Vaccinul rusesc, contestat de mai mulți oameni de știință: „date duplicate”

Vaccin   FOTO: pixabay
Vaccinul rusesc împotriva noului coronavirus este pus la îndoială de către oamenii de știință din cinci țări. Aceștia au observat mai multe date care par a fi duplicate.

Un grup de cercetători și-a exprimat îngrijorarea cu privire la tiparele repetitive de date într-o lucrare care descrie studiile clinice în faza incipientă a vaccinului coronavirus din Rusia - primul din lume care a fost aprobat pentru utilizare pe scară largă.
Într-o scrisoare deschisă adresată autorilor studiului, care au publicat rezultatele studiului1 luna aceasta în The Lancet, cercetătorii evidențiază valorile care par a fi duplicate și avertizează că lucrarea își prezintă rezultatele doar sub formă de grafic, fără a furniza o defalcare detaliată a datelor pe care se bazează. „Deși cercetarea descrisă în acest studiu este potențial semnificativă, prezentarea datelor ridică mai multe îngrijorări care necesită acces la datele originale pentru a investiga pe deplin”, se spune în scrisoare. Până acum a fost semnat de 38 de oameni de știință, scrie nature.com.
Studiile au testat două vaccinuri ușor diferite cu virus viral - care utilizează adenovirusuri modificate genetic pentru a produce proteine ​​coronavirus în organism - pe 76 de voluntari. Rezultatele au indicat faptul că vaccinul a produs un răspuns imun puternic și că efectele secundare s-au limitat la efecte ușoare, pe termen scurt, cum ar fi iritarea la locurile de injectare sau durerile de cap, la câțiva oameni. În august, autoritățile ruse au aprobat vaccinul, numit Sputnik V, pentru utilizare pe scară largă și au declarat că acesta ar putea fi disponibil publicului larg în câteva luni.
Această aprobare rapidă a cauzat consternare în rândul cercetătorilor, care au susținut că decizia de a lansa vaccinul înainte ca studiile mai mari de siguranță și eficacitate să fi fost finalizată a fost periculoasă.

Posibile date duplicate

Scrisoarea deschisă a fost postată pe un blog condus de biologul molecular Enrico Bucci, care conduce o companie de integritate științifică numită Resis în Samone, Italia. Bucci spune că a observat nereguli imediat după publicare. De exemplu, într-o figură în care autorii raportează măsurătorile lor de markeri ai unui tip de celulă imună în sânge, mulți membri din două grupuri de nouă voluntari testați cu formulări diferite ale vaccinului par să aibă aceleași niveluri. „Șansele ca acest lucru să apară prin coincidență sunt extrem de mici”, spune Bucci.
„Pentru a vedea astfel de modele de date similare între măsurători fără legătură este cu adevărat puțin probabil”, spune Konstantin Andreev, care studiază infecțiile respiratorii virale la Universitatea Northwestern din Evanston, Illinois. „Aceste discrepanțe nu sunt minore”. Andreev a fost preocupat independent de aspectele studiului clinic și a semnat scrisoarea deschisă la scurt timp după ce a fost făcută publică.
„Nu pretindem abateri științifice, ci cerem clarificări despre modul în care au apărut aceste date aparent similare”, spune Bucci. „Când am citit rapoarte că Rusia a început să injecteze vaccinul în afara testelor clinice, am simțit că trebuie să vorbim imediat.” Studiile clinice în fază târzie ale vaccinului, care vor implica zeci de mii de oameni, au început pe 26 august.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel