Valeriu Gheorghiță, despre tulpina japoneză: Cu cât se vaccinează mai mulți oameni, cu atât scade probabilitatea ca acest virus să facă mutații

Dr Valeriu Gheorghiță coordonează campania națională de vaccinare împotriva COVID FOTO: Facebook
Col dr Valeriu Gheorghiță a explicat ce presupune tulpina japoneză - mutația E484K a coronavirusului-, întâlnită atât la tulpina britanică, cât și la tulpina sud-africană. El a precizat că trebuie accelerată vaccinarea astfel încât coronavirusul să nu mai aibă masă de populație în care să poată face mutații. 

Noua tulpină SARS-CoV-2 care prezintă și mutația E484K a fost depistată în România la Suceava, pe baza secvențierilor efectuate la Universitatea „Ștefan cel Mare”. Proba biologică cu noua variantă de coronavirus a fost recoltată la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, de la un pacient fără un istoric recent de călătorie în Marea Britanie.

La cele 3 variante îngrijorătoare cunoscute ca provenind din Marea Britanie (linia B.1.1.7, nume VOC202012/01), din Africa de Sud (linia B.1.351, cu numele 501Y.V2 15) și din Brazilia (linia P.1, nume P.1), Institutul de Sănătate Publică din Anglia a adăugat, în luna februarie, o nouă variantă a virusului (linia B.1.1.7 + E484K, nume VOC202102/02). Deși numărul cazurilor identificate cu noua variantă (B.1.1.7 + E484K) este momentan relativ redus (fiind prezentate numai 43 de cazuri în Raportul britanic din 1 aprilie 2021), principala îngrijorare provine din capacitatea variantelor ce conțin și mutația E484K de a prezenta o rezistență mai mare la anticorpii generați de vaccin, reducând astfel eficiența vaccinurilor. În luna martie, noua variantă (B.1.1.7 + E484K) a fost introdusă ca variantă îngrijorătoare (variant of concern - VoC) și în lista Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), care monitorizează situația epidemiologică la nivelul Uniunii Europene. Într-un comunicat emis duminică, 4 aprilie, de agenția Reuters, este prezentată îngrijorarea în legătură cu răspândirea acestei variante și în Japonia, aproximativ 70% dintre probele secvențiate de la un spital din Tokyo prezentând această mutație, au arătat experții de la Suceava. 

Col dr Valeriu Gheorghiță spune că apariția acestei noi tulpini mutante japoneze arată nevoia de a accelera campania de vaccinare, astfel încât coronavirusul să nu se mai răspândească. Pentru că odată oprită răspândirea nu mai are cum să facă mutații. 

Vaccinarea stopează răspândirea coronavirusului

„În primul rând mutația E484K – din tulpina japoneză - este o mutație care se regăsește și pe tulpina braziliană și pe tulpina sud-africană. Este adevărat că aceste două tulpini au o rezistență față de vaccinurile disponibile la acest moment.

Este vorba despre o eficacitate ușor mai redusă a vaccinurilor disponibile la acest moment, dar datele care provin din SUA, cel puțin pentru vaccinul de la Pfizer, arată că la 6 luni de la doza de rapel eficacitatea acestui vaccin și eficiența care este validată în viața de zi cu zi se păstrează la peste 91%, fiind inclusiv protecție față de aceste variante noi. Lucrurile nu trebuie să ne sperie sau să intrăm în panică. Este de subliniat cursa contra cronometru față de care noi ne aflăm în lupta cu acest virus. Cu cât un număr mai mare de persoane se vor vaccina în perioada următoare, la nivel global, cu atât numărul de infectări se va reduce semnificativ și probabilitatea acestui virus de a căpăta și de a acumula noi mutații va scădea considerabil", a spus Valeriu Gheorghiță la Antena3.

El a arătat că vaccinarae și respectarea măsurilor de protecție sunt singurele arme viabile în lupta cu SARS-CoV-2

„Mutația se generează prin circulația virusului. Este o presiune de selecție la care acest virus este supus, ori de câte ori face un pas de al o persoană la o altă persoană. El se va adapta în fața răspunsului imun și va încerca să scape. Cum? Realizând mutații care să-l scape de acțiunea și efectul neutralizant al anticorpilor.

Singura modalitate prin care putem controla apariția de noi variante virale, să nu îi mai dăm posibilitatea acestei tulpini circulante să cumuleze noi variante este să ne protejăm cât mai mulți dintre noi. Pe de-o parte prin vaccinare, iar pe de altă parte respectând măsurile de protecție.

Trebuie să accelerăm campania de vaccinare, oamenii trebuie să înțeleagă cât de importantă este vaccinarea, pentru că altfel, s-ar putea ca în următoarele luni să ajungem să nu mai avem eficiența pe care ne-am dorit-o de la vaccin. Ceea ce nu este de dorit pentru nimeni, pentru că așa nu vom putea să controlăm această pandemie", a mai adăugat Valeriu Gheorghiță, la Antena 3.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel