Vaccinurile COVID-19 prelungesc ușor ciclul menstrual, dar nu și menstruația: DOVEZI că nu afectează fertilitatea. STUDIU

Femeie vaccinată contra COVID. Foto: RoVaccinare / Facebook
Un nou studiu a examinat modul în care vaccinurile COVID-19 influențează ciclul menstrual și a constatat că există o ușoară schimbare - mai puțin de o zi, ăn medie - în durata acestuia, dar nu și în cea a menstruației.

Imediat după ce faci un vaccin împotriva COVID-19 - au fost analizate vaccinurile Pfizer, Moderna și  Johnson&Johnson-, ciclul menstrual se poate prelungi, în medie, cu mai puțin de o zi. Acest efect nu este grav şi, potrivit datelor preliminarii publicate de cercetători, este temporar, arată un nou studiu publicat în jurnalul Obstetrics & Gynecology (link direct studiu).

„(Această cercetare) este atât liniștitoare, dar și validează și ne oferă un instrument de consiliere. Este liniștitor pentru că vedem că la nivel de populație (schimbarea) este mică”, a explicat dr. Alison Edelman, autorul principal al studiului, profesor de obstetrică și ginecologie la Oregon Health and Science University School of Medicină, pentru Today. „Asta poate însemna ceva diferit pentru fiecare femeie care are menstruație.”

Studiul aduce mai multe dovezi că vaccinurile COVID-19 nu afectează fertilitatea, așa cum s-a vehiculat, și că efectele lor asupra menstruației sunt de scurtă durată. 
„Știm că menstruația poate fi influențată de o varietate de factori, inclusiv de stres, modificări ale stilului de viață sau o serie de afecțiuni care stau la baza”, a declarat Dr. Christopher M. Zahn, vicepreședinte la Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi. „Noua lucrare (...) oferă noi dovezi importante care subliniază că orice impact al vaccinurilor COVID asupra menstruației este atât minim, cât și temporar”, a explicat acesta.

Ce arată studiul

Ciclurile menstruale durează în general aproximativ 28 de zile, dar perioada exactă variază de la o femeie la alta, precum și în timpul vieții unui persoane. Această perioadă se poate schimba și în perioadele de stres, spre exemplu.

Pentru studiul lor, oamenii de știință au analizat date anonimizate dintr-o aplicație de urmărire a fertilității, în rândul femeilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani care nu foloseau contracepție hormonală. Aproximativ 2.400 de participante la studiu au fost vaccinate - majoritatea cu Pfizer (55%), urmat de Moderna (35%) și Johnson & Johnson (7%). De asemenea, în studiu au fost incluse aproximativ 1.500 de femei nevaccinate, ca grup de control.

Dintre femeile din grupul vaccinat, au fost colectate date din trei cicluri consecutive înainte de vaccinare și din alte trei cicluri consecutive, inclusiv ciclul sau ciclurile în care a avut loc vaccinarea. Pentru persoanele nevaccinate, datele au fost colectate pentru șase cicluri consecutive.

În medie, prima doză de vaccin a fost asociată cu o creștere de 0,64 zile a duratei ciclului menstrual, iar a doua doză cu o creștere de 0,79 zile, când se compară grupul vaccinat cu cel nevaccinat.

Răspunsul sistemului imunitar la vaccin ar putea fi în spatele schimbării. „Știm că sistemul imunitar și sistemul reproducător sunt interconectate”, a detaliat Edelman. Un sistem imunitar accelerat ar putea avea un impact asupra axei hipotalamo-hipofizo-ovarian - ceea ce Edelman numește „autostrada prin care creierul tău comunică cu ovarele tale, vorbește cu uterul tău” sau pur și simplu „ceasul corporal”.

Mai exact, arată experții, producția de proteine inflamatorii numite citokine pare să perturbe modul în care această axă reglează sincronizarea ciclurilor menstruale. Conform datelor din studiu, modificările par să fie cele mai puternice atunci când vaccinarea are loc la începutul fazei foliculare, care începe în prima zi a perioadei menstruale (sângerare) și se termină când începe ovulația.

În studiu s-a constatat, spre exemplu, că un subgrup de femei care au făcut două injecții cu vaccinurile Pfizer sau Moderna în timpul aceluiași ciclu, spre deosebire de două cicluri diferite, au înregistrat o creștere medie a duratei ciclului de două zile - dar efectul a fost temporar. Asta înseamnă că menstruația a venit, la aceste femei, la 30 de zile distanță, nu la 28 cum este media. 

Cercetătorii speră acum să adune mai multe date despre ciclurile ulterioare în rândul femeilor vaccinate pentru a confirma revenirea pe termen lung la durata inițială și să extindă studiul la nivel global, astfel încât să poată diferenția efectele între diferitele tipuri de vaccin COVID.

„Continuăm să subliniem că vaccinurile COVID nu au absolut niciun impact asupra fertilității. Oamenii ar trebui să continue să se simtă încrezători în decizia de a fi vaccinați și, atunci când sunt eligibili, de a primi un rapel și îi încurajăm pe toți cu vârsta de cinci ani și peste să se vaccineze”, a spus Dr. Christopher M. Zahn.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel