Urechea ruptă, cauze și tratament. Medic: Este o problemă des întâlnită la persoanele care poartă o perioadă îndelungată cercei grei sau piercing-uri

urechea rupta - FOTO: Freepick
urechea rupta - FOTO: Freepick
cercei grei - FOTO: Freepick
cercei grei - FOTO: Freepick
  • urechea rupta - FOTO: Freepick
  • cercei grei - FOTO: Freepick
Urechea ruptă este o problemă cu care se confruntă destul de multe persoane.

Urechea ruptă, sau ruptura de lob auricular, este o situaţie care poate surveni cel mai adesea accidental, adică traumatic, de obicei prin smulgerea sau agăţarea cerceilor dar şi prin purtarea îndelungată a unor cercei foarte grei, disproporţionaţi pentru ureche.

Despicătura pe lobul urechii creează un prejudiciu estetic şi face imposibilă purtarea cerceilor. Aspectul de ureche ruptă de la cercei, sau de ureche tăiată, poate provoacă adevărate complexe psiho-sociale, deloc de neglijat, cu jena la expunerea urechilor în public. Dr Adelina Pop a explicat pe pagina sa de Facebook care sunt persoanele mai expuse.

”Ruptura de lob auricular este o problemă des întâlnită la persoanele care poartă o perioadă îndelungată cercei grei sau piercing-uri. În timp poate să apară lărgirea orificiului din lobul urechii sau ruptura completă a lobului”, a explicat medicul.

Cercei grei - FOTO: Freepick

Vezi și: Hipertensiunea, dăunătoare pentru sarcină. Medic: Poate avea urmări grave dacă nu este descoperită și ținută în parametrii normali

Care este soluția

”Soluția pentru aceste probleme o reprezintă procedura de reconstrucție a lobului urechii, o intervenție care se efectuează cu anestezie locală și durează aproximativ 1 h-1 h jumătate în funcție de complexitatea cazului.

Recuperarea după o astfel de intervenție este una simplă, firele de sutură se îndepărtează la 10 zile, iar mică cicatrice care rămâne va deveni în timp aproape insesizabilă, atâta timp cât se respectă indicațiile postoperatorii primite de la medic.

După o perioadă de cel puțin o lună se va putea relua purtarea cerceilor”, a mai scris dr. Adelina Pop.

Leziuni ale urechii

Traumatismele urechii și osului temporal (canalul urechii, toba urechii, oasele urechii medii, urechea internă) pot duce la diferite tipuri de leziuni.

Un hematom auricular apare atunci când un cheag de sânge se colectează sub pielea urechii externe. Acest lucru face că urechea exterioară să pară umflată. Cheagul de sânge se va simți moale, ca un balon de apă.

Dacă este diagnosticat precoce, tratamentul implică de obicei deschiderea cheagului și drenarea sângelui. Un pansament de susținere este adesea plasat pentru a preveni reapariția sângelui. 

Vezi și: Românii, părere surprinzătoare despre un nou lockdown. Cele TREI virusuri care amenință omenirea

Perforarea membranei timpanice

Tamburul urechii se poate rupe atunci când obiectele străine îl străpung prin canalul urechii, cu modificări rapide de presiune la nivelul urechii sau cu traumatisme de forță contondentă la osul temporal.

Multe rupturi traumatice ale tobei urechii se vindecă singure fără a fi nevoie de o intervenție chirurgicală.

Alte persoane pot fi predispune la infecție și necesită tratament cu picături de urechi antibiotice sau pastile. Unele perforații nu se vindecă singure sau pot provoca formarea colesteatomului. În aceste cazuri, un specialist în ureche poate recomanda o intervenție chirurgicală, notează Stanford Medicine.

Fractură osoasă temporală

Osul temporal este unul dintre numeroasele oase care alcătuiesc craniul. În traumatismele craniene, acest os poate fi fracturat și este diagnosticat cu ajutorul unei scanări CT.

Fracturile osoase temporale pot provoca complicații, inclusiv pierderea auzului, amețeli, paralizie facială sau scurgeri de lichid cefalorahidian. Pierderea auzului asociată poate rezulta din acumularea de sânge în spatele tobei urechii, din ruptura tobei urechii, din dislocarea oaselor auditive ale urechii medii sau din fracturarea prin urechea internă.

Primele trei cauze ale pierderii auzului duc la o pierdere conductivă a auzului, în timp ce fractura prin urechea internă provoacă o pierdere a auzului neurosenzorial.

Vezi și: Alimentele mucegăite, sănătoase sau mortale. Care preparate pot fi consumate

Paralizia facială

Paralizia facială poate apărea atunci când nervul facial este tăiat sau umflat din cauza unui traumatism cranian. Dacă paralizia facială apare imediat cu fractură osoasă temporală, uneori intervenția chirurgicală poate fi utilă pentru a repara un nerv tăiat. 

Această decizie se bazează adesea pe anatomia specifică văzută pe scanarea CT a pacientului. Dacă paralizia facială apare cu întârziere (ore sau zile după rănire), atunci adesea nervul este umflat și nu este complet tăiat, iar managementul conservator fără intervenție chirurgicală este recomandat, arată Stanford Medicine.

Scurgerea de lichid cefalorahidian poate apărea după fractura osoasă temporală, deoarece "plafonul urechii" împărtășește același os ca și "podeaua creierului". Acest lucru se poate manifesta ca picurarea de lichid subțire clar din ureche, sau din nas. Multe scurgeri de lichid cefalorahidian se vindecă pe cont propriu. 

Dislocarea osiculară

Dislocarea osiculară apare atunci când cele trei oase auditive ale urechii medii (malleus, incus, stapes) nu mai sunt în continuitate. Acest lucru duce la o pierdere a auzului conductiv. Acest lucru poate apărea după traume contondente sau penetrante la nivelul urechii.

Pentru unii pacienți, se poate efectua o intervenție chirurgicală pentru a reconstrui oasele auditive.  La alți pacienți, poate fi luat în considerare un aparat auditiv, mai notează Stanford Medicine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel