Acest tratament învinge cancerul și...
Vaccinul de tip Calmette-Guerrin (BCG), administrat nou-născuților încă din prima săptămână de viață, este vaccinul folosit pentru combaterea tuberculozei.
De-a lungul timpului acest vaccin s-a dovedit a fi un tratament de imunoterapie eficient pentru cancerele de vezică urinară în stadiu incipient, în anii 1970, iar de atunci a devenit un tratament standard pentru acest tip de cancer, fiind injectat direct în vezica urinară.
Riscul de cancer de vezică urinară crește o dată cu vârsta, astfel, aproape 90% dintre cei diagnosticați au peste 55 de ani, iar media de vârstă este de 73 de ani. În ceea ce privește categoria de persoane cea mai predispusă la acest tip de cancer, fumătorii au o creștere de trei ori mai mare decât nefumătorii.
În momentul diagnosticării, jumătate dintre cancerele de vezică urinară sunt neinvazive, cu celule canceroase doar în stratul interior al peretelui vezicii urinare.
O terapie obișnuită pentru acest cancer în stadiu incipient este imunoterapia intravezicală cu Bacillus Calmette-Guerin (BCG).
Un studiu a descoperit acum că ar putea avea un efect secundar benefic - persoanele care primesc această terapie par să aibă un risc redus de a dezvolta demență, o afecțiune neurologică de care suferă peste 55 de milioane de persoane la nivel mondial, notează Medical News Today.
”Cercetătorii au descoperit că, la o populație mare de adulți în vârstă cu cancer de vezică urinară, vaccinarea BCG a fost asociată cu o rată și un risc mai scăzut de demență. Acest lucru este în concordanță cu ceea ce am văzut în cercetările anterioare care leagă vaccinarea BCG și cogniția.
Raționamentul este că acest vaccin, care induce o pregătire imună înnăscută, poate ajuta la reducerea inflamației cerebrale - un factor care contribuie la apariția bolii Alzheimer”, a declarat dr. Heather Snyder, vicepreședinte medical al Alzheimer’s Association, care a finanțat studiul.
La studiul care a avut perioadă de urmărire au participat 6.467 de persoane diagnosticate cu cancer de vezică urinară non-musculat-invazivă, iar dintre aceștia 3.388 primiseră tratament cu vaccinul BCG. Grupurile BCG și de control au fost similare în ceea ce privește sexul, vârsta, rasa, etnia și comorbiditățile.
Astfel, în timpul urmăririi, cercetătorii au înregistrat demența în cazul în care pacienții aveau un diagnotic de demență ICD-9 sau ICD-10 sau li s-au prescris medicamente utilizate exclusiv pentru tratamentul demenței.
În grupul BCG, 202 persoane au dezvoltat demență, în timp ce din grupul de control 262 au dezvoltat această afecțiune neurodegenerativă.
În general, cei tratați cu BCG au avut un risc cu 20% mai mic de a suferi de boala Alzheimer și de alte demențe asociate.
Efectul a fost cel mai pronunțat la participanții cu vârsta de 70 de ani și peste, unde a existat o diferență și mai mare în ceea ce privește riscul de demență între grupul BCG și cel care nu a primit BCG. Nu a existat nicio asociere în subcohorta mai tânără.
De asemenea, cercetătorii au constatat că cei din grupul BCG au avut un risc cu 25% mai mic de deces din toate cauzele în timpul urmăririi decât cei din grupul de control.
”O reducere cu 20% a riscului de Alzheimer pare modestă la început, dar pentru acele familii care au scăpat de dezastrul pe care îl reprezintă traiul cu Alzheimer, valoarea este neprețuită”, a afirmat dr. David Merrill, psihiatru geriatrie.
Cancerul de vezică urinară afectează 1 din 28 de bărbați, respectiv 1 din 91 de femei, iar rata de supraviețuite este una crescută în cazul în care cancerul este localizat la celulele care căptușesc interiorul vezicii urinare sau nu s-a răspândit dincolo de vezică.
Deși cauzele cancerului de vezică urinară nu sunt cunoscute cu exactitate, se știe că mutațiile genetice pot duce la apariția celulelor canceroase, mutațiile sunt somatice și apar pe parcursul vieții, nefiind moștenite.
Totodată, există mai mulți factori care pot crește riscul de dezvoltare al cancerului de vezică urinară, factori nemodificabili, precum rasa, vârsta, sexul, afecțiunile cronice la nivelul vezicii sau defectele de la naștere, dar și factori modificabili.
Între acestea se numără:
- fumatul
- expunerea la chimicale
- anumite medicamente și suplimente alimentare
- consumul de apă contaminată cu arsenic
- consumul insuficient de lichide, notează Cancer.org.
Cele mai cunoscute simptome ale cancerului de vezică urinară sunt:
- Prezența sângelui în urină (hematuria)
- Modificări ale obiceiurilor vezicii urinare, intre aceste fiind incluse urinarea mai frecventă decât de obicei, durere sau arsură în timpul urinării, senzația de urinare însoțită de imposibilitatea de a elimina urina, vezica fiind aproape goală, probleme la urinare, urinare repetată, în cantități mici, mai ales noaptea, infecții frecvente ale tractului urinar.
Diagnosticarea se face în urma unei examinări medicale, pe baza simptomelor prezentate, respectiv a analizelor de urină și a investigațiilor imagistice (radiografie, scanare CT, scanare RMN, ultrasunete).
Printre metodele de tratament se află: tratamentul chirurgical, chimioterapia, imunoterapia, radioterapia.
Vezi și: De ce să nu folosești apa când e furtună. Pericolul uriaș care te paște. Ce poți să pățești
Din ceea ce se știe până în acest moment, cauzele bolii Alzheimer nu sunt ceva singular, existând o serie de factori de risc care cresc șansele de a dezvolta această boală.
”Printre aceștia se numără vârsta înaintată, istoricul familial, cei care au suferit de un traumatism cranian grav și obiceiurile nesănătoase care duc la obezitate, hipertensiune arterială și/sau diabet. De asemenea, femeile sunt mai predispuse decât bărbații”, susține dr. Gandhi, citat de Eatthis.
Simptomele comune ale demenței, tulburarea neurodegenerativă unde cea mai frecventă este boala Alzheimer, cu 60-70% dintre cazurile de demență, includ:
- uitarea
- probleme cu activitățile zilnice
- greșeli cu privire la timp și loc
- probleme de limbaj
- pierderea lucrurilor
- judecata slabă
- retragere din activitățile sociale
- schimbări de comportament și de caracter
- neliniște
- probleme cu vederea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest tratament învinge cancerul și...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Acestea sunt cele mai importante...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...