Vaccin gripal: 5 mituri și realități legate de imunizare

Vaccinare
Iată cinci mituri despre vaccinarea gripală, pe care specialiștii le distrug.

Să faci gripă nu este distractiv. Poate crea suficient disconfort, deoarece nu vă veți putea face treburile zilnice cu ușurință. Vaccinarea împotriva gripei este o bună metodă de a evita îmbolnăvirea, însă pe tema imunizării au circulat întotdeauna o serie de mituri.

Iată câteva dintre ele, referitoare la vaccinul antigripal, pe care le distrug specialiștii.

Mitul 1: Vă puteți îmbolnăvi de gripă din vaccinul antigripal

Realitate: vaccinul antigripal este făcut dintr-un virus inactivat care nu transmite infecția. Un virus inactivat este crescut într-un laborator și apoi ucis. Amintiți-vă că virusul mort nu vă poate îmbolnăvi, ci doar ajută organismul să dezvolte imunitatea la virusul viu. Astfel, oamenii care se îmbolnăvesc după vaccinarea antigripală aveau să se îmbolnăvească oricum. Știați? Este nevoie de aproximativ o săptămână sau două pentru a obține acea protecție atât de necesară de la o doză. Deoarece oamenii se îmbolnăvesc după injecție, ei presupun că este din cauza acesteia.

Mitul 2: Sunt sănătos, nu trebuie să fac vaccin

Realitate: Riscul de a suferi complicații severe de la gripă este mai mare în cazul în care aveți o afecțiune de bază. Dar chiar și oamenii puternici și sănătoși se pot îmbolnăvi din cauza gripei. Deci, să nu credeți că oamenii sănătoși nu vor face gripă. Amintiți-vă, „este mai bine să preveniți decât să vindeci”.

Mitul 3: vaccinarea împotriva gripei este singura modalitate de a ține gripa departe

Realitate: Chiar și după vaccinarea antigripală, trebuie să fii departe de acei oameni bolnavi, să te speli pe mâini din când în când, să nu mergi în zonele aglomerate și să iei medicamente antivirale, așa cum este sugerat de medic.

Mitul 4: Este în regulă să vă vaccinați împotriva gripei o singură dată în viață

Realitate: Acest lucru nu este deloc adevărat. Virusul gripal se modifică în fiecare an. Deci, vaccinarea anuală este vitală pentru a vă asigura că aveți imunitate la tulpinile care pot provoca un focar.

Mitul 5: Femeile însărcinate ar trebui să evite vaccinarea împotriva gripei

Realitate: Acesta este un mit care trebuie distrus. Nu credeți în aceste informații false că vaccinul antigripal poate duce la avort spontan la femeile însărcinate. De fapt, femeilor însărcinate li se recomandă de către experți să se vaccineze împotriva gripei și să prevină gripa. Un vaccin antigripal administrat în timpul sarcinii protejează copilul de gripă timp de câteva luni, chiar și după naștere, atunci când copilul nu este suficient de mare pentru a-i fi vaccinat împotriva gripei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel