Zgomotul alimentar, o preocupare...
Întrebată ce măsuri vor pacienții cu boli cronice și ce măsuri ar trebui luate acum, înaintea unui nou val COVID-19, medicul Rozalina Lepădatu a spus că "au trecut doi ani și e drept că lucrurile s-au schimbat de atunci. Acum avem o variantă Omicron care este extrem de contagioasă, dar care nu mai este responsabilă pentru cazuri atât de grave ca în trecut, deci e clar să ne ducem cu COVID-ul către o formă de gripă. Deci COVID-ul devine o parte a ceea ce se întâmplă în viața noastră de zi cu zi și va trebui să găsim răspunsuri și să găsim rezolvări, astfel încât să nu mai fim puși în situația de a carantina, de a închide totul".
"Observ că au fost niște declarații ale domnului Rafila în ceea ce privește numărul de cazuri, văd că există o preocupare la Ministerul Sănătății față de acest lucru, dar ce-mi doresc eu acum e să existe o discuție largă între autorități, DSP, managerii de spitale, în special spitalele care au experiență în tratarea COVID, Comisia de Sănătate a MS, astfel încât să se actualizeze protocolul de tratament al infecției COVID-19 și să putem să fim și noi la zi, să-l aducem acolo unde suntem acum, pentru că ultimul protocol cred că a fost emis în luna ianuarie 2022, între timp avem medicație nouă și ar fi bine să fim la zi și să tratăm așa cum trebuie", a declarat Rozalina Lepădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii "Pandemia COVID-19, 2022: "Nimic nu va mai fi la fel" vs. "Luați din nou prin surprindere"".
"Am avut dificultăți în accesul la servicii medicale, de aceea îmi doresc să se ia măsuri acum și să nu mai ajungem în situația în care să închidem spitale și să fim carantinați, pentru că, de exemplu, în bolile grave și unele boli autoimune există spitale autorizate pentru tratament, nu avem spitale pentru fiecare oraș, nici medici pentru fiecare oraș, cum ar fi oncologia, și avem probleme cu deplasarea dintr-o localitate în alta.
De aceea ar trebui să prevenim cât mai mult și să ținem sub control explozia această de COVID, astfel încât să fie cât mai puține persoane cu COVID spitalizate, că să păstrăm mare parte din spital pentru bolnavii cronici care au nevoie de tratamente în permanență, tratamente de lungă durată, la intervale clare de timp.
Nu vrem să mai pățim ce am pățit în perioada COVID, când a fost limitat accesul pacienților în spitale.
Am văzut că a fost foarte greu, și există o lipsă de empatie într-o parte de populație, o lipsă de empatie în sensul că fiecare a zis: bă, mi-e bine, nu mă interesează ce se întâmplă cu altul. Dar eu sunt aici în calitate de pacient cronic și de reprezentant al pacienților cronici și vă spun că a fost o perioadă grea, pentru că nu știam cum vor evolua lucrurile la persoanele cu atâtea probleme, mai ales la cei cu probleme ale sistemului imun, pentru că asta se întâmplă ca bolile auto-imune și multe cancere.
Pentru noi a fost complicat. Au fost mulți pacienți care nu au ieșit din casă luni de zile, chiar dacă nu au fost restricții. Le era pur și simplu teamă să iasă, ca să nu se îmbolnăvească și să nu răscolească boala lor cronică, ca lucrurile să devină mai grave.
Am văzut și pe zona de vaccinare să nu au fost primite foarte bine vaccinurile și pentru mine este o mare enigmă, că am văzut că înainte de apariția vaccinurilor, toți ziceau: băi, ăștia din farma, cu atâta tehnologie, nu sunt în stare să găsească un medicament, un vaccin, ceva.
Și uimitor, când au găsit într-un an de zile, deci s-au mișcat foarte bine companiile de cercetare medicală, lumea nu a mai vrut să se vaccineze: băi, dar ce e chestia asta pe repede înainte apărută, eu nu am încredere. Toate s-au bazat și pe o campanie antivaccinare pe care o avem de ani de zile, avem un nucleu de populație care refuză vaccinare de orice formă și în special vaccinarea pentru bolile infecțioase la copii.
Combinat cu toate acestea și cu o lipsă de informații corecte, am ajuns în teoria conspirației, astfel încât să avem foarte puțină populație vaccinată anti-COVID.
Acum, ce e drept, din câte știu, avem pe lângă vaccinul anti-COVID, o terapie nouă care previne infecția cu COVID, pentru că s-a observat că în cazurile de boli autoimune, hematologice, cronice, oncologice, schema completă de vaccinare nu a fost suficientă.
Pacienții cu aceste afecțiuni au generat un răspuns post-COVID inadecvat, doar un procent de 40%, în timp ce 11% dintre ei nu au răspuns deloc, organismul lor nu a creat deloc acei anticorpi necesari pentru protecția anti-COVID.
Deci este clar că avem o populație expusă, pentru care vaccinul nu a ajutat foarte mult. Acești oameni sunt cei care nu au ieșit din casă, s-au ferit să interacționeze de teama unor forme grave de COVID.
Așa cum v-am spus, există acum o opțiune, un tratament care a fost aprobat în luna martie de către EMA și este un tratament combinat de doi anticorpi monoclonali, dedicați special persoanelor cu diferite afecțiuni cronice care au probleme de imunitate.
Acest tratament previne infecția cu COVID-19", a completat medicul.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Cercetătorii investighează rolul unor...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările extreme de temperatură...
În fiecare an, peste 8,7 milioane de oameni mor din cauza...