Vaccinarea anti COVID-19, prea lentă. Oficial: UE „pregătită să ajute” la creșterea producției
02 ian 2021, 21:35

Flacoane   FOTO: pixabay
Cum vaccinarea se desfășoară greoi în mai toate statele Uniunii Europene, comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides a recunoscut o „insuficiență mondială” a capacităților de producere a vaccinurilor și a anunțat că este „pregătită să ajute” pentru a le crește. UE va avea 2 miliarde de doze pentru cetățenii ei, promite oficialul. 

Demararea campaniilor de vaccinare contra COVID-19 a făcut obiectul criticilor în toată Europa - în special în Franța, unde lentoarea procesului alarmează, dar și în Germania, unde unii medici și-au exprimat regretul că personalului spitalicesc nu i se acordă întâietate în absența dozelor în număr suficient.

„Aceste dificultăți, pentru moment, nu se explică prin volumul comenzilor, ci prin insuficiența la scară mondială a capacităților de producție. Acesta este cazul pentru BioNTech”, a explicat Stella Kyriakides, Comisarului european pentru sănătat, într-un interviu acordat agenției germane DPA citat de Agerpres. 

După ce a comandat inițial în noiembrie 200 milioane de doze de vaccin dezvoltat de compania americană Pfizer și de compania germană BioNTech, UE a exercitat o opțiune de cumpărare a 100 milioane doze suplimentare pentru 2021.

Campania de vaccinare a început în ultimul weekend din 2020 în cele 27 de țări ale UE, inclusiv în România, după autorizarea de către Bruxelles a acestui vaccin la sfârșitul lunii decembrie, el fiind primul autorizat la nivelul Uniunii Europene. 

„UE a furnizat din timp finanțări BioNTech în valoare de 100 milioane de euro pentru a-și dezvolta capacitățile de producție. Situația se va ameliora puțin câte puțin. (...) Suntem din nou pregătiți să ajutăm pentru a crește capacitățile de producție”, a asigurat Kyriakides.
BioNTech intenționează să deschidă, din februarie, o nouă unitate de producție la Marburg, în Germania, capabilă să furnizeze 250 de milioane de doze suplimentare în primul semestru al anului 2021, a declarat vineri, pentru Spiegel cofondatorul BioNTech, Ugur Sahin.

În afară de Pfizer-BioNTech, UE încheiat alte cinci contracte - cu AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sanofi-GSK, Moderna și CureVac, și are în vedere semnarea unuia cu Novavax.

„Alți fabricanți cu care noi am încheiat contracte sunt pe punctul de a-și vedea vaccinurile aprobate de UE. (...) Noi ne-am pus de acord în UE pentru a nu pune toate ouăle în același coș. Dacă toate aceste vaccinuri în curs de dezvoltare sunt aprobate, UE va avea peste 2 miliarde de doze disponibile pentru toți cei 450 milioane de europeni și pentru vecinii lor", a punctat Stella Kyriakides.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?