Vaccin sau medicament care să întârzie Alzheimer, cale deschisă

În curând, un simplu vaccin, făcut periodic, ne-ar putea feri de Alzheimer
Cercetătorii au reușit să neutralizeze ceea ce ei cred că este un factor primar în boala Alzheimer cu debut tardiv, deschizând calea pentru dezvoltarea unui medicament sau a unui vaccin care ar putea fi administrat înainte de vârsta de 40 de ani, și, luat pe viață, să prevină apariția bolii la 50 până la 80% dintre adulții cu risc.

Cercetătorii de la Centrul medical UT Southwestern din Dallas au reușit să neutralizeze ceea ce ei cred că este un factor primar în declanșarea bolii Alzheimer cu debut tardiv, deschizând calea pentru dezvoltarea unui medicament, care ar utea fi și sub formă de vaccin. Acesta ar putea fi administrat constant, începând dinainte de vârsta de 40 de ani și, pentru 50-80% dintre pacienții cu risc ar putea preveni instalarea afecțiunii.

O proteină, prima vinovată

Apolipoproteina E (ApoE) este o proteină care transportă substanțe grase, numite lipide și colesterol, în jurul creierului și joacă un rol important în mecanismele de reparare. Există trei forme majore de ApoE (adică ApoE2, ApoE3 și ApoE4); persoanele care au ApoE4 sunt de până la 10 ori mai susceptibile de a dezvolta Alzheimer decât cei cu forme ApoE2 și ApoE3. ApoE4 promovează acumularea proteinei beta-amiloid care provoacă plăcile caracteristice observate în creierul pacienților cu Alzheimer.

Dr. Joachim Herz, autorul principal al studiului, biolog molecular și expert în Alzheimer de la UT Southwestern, al cărui studiu a fost publicat în numărul din noiembrie al jurnalului eLife a spus că obiectivul echipei sale este acela de a preveni boala de la a se manifesta vreodată. Forma de Alzheimer cu debut târziu este, în general, diagnosticată la vârsta de 65 de ani și este cea mai frecventă cauză de demență la vârstnici. „Dacă putem bloca în timp util procesul ApoE4, am putea preveni instalarea Alzheimer cu debut tardiv pentru mulți oameni, astfel încât să nu se îmbolnăvească niciodată”, a spus dr. Herz.

S-a demonstrat că ApoE4 suprimă și capturează receptorii sinaptici în vezicule intracelulare. Cu toate acestea, modul în care ApoE4 se ancorează a rămas un mister până acum. Potrivit dr. Herz, ApoE4 este cauza principală a unui „blocaj de trafic" în interiorul celulelor care îl prelucrează și acest lucru este asociat cu reciclarea redusă a veziculelor de transport intracelular endosomal.

Creează un blocaj în trafic care provoacă boala

Cercetătorii UTSW au descoperit că scăderea pH-ului acestor endozomi, adică, făcându-i mai acizi, a eliminat „blocajul de trafic". Oamenii de știință au reușit să inverseze complet bloclajul de reciclare indus de ApoE4 la șoareci prin inhibarea farmacologică și genetică a proteinei NHE6, care acționează pentru a face veziculele endosomice mai puțin acide.

Aceste descoperiri sugerează o nouă abordare potențial terapeutică pentru prevenirea bolii Alzheimer cu debut tardiv, a spus dr. Herz, într-un material dat publicității de Centrul medical UT Southwestern. Blocajul veziculelor datorat pierderii selective a solubilității ApoE4 este primul mecanism prin care proteina afectează negativ celulele nervoase, a continuat dr. Herz.

Majoritatea cercetărilor efectuate de Alzheimer s-a axat pe oprirea formării agregatelor de proteine amiloid și tau, odată ce acestea există în creier, iar degenerarea a început deja. „Abordarea noastră în acest studiu a fost de a opri procesul de degenerare generală mai devreme, și anume înainte de formarea acestor agregate", a arătat dr. Herz.

Următorul pas este acela de a dezvolta inhibitori moleculari mici care pot intra eficient în creier eficient și care să blocheze selectiv NHE6, a adăugat el.

Frumusețea inhibitorilor NHE este că aceștia sunt molecule mici care pot fi produse în mod ieftin și astfel făcute disponibile pe scară largă, spre deosebire de terapiile mai elaborate pe bază de anticorpi care sunt în prezent evaluate în studiile clinice. O simplă pilulă ar putea, într-o zi, să neutralizeze riscul de boala Alzheimer cu debut tardiv, la fel de bine cum statinele larg disponibile sunt capabile să reducă riscul bolilor cardiovasculare", a spus dr. Herz.

Studiul, integral, poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel