Vaccinarea anti-COVID a copiilor. Valeriu Gheorghiță: impactul este semnificativ mai mic decât la adulți

Dureri de gât la copii       Foto: Pixabay
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, spune că micuții au un risc de a face o formă severă de COVID.

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, a declarat marți, 21 decembrie, că vaccinarea copiilor între 5 și 11 ani va începe din a doua jumătate a lunii ianuarie. Acesta a precizat că micuții au un risc - deși este mult mai mic - de a face o formă severă de COVID.

”Din punctul de vedere al ponderii cazurilor internate, aproximativ 1,5% din totalul cazurilor de COVID-19 înregistrate în România au fost raportate la copii din grupa de vârstă 5-11 ani, iar 3% din cazuri la grupa de vârstă 11-14 ani. În valul 4 am observat, paralel cu creșterea numărului de cazuri la toate grupele de vârstă, și o creștere ceva mai mare a cazurilor la tineri și copii, ca urmare a faptului că varianta Delta se răspândește mai ușor. Impactul este semnificativ mai mic decât la populația adultă, dar nu este zero", afirmă medicul Valeriu Gheorghiță.

Potrivit acestuia, vaccinarea celor între 5 și 11 ani se adresează cu prioritate copiilor care suferă de o boală cronică, deoarece prezența unei afecțiuni cronice la această vârstă crește riscul de spitalizare de 12 ori și riscul de internare în Terapie Intensivă de circa 19 ori, arată digi24.

Medicul Gheorghiță a mai amintit că și copiii sănătoși ar putea dezvolta forme severe de COVID. Și copiii aparent sănătoși pot face forme grave, chiar dacă rar, a afirmat Valeriu Gheorghiță.

Acesta declara, în ur,ă cu o săptămână, că în perioada următoare se va modifica modul în care ne vom vaccina împotriva COVID.

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, susține că ”varianta Omicron ocoleşte răspunsul imun obţinut după vaccinarea cu primele două doze sau după trecerea prin boală”.

”Vestea cea mai bună este că administrarea dozei de booster restabileşte eficienţa la valorile comparative cu eficienţa pe care aceste vaccinuri o au faţă de variantele anterioare. (...) Din punctul nostru de vedere, foarte probabil că în perioada următoare vom vorbi de redefinirea unei scheme complete de vaccinare împotriva COVID-19, două doze la interval de 21 de zile sau 28 de zile, şi o doză de booster după minim şase luni. Aceasta foarte probabil că va fi o schemă de vaccinare considerată completă care va asigura o protecţie superioară, optimă, pentru toate potenţiale variante circulante şi cele care deja circulă, dar şi pentru eventualele variante virale care vor circula de aici înainte. E aproape clar că aici se va ajunge, la redefinirea schemei complete de vaccinare", a mai spus Valeriu Gheorghiţă, joi seară, la Antena 3.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel