Vaccinul împotriva HPV ar putea fi eficient într-o singură doză

Vaccinul contra HPV
Vaccinul împotriva HPV, virusul responsabil de cancerul de col uterin, dar și al altor tipuri de cancer, ar putea fi eficient într-o singură doză. Primele studii arată promițător.  

Un nou studiu arată că o doză de vaccin împotriva HPV poate preveni infecția cu virusul ce poate fi cauzator de cancer, potrivit unei cercetări publicate în rețeaua JAMA, de la Universitatea din Texas Health Science Center din Houston (UTHealth).

Conform Centrului de Control al Bolilor (CDC), 34.800 de noi diagnostice de cancer sunt legate anual de papilomavirus uman (HPV). Se consideră că virusul reprezintă cauza a mai mult de 90% din toate tipurile de cancer de col uterin și anal, mai mult de 60% din toate cancerele de penis și aproximativ 70% din toate tipurile de cancer oral.

Deși rezultatele lucrării au arătat că o singură doză poate fi la fel de eficientă ca seria recomandată în prezent de două sau trei doze, este prea devreme pentru oameni să se bazeze pe o singură doză de vaccin pentru protecție, potrivit autorului senior Ashish A. Deshmukh, Ph.D., MPH, profesor asistent la UTHealth School of Public Health.

Vârsta la care este administrat vaccinul, importantă

"Acoperirea vaccinului HPV este mai mică de 10% la nivel global din cauza ratelor precare de absorbție a vaccinului în multe țări cu resurse limitate. Asigurarea că băieții și fetele primesc prima lor doză este o provocare mare în mai multe țări, iar majoritatea adolescenților nu sunt în măsură să completeze recomandările privind vaccinul din cauza lipsei infrastructurii necesare administrării a două sau trei doze", a spus Deshmukh. „Dacă studiile clinice în curs de desfășurare oferă dovezi cu privire la beneficiile susținute ale unui regim de o doză, atunci implicațiile strategiei cu o singură doză ar putea fi substanțiale pentru reducerea acestor tipuri de cancer la nivel global.” 

Deși participanții la studiu au inclus doar femei, CDC recomandă un regim de două doze pentru toți copiii care încep seria de vaccinuri înainte de 15 ani sau un regim de trei doze dacă seria este începută între 16 și 26 de ani. Cea mai recentă generație a vaccinului HPV poate proteja împotriva a aproape 90% din infecțiile cu HPV cauzatoare de cancer. Cu toate acestea, rata actuală a vaccinărilor este mai mică decât ideală - jumătate din persoanele din Statele Unite nu sunt vaccinate împotriva acestei infecții cu transmitere sexuală comună.

"Regimul actual de dozare a vaccinului HPV poate fi greoi pentru a putea fi înțeles. Dacă o doză este dovedită eficientă în studii, regimul de vaccin va fi simplificat. Acest lucru va ajuta la îmbunătățirea ratei de acoperire în rândul adolescenților care sunt în prezent sub obiectivul Healthy People 2020 și posibil, de asemenea, să crească impulsul absorbției în grupul de vârstă recent aprobat", a declarat autorul principal Kalyani Sonawane, doctor, care este profesor asistent la UTHealth School of Public Health.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel