Valentine’s Day, sindromul inimii frânte și riscul de sinucidere. Mituri demontate

Inima nu ți-e frântă musai de Valentine’s Day
Se promovează des ideea că de Crăciun, de Anul nou și de Valentine’s Day (populara Zi a Îndrăgostiților) ar fi perioadele cu cel ai mare risc de sinucidere. Se vorbește des, mai ales de Valentine’s Day de sindromul inimii frânte și de depresie. Dar care e de fapt adevărul? E un mit, susțin experții. Iată de ce:

Valentine's Day, poate mai abitir decât de Crăciun și de Anul Nou, se propagă ideea că crește numărul sinucigașilor. Ni se flutură pe sub nas numărul apelurilor celor care se gândesc să-și ia viața și cel al cazurilor diagnosticate cu „sindromul inimii frânte". Explicația susțintătorilor acestui mit merge pe linia depresiei.

Argumentația susținătorilor mitului

Ei spun că multor oameni singuri le e mai greu să meargă la muncă unde colega primește buchete imense de flori sau colegul i-a cumpărat iubitei cine știe ce cadou siropos. Apoi, dacă pentru unii dintre acești oameni ziua e doar incomfortabilă sau enervantă, pentru alții, care suferă de depresie sau alte boli mintale, sentimentele de izolare ar putea să se adâncească și să le facă mult rău. Iar depresia – e adevărat - poate duce la suicid. Dar asta se poate întâmpa oricând: colegele de la birou primesc flori și de 1 și 8 martie, sau de zilele lor de naștere, iar bărbații și atunci cumpără cadouri.

Ca argument se mai aduc și două afecțiuni care – vezi-Doamne – s-ar agrava în tipul acestor sărbători: sindromul inimii frânte și tulburări afective sezoniere (depresia sezonieră). Numai că, spun experții, acestea nu depind de o sărbătoare anume, ci au cu totul alți factori declanșatori.

Sindromul inimii frânte dat de un episod stresant

Sindromul inimii frânte este cunoscut și sub numele de cardiomiopatie de tip takotsubo. El nu apare la vreo sărbătoare anume sau din cauza singurătății, ci este o afecțiune care poată fi declanșată oricând de un episod extrem de stresant, cum ar fi moartea cuiva drag. Sindromul provoacă dureri în piept care mimează un atac de cord, explică experții de la Clinica Mayo.

Simptomele pot include o inimă mărită care nu mai pompează sânge bine, deși de obicei starea este reversibilă odată cu reducerea sau eliminarea factorului de stres. Evident, fiind vorba de o suprasolicitare a inimii, există și un risc de deces. Dar, cum spuneam, nu se întâmplă pentru că e Valentine's Day, Crăciun sau Anul Nou.

Corect este și faptul că, în unele cazuri, același episod stresant care a provocat Sindromul inimii frânte, îi poate face pe unii oameni să se comporte irațional, mai ales dacă sunt bolnavi de depresie. Din nou, nu ține de vreo sărbătoare anume, și de simptomatologia depresiei.

Citește și: Depresia în România, statistici surprinzătoare

Citește și: Sinucidere, motive ascunse. De ce se sinucid tinerii care par fericiți


Tulburările afective sezoniere

 Prin definiție, tulburarea afectivă sezonieră (denumită și SAD în engleză, cuvânt care înseamnă trist) este o formă de depresie în care oamenii se confruntă cu astfel de episoade în anumite perioade ale anului. Cel mai frecvent, însă, aceste episoade depresive sunt toamna sau iarna și să se diminueze în primăvară. Un tip mai puțin obișnuit de DAS, cunoscut sub numele de depresie de vară, de obicei începe în primăvara târziu sau la începutul verii. Aceste tulburări pot fi legate de schimbările în cantitatea de lumină naturală pe care o persoană o primește, arată experții de la Psychology Today. 

Dar, nici aici, nu există dovezi că ar ține de vreo sărbătoare anume.

Risc crescut de sinucidere din martie până în august

De fapt primăvara și vara sunt perioadele cu cel mai mare risc de sinucidere. Acest fapt a fost dovedit, acum doi ani, de un studiu realizat de cercetători de la Annenberg Public Policy Center (APPC) al Universității din Pennsylvania, care arată de că fapt rata de sinucideri, în SUA, crește din martie (cu 124,94 sinicideri pe zi) și rămâne ridicată până în august (126,19 medie de sinucideri pe zi.) Mai și iulie sunt lunile cu cel mai mare număr de sinucideri, în medie de peste 127 pe zi.

În decembrie când e Crăciunul, însă, rata medie este de 111,90, iar în februarie, când e Valentine's Day, rata este de 114,82. Studiul acesta a fost recunoscut oficial de Centrul pentru Controlul Bolilor (CDC).

Așa că uitați de mituri și petreceți un Valentine's Day cât de fericit și relaxant se poate. Și dacă nu vă iese din prima, o să reușiți când vine Ziua Dragobetelor (anul acesta cade duminică, 24 februarie), adevărata zi a îndrăgostiților la români.

Citește și: Joburi cu cel mai mare risc de suicid, asistența medicală vizată

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel