Vaccinul anti-COVID-19 produs de Moderna, rezultate încurajatoare în primul studiul clinic

Vaccin
Un vaccin experimental realizat de compania americană de biotehnologie Mondena are rezultate încurajatoare în studiul clinic de fază I, el producând o cantitate de anticorpi similară cu cea pe care o prezintă pacienții care au făcut COVID-19, la administrarea de doze mici si medii.

Vaccinul experimental contra COVID-19 creat de Moderna pare să genereze un răspuns imun similar cu răspunsul observat la persoanele care au fost infectate de coronavirus și s-au vindecat, a anunțat astăzi compania.

Anticorpi ca și cum ar fi făcut boala

Într-un studiu clinic de faza 1, în care au fost incluși 45 de pacienți, opt dintre cei care au primit câte două doze de vaccin, având cele mai mici și medii doze de testare – adică 25 și 100 de micrograme - au dezvoltat anticorpi neutralizanți ai coronavirusului la niveluri similare cu persoanele care s-au vindecat de COVID-19, a anunțat Moderna.

Acestea sunt primele date din studiul clinic, fiind limitate și de la doar un număr mic dintre participanții din cercetarea condusă de Institutul Național american de Alergii și Boli Infecțioase. Dar sunt sunt considerate încurajatoare. Cercetările care au vizat dezvoltarea unui vaccin împotriva SARS, un virus aferent responsabil pentru un focar din 2002-2003, au arătat că anticorpii neutralizanți sunt pivot pentru obținerea protecției.

„Aceste date intermediare din faza 1, deși publicate devreme, demonstrează că vaccinarea cu mARN-1273 provoacă un răspuns imun de mărimea celui cauzat de infecția naturală, începând cu o doză de până la 25 μg", a spus Tal Zaks, medicul-șef de la Moderna.

„Anticorpii neutralizanți și rezultatele de siguranță din studiul clinic de faza 1 sunt promițătoare pentru candidatul la vaccinul ARNm al Moderna șiîndreptățesc continuarea studiilor planificate în faza 2", a declarat, pentru STAT News, Robin Robinson, director științific la RenovaCare. Robinson este un fost director al Autorității de Cercetare și Dezvoltare Avansată Biomedicală.

Cei 45 de subiecți care au participat la acest mic studiu clinic au primit în total câte trei doze diferite de vaccin, iar experții Moderna susțin că au văzut o creștere dependentă de doză a imunogenității, capacitatea de a provoca un răspuns imun în organism.

Efecte adverse minime

Una dintre persoanele incluse în studiu care a fost vaccinată cu o doză de 100 de micrograme a dezvoltat roșeață la locul injecției, ceea ce este considerat, conform criteriilor de evaluare a fi un eveniment advers de gradul 3. Și trei voluntari care au primit cea mai mare doză – de 250 micrograme - au dezvoltat reacții sistemice de gradul 3 după primirea celei de-a doua doze. Nu au existat niciun fel de evenimente adverse de gradul 4 sau de amenințare a vieții în proces.

Vaccinul, numit mRNA-1273, a fost, de asemenea, găsit a fi în general sigur de administrat și bine tolerat în studiul în stadiu incipient.

Moderna a anunțat că FDA a finalizat revizuirea cererii companiei pentru vaccinul mRNA-1273, permițându-i să pornească procedurile pentru studiul de faza 2 (link direct), care ar trebui să înceapă în curând, iar pentru studiul de fază 3 Moderna finalizează protocolul, iar acesta ar trebui să pornească la începutul lunii iulie 2020.

Cum a fost realizat vaccinul, aflați în video: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel