Valeriu Gheorghiță, despre tulpina indiană COVID-19 care a ajuns în România: Mesajul rămâne unul foarte clar!

Dr Valeriu Gheorghiță, foto centru.
Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național pentru coordonarea campaniei de vaccinare anti-COVID, a făcut, joi, 29 aprilie, precizări importante despre tulpina indiană a COVID-19 descoperită și în România. 

"Tulpina indiană este definită prin prezența a două mutații. Două mutații care se caracterizează cu reducerea activității neutralizante a anticorpilor obținuți după vaccinare, însă nu este un impact semnificativ care să reducă eficiența vaccinurilor, așa încât mesajul rămâne unul foarte clar, de a ne prezenta și de a ne vaccina într-un număr foarte mare tocmai pentru a reduce circulația virusului în populație și pentru a reduce riscul să cumuleze noi mutații.

Nu avem motive să ne îngrijorăm

 

Nu este neapărat mai contagioasă. Aceste mutații care sunt identificate pe această tulpină, se pare că reduc activitatea neutralizantă a anticorpilor, însă de pildă comparativ cu tulpina sud-africană, nu este mai rezistentă față de vaccinurile actuale. Nu se așteaptă să vorbim de o eficiență substanțial redusă a vaccinurilor. Vaccinurile cu siguranță își mențin eficiența față de forme severe, față de complicații ale bolii, de riscuri de spitalizare. Nu avem motive să ne îngrijorăm. Rămân aceleași măsuri valabile. Este important să respectăm măsurile de prevenție indiferent de tipul de tulpină despre care vom vorbi.", a declarat Valeriu Gheorghiță în cadrul unei conferințe de presă.

Vă reamintim faptul că varianta indiană a virusului SARS-CoV-2 a fost descoperită într-o localitate din România.

Ministerul Sănătății a fost informat astăzi, 29 aprilie 2021, de către Institutul Național de Sănătate Publică - Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (INSP - CNSCBT) că, împreună cu Direcția de Sănătate Publică (DSP) Brașov și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” (INCDMM „Cantacuzino”), investighează un focar de SARS-CoV-2 în rândul unor lucrători în construcții din Colonia Bod, jud. Brașov, se arată într-un comunicat de presă.

Cinci persoane au fost confirmate cu infecția SARS-CoV-2, iar alte trei persoane sunt testate negativ.

INSP a fost informat în această dimineață asupra faptului că un laborator de analize din orașul Sf. Gheorghe a identificat o variantă „indiană”, B.1.617.2, la o persoană de 26 de ani, care a ajuns în România în urmă cu aproximativ o lună.

La data recoltării, 26.04.2021, cazul era simptomatic (tuse), cu formă clinică ușoară. Persoana s-a prezentat la laborator pentru recoltare la cerere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel