Vaccinarea împotriva COVID-19 îmbunătățește sănătatea mintală împreună cu imunitatea. STUDIU

Campanie vaccinare
Faptul că faci cel puțin o doză de vaccin COVID-19 a fost asociat cu scăderi semnificative statistic ale mai multor factori de suferință psihologică, raportează cercetătorii americani, într-un nou studiu. Vaccinarea COVID-19 are așadar două valențe: una imunitară, și a doua emoțională!

Vaccinarea contra COVID-19 a îmbunătățit în mod măsurabil bunăstarea psihologică a participanților la studiul Understanding Coronavirus in America, o privire longitudinală largă asupra impactului pandemiei asupra persoanelor din Statele Unite. Vaccinarea a fost asociată cu scăderea stresului și a riscurilor percepute de infecție, spitalizare și deces. Studiul, care a aprăut în Jurnalul American de Medicină Preventivă (link direct studiu), publicat de Elsevier, validează întrebările intuitive, dar fără răspuns până acum, dacă vaccinarea reduce riscurile percepute asociate cu COVID-19 și dacă reducerea acestor temeri duce la îmbunătățiri ale sănătății mintale și calitatea vieții.

„Studiul nostru documentează beneficiile psihologice importante ale vaccinării, dincolo de reducerea riscului de îmbolnăvire severă și de deces asociat cu COVID-19”, a declarat cercetătorul principal doctor în științe Jonathan Koltai, de la Departamentul de Sociologie, Universitatea din New Hampshire, Durham, NH, SUA.

Anxietatea și stresul, evoluție alarmată de la debutul pandemiei

Suferința psihologică și anxietatea au crescut brusc la nivelul populației după debutul pandemiei de COVID-19. Au contribuit mai mulți factori, cum ar fi pierderea pe scară largă a locurilor de muncă și a veniturilor, insecuritatea alimentară, izolarea socială, sarcinile de îngrijire, abuzul de substanțe și discriminarea rasială. Simptomele depresive au persistat și au crescut în 2021 pentru cei care se confruntă cu o acumulare de expuneri la stres. Nu este surprinzător că mulți indivizi se confruntă, de asemenea, cu temeri anticipative care contribuie la creșterea problemelor de sănătate mintală.

Datele dintr-un studiu reprezentativ la nivel național pe 8.090 de adulți americani care au fost intervievați în mod regulat între martie 2020 și iunie 2021 au dezvăluit scăderi ale percepției riscurilor legate de COVID și suferință psihologică în urma vaccinării. 

Mai exact, adulții care au făcut cel puțin o doză de vaccin COVID-19 între decembrie 2020 și iunie 2021 au raportat o reducere relativă de 7% a suferinței mintale, măsurată cu ajutorul scorurilor de suferință din Chestionarul de sănătate a pacientului 4 (PHQ-4), de la nivelurile medii. în perioada de anchetă imediat anterioară vaccinării.

Reduce stresul și te face să te simți în siguranță

Reducerea stresului a fost parțial explicată prin scăderea percepției riscului după vaccinare. Vaccinarea a fost asociată cu o scădere cu 7,77 puncte procentuale a riscului perceput de infecție, o scădere cu 6,91 puncte procentuale a riscului perceput de spitalizare și o scădere cu 4,68 puncte procentuale a riscului de deces perceput. Ajustarea pentru percepția riscului a scăzut asocierea vaccinare-stres cu 25%.

Aceste efecte au persistat și au devenit mai puternice până la cel puțin opt săptămâni după vaccinare. Este de remarcat faptul că, în timp ce răspunsurile de la participanții vaccinați și cei care nu au fost niciodată vaccinați au urmat tendințe similare înainte de vaccinare, acestea s-au deosebit semnificativ după vaccinare. Vaccinarea i-a făcut pe oameni să se simtă mai în siguranță, pe lângă faptul că sunt efectiv mai în siguranță.

Impactul vaccinării asupra sănătății mintale a variat în funcție de rasă/etnie. Cele mai mari reduceri ale suferinței au fost observate în rândul indienilor americani și indivizilor nativi din Alaska, care au suferit în mod disproporționat de COVID-19. Erupția dintre grupurile rasiale/etnice a fost proporțională cu populația totală din SUA în perioada studiului, cele mai mari rate de vaccinare observate în rândul locuitorilor din Asia și Pacific, și cele mai scăzute rate de vaccinare observate în rândul participanților de culoare.

Odată cu răpândirea rapidă a variantei Omicron la sfârșitul anului 2021 și începutul lui 2022, sunt necesare măsuri urgente pentru a crește ratele de vaccinare și pentru a obține echitatea vaccinurilor, atât la nivel local, cât și la nivel global, atrag atenția cercetătorii. Aceste eforturi trebuie să fie cuplate cu o comunicare eficientă cu privire la beneficiile, atât fizice, cât și psihice, asociate vaccinării.

Dr. Koltai a subliniat că „pentru a se asigura că aceste beneficii sunt împărtășite pe scară largă, eforturile de a crește ratele de vaccinare și de rapel la începutul anului 2022 trebuie să acorde prioritate distribuției și accesului echitabil la vaccinuri”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel