Vaccinul contra tuberculozei, folosit împotriva cancerului de vezică: ce efecte are

Cancer de vezica. FOTO: Terese Winslow/NIH
Cancerul de vezică urinară, care nu mai răspunde la terapiile convenționale, ar putea fi tratat în scurt timp cu un tratament derivat din vaccinul contra tuberculozei. Tratamentul ar putea fi aprobat în Europa foarte repede.

Sistemul imunitar uman poate recunoaște și elimina nu numai germenii, ci și celulele canceroase. Acesta este motivul pentru care tratamentele cu germeni slăbiți pot ajuta sistemul imunitar în lupta împotriva cancerului. Cercetătorii de la Institutul Max Planck pentru Biologie al Infecțiilor din Berlin au modificat genetic vaccinul contra tuberculozei BCG, într-un mod care stimulează sistemul imunitar mai precis. În consecință, noul vaccin oferă o protecție mult mai mare împotriva tuberculozei. Un studiu clinic efectuat cu pacienții care suferă de cancer de vezică urinară a arătat acum că o terapie cu VPM1002 ar putea preveni cu succes reapariția tumorilor la aproape jumătate dintre pacienții care nu au răspuns anterior la terapia BCG. Rezultatele ar putea duce la aprobarea timpurie a medicamentului pentru tratamentul cancerului vezicii urinare, astfel încât cât mai mulți pacienți să poată profita rapid de acest lucru.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, medicii au observat că tumora canceroasă se micșorează la pacienții care sufereau de o infecție bacteriană și făceau febră ridicată. Aceste descoperiri au stârnit interesul pentru imunoterapia în cancer. Tratamentele imunomodulatoare pot stimula în mod specific sistemul imunitar. Drept urmare, propriul sistem imunitar al organismului este susținut în lupta sa împotriva tumorii, ceea ce duce la reducerea dimensiunii tumorii.

Vaccinul împotriva tuberculozei Bacille Calmette-Guérin (BCG) care a fost introdus în anii 1920 conține agenți patogeni slăbiți ai tuberculozei bovine, care poate fi transmisă și la om. Testele din anii '70 au arătat că BCG este eficient și împotriva cancerului vezicii urinare, una dintre cele mai frecvente boli tumorale din Europa.

Tratamentul vezicii urinare cu germeni slăbiți

Imunoterapiile pentru tumorile solide au adesea puțin succes, deși utilizarea BCG pentru tumorile vezicii urinare a fost dezvoltată într-o terapie standard. În timpul acestui tratament, vezica este clătită în mod repetat cu germenul slăbit pe o perioadă de șase săptămâni. Acest lucru declanșează un răspuns imunitar care, deși nu vizează în mod special tumora, activează probabil celulele ucigătoare ale organismului care, la rândul lor, recunosc și ucid celulele tumorale modificate.

Cu toate acestea, ponderea pacienților care au reușit să depășească complet cancerul după terapia BCG este scăzută. Mai mult, administrarea BCG are reacții adverse grave, cum ar fi febră, incontinență sau simptome asemănătoare gripei, astfel încât mulți pacienți întrerup terapia prematur. Cu toate acestea, tumora revine în 30 până la 40 la sută dintre astfel de pacienți tratați. În aceste cazuri, vezica trebuie eliminată complet, deși foarte nedorită, dar ca o soluție finală.

Dezvoltarea vaccinului

Stefan Kaufmann de la Institutul Max Planck pentru Biologie Infecțională din Berlin a dezvoltat în continuare vaccinul BCG împreună cu colegii săi. Cercetătorii au modificat bacteriile cu tuberculoză slăbită într-un mod care să poată fi recunoscut mai bine de sistemul imunitar. „Noul vaccin VPM1002 este absorbit ca BCG de fagocitele sistemului imunitar, care pot identifica ulterior țintele lor - bacteriile tuberculozei și celulele canceroase”, explică Kaufmann. Protecția îmbunătățită împotriva infecției cu bacteriile cu tuberculoză a fost deja dovedită folosind VPM1002.

VPM1002 a fost de cel mai mare producător de vaccinuri din lume, Institutul Seric din India, în colaborare cu Vakzine Projekt Management GmbH (VPM) din Hanovra. Un studiu clinic (SAKK 06/14), sub conducerea Cyrill A. Rentsch, Spitalul Universitar Basel, Elveția, împreună cu Grupul Elvețian pentru Cercetări Canceroase Clinice (SAKK) investighează acum dacă este posibil să se evite eliminarea vezicii de la pacienții care suferă de la cancerul vezicii urinare prin utilizarea VPM1002. Un studiu din faza I a arătat că noul vaccin este sigur și bine tolerat.

Pacienții care suferă de cancer de vezică, unde cancerul s-a întors după îndepărtarea tumorii și o terapie BCG standard ulterioară, au fost apoi tratați într-un studiu de faza II. „La peste 49 la suta dintre pacienții tratați cu VPM1002 nu au mai apărut tumori în vezica urinară cel puțin timp de 60 de săptămâni”, spune Leander Grode, care a dezvoltat VPM1002 împreună cu Stefan Kaufmann și este acum director general al VPM.

Aprobare rapidă

Rezultatele au încurajat dezvoltatorii să solicite aprobarea de reglementare timpurie cât mai curând posibil. Drept urmare, pacienții care suferă de cancer de vezică, care nu mai răspund la terapii convenționale, pot profita cât mai repede de la noul medicament și, prin urmare, dacă răspund la terapia VPM1002, se evitați eliminarea vezicii urinare. Sunt planificate acum discuții cu Agenția Europeană a Medicamentului pentru a obține aprobarea sa la nivel european cât mai repede posibil.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel