Vaccinul chinezesc anti-COVID Convidecia, omologat de URGENȚĂ. OMS, decizie după explozia de cazuri din China

vaccinul chinezesc anti-covid. FOTO Pexels @ Nataliya Vaitkevich
OMS a aprobat omologarea de urgenţă pentru vaccinul chinezesc anti-COVID Convidecia

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a acordat omologarea de urgenţă pentru vaccinul anti-COVID Convidecia produs de laboratorul chinez CanSino Biologics, în momentul în care China se confruntă cu un nou val de coronavirus, relatează AFP, citat de Agerpres.

Acest vaccin este pe bază de adenovirus uman modificat, se administrează într-o singură doză şi OMS îl recomandă pentru toate grupele de vârstă începând de la 18 ani, precizează într-un comunicat organizaţia.

Eficienţa Convidecia este de 64% pentru prevenirea cazurilor simptomatice de COVID-19 şi de 92% împotriva formelor severe ale bolii.

Acesta este cel de-al nouălea vaccin anti-COVID-19 sau o variantă a unui vaccin care primeşte omologarea din partea OMS, care reprezintă o garanţie a calităţii, eficacităţii şi siguranţei.

Acest lucru permite, de asemenea, sistemului internaţional Covax să utilizeze un produs pentru vaccinare, în special în ţările sărace.

China s-a confruntat în ultimele luni cu o reapariţie fără precedent a pandemiei de coronavirus, unde primele cazuri de COVID-19 au fost depistate la sfârşitul anului 2019.

Varianta Omicron şi subvariantele sale sunt atât de contagioase încât măsurile sanitare foarte stricte impuse de autorităţile chineze nu s-au dovedit foarte eficiente.

Cu toate acestea, Beijingul continuă să aplice strategia zero COVID, plasând în izolare locuitorii unor metropole precum Shanghai, de exemplu, timp de săptămâni întregi.

OMS, la rândul său, consideră că în faţa Omicron politica zero COVID ”nu este sustenabilă”.

Persoanele care nu au avut Covid, ”cheia genetică” pentru vindecare

Shanghai, țintă atinsă: ”Zero Covid”

În ciuda faptului că OMS susținea că politiza zero COVID nu este sustenabilă, autorităţile din Shanghai au anunţat marţi că s-a încheiat epidemia de coronavirus (cu excepţia unităţilor de carantină), anunţ rapid ignorat pe internet pentru că o mare parte dintre cei 25 de milioane de locuitori rămân închişi, relatează AFP, potrivit Agerpres.

China se confruntă cu cel mai grav focar epidemic de la începutul pandemiei. Este, de asemenea, ultima mare economie planetară majoră care a rămas izolată de restul lumii cu restricţii anti-COVID.

Pentru a face faţă acestui val al variantei Omicron potenţial fatală pentru mulţi vârstnici nevaccinaţi, Shanghai-ul, de departe cel mai afectat oraş, i-a plasat în izolare pe toţi locuitorii la începutul lunii aprilie.

Dar dificultăţile în accesul la produse proaspete şi asistenţa medicală non-COVID au stârnit nemulţumiri puternice şi, în unele cazuri, chiar certuri cu autorităţile.

''Toate cele 16 districte din Shanghai au atins zero COVID în societate'', a anunţat marţi Zhao Dandan, directorul adjunct al serviciilor municipale de sănătate.

În mod evident, cele aproximativ 1.000 de noi cazuri detectate în ultimele 24 de ore au fost toate detectate în unităţile de carantină şi nu la populaţia generală.

Autorităţile anunţaseră duminică o redeschidere ''în etape'' a activităţilor începând cu această săptămână, fără a preciza însă amploarea.

Potrivit primăriei, doar 3,8 milioane de locuitori se află încă într-o formă dură de izolare, precum interdicţia de a-şi părăsi apartamentul sau complexul rezidenţial.

Coreea de Nord, în LOCKDOWN

Armata nord-coreeană a intensificat distribuţia de medicamente pentru a lupta împotriva pandemiei de COVID-19, a anunţat marţi agenţia oficiala de presă KCNA, care a raportat aproape 1,5 milioane de cazuri de "febră", notează AFP, citat de Agerpres.

Liderul Kim Jong Un a ordonat un lockdown la nivel naţional pentru a încerca să stopeze răspândirea virusului în ţară, a cărei populaţie este nevaccinată, şi a desfăşurat armata pentru a ajuta la lupta împotriva pandemiei, criticând conducerea militarilor.

Sute de membri ai serviciilor Armatei Populare coreene, în uniforme de camuflaj, au fost văzuţi adunându-se în capitala Phenian în fotografii publicate de KCNA.

Armata "şi-a desfăşurat de urgenţă forţele puternice în toate farmaciile din oraşul Phenian şi a început să furnizeze medicamente în cadrul unui serviciu propus 24 de ore din 24", a declarat KCNA.

Kim Jong Un a criticat luni guvernul şi autorităţile sanitare pentru gestionarea pandemiei, în special pentru incapacitatea de a menţine farmaciile deschise în permanenţă.

De când ţara a anunţat joi primul caz de COVID-19, Kim Jong Un a preluat personal responsabilitatea luptei împotriva epidemiei care, în opinia sa, provoacă "mari bulversări" în ţară.

Autorităţile au raportat peste 1,48 milioane de cazuri de "febră" şi 56 de morţi de la apariţia COVID-19 în ţară şi "cel puţin 663.910 de persoane primesc tratament medical", potrivit aceleiaşi surse.

Autorităţile şi-au intensificat campaniile de sensibilizare în media, iar companiile farmaceutice au crescut producţia de medicamente, a spus KCNA.

Sistemul de sănătate nord-coreean a fost clasat pe locul 193 din 195 de ţări de un studiu realizat de Universitatea americană Johns Hopkins anul trecut.

Spitalele din ţară sunt prost echipate, cu puţine unităţi de terapie intensivă.

Potrivit experţilor, ţara nu dispune de niciun tratament împotriva COVID-19 şi nu are capacitatea de a-şi testa masiv populaţia.

Vezi și: Variola maimuței, alertă sanitară. A început VACCINAREA. Protecție de până la 85%

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel