Vaccinul anti-HPV, în programul NAȚIONAL de vaccinare. Rafila: Există o cerere destul de mare

Vaccinul anti-HPV, in programul national. FOTO Pexels @ Pavel Danilyuk
România ocupă primul loc în UE la mortalitatea provocată de cancerul de col uterin. 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat că se ia în calcul reintroducerea vaccinului anti-HPV în Programul național de vaccinare. De altfel, acesta a subliniat că există o cerere destul de mare de tinere care vor să se vaccineze, dar care, din păcate nu au avut acces la acestea.

”Mă bucură acest lucru, că există o cerere destul de mare. Noi avem un program pe care l-am crescut serios. Am reuşit să facem acest vaccin pentru public şi am făcut-o ca şi profesionişti, nu neapărat ca reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, în timp. După eşecul campaniei din anul 2008 (n.r. campanie de informare), lucrurile au intrat în normal şi pe măsură ce această solicitare şi interes pentru vaccin vor rămâne, ne gândim să-l reintroducem în Programul naţional de vaccinare ca şi un vaccin care nu mai trebuie administrat la cerere. În momentul de faţă, părinţii acestor fete care sunt eligibile pot să solicite medicului de familie să fie înscrise pe o listă şi Ministerul Sănătăţii a făcut mari eforturi în acest sens", a explicat Alexandru Rafila într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria. 

Ministrul a subliniat că vaccinul anti-HPV este un ser care se găseşte foarte greu pe piaţa de profil, având în vedere că la nivel global este o foarte mare cerere.

"Şi există chiar strategii de vaccinare cu ceva mai puţine doze pentru ţări unde incidenţa cancerului de col uterin este mare, tocmai datorită acestei cereri. Vaccinurile nu sunt o resursă nelimitată şi trebuie să ai o politică pe termen mediu, cel puţin, încât producătorul să poată să îţi aloce deja o parte din producţie. Nu avem, nu putem interveni în zona privată de comercializare a acestui vaccin, ne preocupă programul de sănătate publică", a mai afirmat ministrul Rafila.

Campania de vaccinare din 2010, eșuată

România a mai avut o campanie de vaccinare împotriva HPV, în 2010, dar la acel moment a fost considerată agresivă, tocmai din lipsa unei informări corecte, motiv pentru care a și eșuat. Iar acest lucru nu a fost benefic, având în vedere că România  ocupă primul loc în Uniunea Europeană la mortalitatea provocată de cancerul de col uterin (în jur de 2.000 de decese anual – echivalentul populației unei localități din mediul rural) și locul al doilea, după Bulgaria, la incidența bolii (în țara noastră se înregistrează peste 4.000 de noi cazuri în fiecare an). Cancerul de col uterin este pe locul 2, după cancerul mamar, în ceea ce privește tipurile de cancer ce afectează femeile din România, potrivit datelor INSS.

Vaccinul HPV, protecție 100% împotriva CANCERULUI

Vaccinul HPV se folosește în prevenția cancerului de col uterin. Acest tip de cancer este produs de virusul HPV (Human Papilloma Virus), iar vaccinul acționează prin stimularea producției de anticorpi, substanțe care nu vor permite virusului să afecteze invadeze celulele. HPV se transmite prin contact sexual și afectează atât femeile, cât și bărbații. Există studii care arată că acest virus ar putea cauza și cancer de piele sau cancer de prostată.Conform Skeptical Raptor, vaccinul HPV este cea mai bună modalitate de a preveni cancerul. (Citește mai departe AICI)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel