Vaccinul împotriva variolei maimuței, avizat de EMA. Cum se va administra

vaccinul impotriva variolei maimutei avizat de ema. FOTO: Freepik @nataliabostan
EMA a avizat modalitatea de vaccinare împotriva variolei maimuței.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a autorizat modul în care va fi administrat vaccinul împotriva variolei maimuței, notează AFT, citat de România TV.

Astfel, grupul operativ de urgență EFT al EMA a analizat datele care arată că persoanele care primesc vaccinul împotriva variolei maimuțelor sub formă de injecție intradermică (injecție în piele) produc niveluri de anticorpi similare cu cele care îl primesc sub formă de injecție subcutanată (injecție sub piele).

Întrucât pentru vaccinarea intradermică este necesară doar o cincime din doză, în comparație cu injecția subcutanată, această nouă recomandare va contribui la protejarea unui număr mult mai mare de persoane cu dozele disponibile. Având în vedere aprovizionarea limitată în prezent a vaccinului, acest lucru înseamnă că mai multe persoane pot fi vaccinate.

”ETF a analizat datele dintr-un studiu clinic la care au participat aproximativ 500 de adulți, care a comparat vaccinul administrat fie intradermic, fie subcutanat, sub formă de 2 doze cu un interval de 4 săptămâni între fiecare doză.

Persoanele care au primit vaccinul intradermic au primit o cincime (0,1 ml) din doza subcutanată (0,5 ml), dar au produs niveluri de anticorpi similare celor care au primit doza subcutanată mai mare.

ETF a avertizat că a existat un risc mai mare de reacții locale (de exemplu, roșeață de lungă durată și îngroșarea sau decolorarea pielii) după injecțiile intradermice”, se arată în comunicatul EMA.

Comisarul pentru sănătate al CE a salutat recomdarea EMA

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate al Comisiei Europene a salutat această recomandare, pe care o consideră foarte importantă.

”Recomandarea foarte importantă de astăzi a Agenției Europene pentru Medicamente privind o nouă strategie de vaccinare intradermică pentru variola maimuței va permite statelor membre să vaccineze de cinci ori mai multe persoane cu rezervele de vaccin disponibile în UE. Acest lucru asigură un acces mai mare la vaccinare pentru cetățenii cu risc și pentru lucrătorii din domeniul sănătății. 

Am lucrat fără încetare încă din prima zi pentru a sprijini statele membre în vederea combaterii epidemiei de variola maimuței.

Într-un interval scurt de timp, Autoritatea Europeană pentru Pregătirea și Răspunsul la Urgențe Sanitare (HERA) a condus și coordonat două achiziții care au totalizat peste 160 000 de doze de vaccinuri, înainte de declararea de către OMS a unei urgențe de sănătate publică de interes internațional”, a declarat Kyriakides, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Vezi și: Vaccinul anti-variola maimuței, autorizat de EMA

OMS, avertisment despre vaccinul împotriva variolei maimuţei: NU este un medicament miraculos

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că vaccinul împotriva variolei maimuţei nu este un panaceu pentru sănătatea publică, după ce au fost raportate cazuri de îmbolnăvire post-vaccinală. 

"Ştiam de la început că acest vaccin nu va fi un glonţ de argint şi că nu se va ridica la nivelul tuturor aşteptărilor care sunt plasate asupra sa", a declarat Rosamund Lewis, expertul OMS în variola maimuţei, potrivit Agerpres.

Expertul OMS a precizat că încă nu sunt disponibile studii randomizate controlate cu privire la acest vaccin şi a precizat că au existat raportări care sugerau că vaccinul nu este 100% eficient - fie după expunerea la virus, fie ca măsură preventivă. Citește mai departe AICI.

Bilanțul cazurilor de variola maimuței în România

Marți au fost anunțate alte două cazuri de infectare cu variola maimuței, în România. Este vorba de două persoane cu vârste cuprinse între 31 şi 44 de ani, potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătății, Adriana Pistol. Astfel, numărul total al persoanelor confirmate cu variola maimuței a ajuns la 32.

Adriana Pistol a precizat că se aşteaptă din partea Comisiei Europene donaţia de vaccin împotriva variolei maimuţei. ”Nu este o cantitate foarte mare. Vom oferi contacţilor cazurilor... Din câte ştiu, vor fi primite 5.000 de doze de vaccin”, a menţionat Pistol, marți, în cadrul unei conferințe de presă.

Vezi și: Care e diferența dintre variola maimuței, varicelă și variolă și unde apar petele. Cele două SEMNE la care să fii atent

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

10 metode care stimulează nervul vag în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel