Acest tratament învinge cancerul și...
Vaccinul universal anti-COVID produs de Pfizer și BioNTech va intra într-un nou studiu clinic. Producătorii susțin că va demara testarea pe subiecți umani a unor vaccinuri de nouă generație care protejează împotriva unei game exinse de coronavirusuri, notează Medical News Today.
Este o provocare pentru producătorii vaccinului faptul că virusul suferă mutații. Trebuie dovedit faptul că noul vaccine va putea sau nu să își mențină eficacitatea pe măsură ce virusul suferă mutații.
Vaccinurile împotriva COVID-19 scad în eficacitate pe măsură ce SARS-CoV-2 suferă mutațiide-a lungul timpului. În timp ce două doze de vaccin anti-COVID-19 ARNm au fost eficiente în proporție de 85% în prevenirea internării în spital pentru infecția cu variantele Alpha și Delta ale SARS-CoV-2, acestea au fost doar 65% eficiente în prevenirea spitalizării în urma unei infecții cu Omicron.
Pentru a depăși scăderea eficacității vaccinului împotriva COVID-19, cercetătorii dezvoltă un vaccin universal împotriva COVID-19.
Vaccinurile universale promit o eficacitate largă împotriva mai multor tulpini ale unui anumit virus. În cazul SARS-CoV-2, acestea ar fi eficiente împotriva variantelor sale multiple și ar necesita mai puține actualizări.
"Un vaccin universal împotriva coronavirusului are potențialul de a proteja mai bine împotriva viitoarelor variante de SARS-CoV-2, precum și împotriva altor coronavirusuri care au potențialul de a se răsfrânge asupra populației umane", a declarat dr. Jarrod Mousa, profesor asistent la Centrul pentru Vaccinuri și Imunologie de la Universitatea din Georgia, potrivit Medical News Today.
Vezi și: Ciocolata, între mit și adevăr. Provoacă dependență și stimulează inteligența
Lucrările lor experimentale asupra vaccinurilor, care depăşesc abordarea actuală, includ vaccinuri pentru potenţarea celulelor T, concepute în primul rând pentru a proteja împotriva cazurilor grave în cazul în care virusul devine mai periculos, dar şi vaccinuri de tip pan-coronavirus, ce oferă protecţie împotriva unei game mai extinse de virusuri şi a mutaţiilor asociate.
Cei doi parteneri, creatorii celui mai răspândit vaccin anti-COVID-19 utilizat în lumea occidentală, poartă în prezent discuţii cu autorităţile de reglementare în privinţa versiunilor îmbunătăţite ale vaccinului lor existent pentru a oferi o mai bună protecţie împotriva variantei Omicron şi a sub-variantelor sale.
Potrivit EMA, vaccinurile specifice împotriva Omicron pot creşte nivelul de protecţie când sunt utilizate ca rapel.
Vaccinurile împotriva coronavirusului modificate pentru a include varianta Omicron pot îmbunătăţi nivelul de protecţie atunci când sunt utilizate ca doză de rapel (booster), au declarat vineri Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) şi alte autorităţi de reglementare în domeniul sanitar la nivel mondial, informează Reuters, citează Agerpres.
În urma unei şedinţe de joi, EMA a anunţat că autorităţile de reglementare au convenit asupra principiilor esenţiale pentru actualizarea vaccinurilor anti-COVID-19 astfel încât acestea să răspundă la variantele emergente.
În timp ce vaccinurile existente împotriva coronavirusului continuă să ofere o bună protecţie la riscul de spitalizare şi deces, eficacitatea vaccinului a fost afectată de evoluţia virusului, a precizat grupul.
Conf. Adela Cojan, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a vorbit în exclusivitate la DC Medical, în cadrul dezbaterii ONLINE: „Știi cât mai are de trăit inima ta?” despre discuțiile care au loc în ceea ce privește asigurarea accesului populației la vaccinuri.
”Am fost țara din Europa cu cele mai mari controverse legate de vaccinul anti-COVID, legate de adresabilitate în aceste servicii. Rămăseserăm destul de mult în urmă, până când nu s-a făcut o campanie și până când nu s-au atenționat și nu s-au întâmplat lucruri legate de mortalitate, de apariția complicațiilor, populația nu s-a adresat acestor servicii de profilaxie.
Sunt servicii care până acum au rămas ca fiind apanajul statului, ca fiind ceva voluntar, la latitudinea pacientului. Începând cu perioada acesta putem mai face mai multe lucruri, să determinăm populația să se îndrepte cu încredere spre aceste servicii.
Pentru populația aflată la risc, împreună cu asociațiile de pacienți, cu comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății, regândim formula prin care să asigurăm cel mai bun acces din punct de vedere economic, al populației la aceste vaccinuri, care pot să prevină apariția complicațiilor”, a precizat conf. Adela Cojan.
Specialiștii atrag atenția asupra faptului că virusul se transmite în continuare, iar cea mai bună prevenție este vaccinarea. Gabriel Dina, corporate Affairs and Health&Value Manager, Pfizer România, a vorbit în exclusivitate la DC Medical, în cadrul dezbaterii ONLINE: „Știi cât mai are de trăit inima ta?” a explicat cât de mult a contat faptul că au fost dezvoltate tratamente pentru a combate infecțiile cu noul coronavirus.
”Noi suntem încă în pandemie, iar virusul suferă mutații mai abitir și mai mult ca oricând. Diferențele între BA5 și BA1 semnificative. Riscul nu este trecut, așa cum spunea directorul general al OMS. Primul pol de acțiune era vaccinarea. Cât mai multă lume să fie vaccinată, în special cele din grupele de risc. Avem o fereastră de timp care se închide foarte scurt până la iarnă.
Noi, industria inovativă ne-am făcut treaba. Într-un timp record, 26 de zile, am făcut un vaccin, în cazul Pfizer. Într-un an și opt luni a făcut un medicament care schimbă prognosticul bolii, un antiviral oral. Sperăm să îl vedem și în România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest tratament învinge cancerul și...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Acestea sunt cele mai importante...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...