntem cumva victimele propriului succes. (...) Am respectat reguli și n-am avut număr mare de decese, și de aici unii au ajuns să creadă că nu a fost nimic", a mai spus dr Gindrovel Dumitra.

Ne putem proteja de gripă și rujeolă

Dacă împotriva coronavirusului nu vor avea practic prea multe arme în plus, cu gripa și cu rujeola avem cu ce lupta, ca să nu existe coinfecție. Ne ajută foarte mult și faptul că, înaintea noastră, cu această situație se va confrunta emisfera sudică, unde acum e teoretic toamnă și vine iarna. Ei se vor lovi primii de acest posibil val de coinfecții, mai ales între coronavirus și gripă, pentru că la protecția contra rujeolei rata de vaccinare din țări precum Australia e mult mai mare decât cea din Europa. 

Pentru gripă și rujeolă există vaccinuri. Și ele sunt dovedit eficiente. De altfel, Academia Franceză de Medicină recomandă de pe acum vaccinul gripal, pentru că „s-a dovedit că o persoană atâta timp cât este protejată de gripa sezonieră așa șanse mai mari să treacă prin infecție COVID-19, și invers. Asocierea celor două (gripă și COVID-19, n.r.) și lipsa de protecție sezonieră poate duce la evoluții fatale. Ei au început chiar de pe acum cu această recomandare", a arătat academician prof dr Irinel Popescu, la emisiunea Academia de Sănătate.

„În primul rând e clar că microorganismele nu dorm în momentul în care noi suntem în criza de coronavirus. Și atunci vom avea foarte probabil în toamnă, în același timp, mai multe infecții. Vom avea gripa, din sezonul de gripă pe care îl avem în fiecare an, vom aveea din păcate și rujeolă și cei mici clar au un risc destul de mare în momentul în care se întorc la școală, mai ales că noi, în România, vorbim de epidemie de rujeolă, cu multe cazuri deja din perioada asta, în așa fel încât este clar că o să fie necesară multă atenție. Deci, avem nevoie de o manageriere foarte corectă a acestei situații. Asta înseamnă că ne vom vaccina pentru gripă, ne vom vaccina pentru rujeolă, adică lucrurile ar trebui gândite încă de pe acum dacă ne referim la rujeolă. Ar trebui văzut exact care e statusul în raport cu fiecare copil și așa mai departe. (...) E clar că la nivelul României e important să avem un status corect de vaccinare, mai ales că există posibilitatea de vaccinare și în caz de rujeolă și în caz de gripă, și lucrul acesta ar trebui să se întâmple. Iar partea bună, dacă vreți să găsim și o parte bună, este că măsurile de prevenție pentru coronavirus sunt valabile și pentru celelalte două. Și pentru gripă, și pentru rujeolă. Și dacă vorbim de regulile de igienă, și dacă vorbim de distanțare, și de faptul că purtăm mască. Lucrurile acestea ar putea să ne ajute în aceste demersuri”, a explicat, EXCLUSIV pentru  DC Medical, dr Adrian Marinescu, purtătorul de cuvânt al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din Capitală. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel