Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Infecțiile la urechi apar atunci când lichidul se acumulează în spatele timpanului și devine contaminat. Nu există simptome pentru depistarea precoce a infecții urechii, iar diagnosticarea poate fi dificilă.
Cercetători de la Universitatea Washington din Seattle, Canada, au creat o aplicație ce folosește microfonul și difuzorul unui smartphone și o bucată de hârtie ca să detecteze lichidul din spatele timpanului.
Aplicația, se explică pe medicinenet.com, solicită smartphone-ului să emită o serie de sunete moi, audibile care sunt direcționate în ureche printr-o pâlnie mică de hârtie. Iar în funcție de cum răspunsul se reflectă înapoi în telefon, aplicația determină existența sau nu de fluid din spatele timpanului.
„În funcție de cât lichid este în el, veți obține sunete diferite. (...) Folosind machine learning pe aceste sunete, putem detecta prezența lichidului", afirmă Justin Chan, unul dintre autorii studiului și student doctoral la Școala de Informatică si Inginerie din cadrul Universității Washington din Seattle.
Ca să obișnuiască aplicația cu schimbările de sunet, cercetătorii au testat 98 de urechi, dintre care 53 de copii, de la 18 luni la 17 ani, la Spitalul de Copii din Seattle. Jumătate dintre ei aveau programate intervenții chirurgicale pentru a li se pune tuburi în urechi, un tratament obișnuit pentru acumularea cronică a fluidului. Iar cealaltă jumătate - programată pentru o operație care nu avea legătură cu urechile, cum ar fi amigdalectomia.
Aplicația oamenilor de știință a identificat corect probabilitatea existenței de fluide în spatele timpanului în proporție de 85% dintre dăți - similar cu instrumentele specializate care folosesc acustică sau un aer de aer în acest scop, susțin cercetătorii, potrivit sursei citate.
Unul dintre autorii studiului, Sharat Raju, un rezident chirurgical, descrie modul în care medicii află dacă se află sau nu lichid în timpan: se introduc tuburi în urechi, se face o incizie în timpan și se scurge orice lichid prezent.
„Un avantaj cheie al tehnologiei noastre este că nu necesită alt echipament hardware decât o bucată de hârtie și o aplicație software care rulează pe smartphone", mai spune un alt cercetător implicat în studiu, Shyam Gollakota, co-autor al studiului, profesor asociat de Științele Calculatorului și Inginerie la universitatea amintită.
Potrivit Institutului Național de Sănătate din SUA, infecțiile la urechi sunt cel mai frecvent motiv pentru care copiii vin la pediatru. Cercetătorii canadieni vor să comercializeze aplicația și să o pună la dispoziția publicului.
Studiul a fost publicat pe 15 mai în revista Science Translational Medicine.
De regulă, prezența fluidului urechii medii este un marker de diagnostic cheie pentru două dintre cele mai frecvente boli ale urechii pediatrice: otita medie acută și otita medie cu efuzie.
„Am obținut o sensibilitate de 85% și o specificitate de 82%, comparabilă cu măsurile de performanță publicate pentru tympanometrie și otoscopie pneumatică. Rezultate similare s-au obținut la testarea pe mai multe platforme smartphone. Părinții de copii și adolescenți (n = 25 de urechi) au demonstrat performanțe similare cu medicii instruiți atunci când folosesc sistemul bazat pe smartphone-uri. Aceste rezultate demonstrează potențialul unui smartphone de a fi un instrument de screening pentru detectarea prezenței fluidului urechii medii cu un grad scăzut de barieră și eficiență", susțin cercetătorii pe Science Translational Medicine, unde a fost publicat studiul integral.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...