Untura, benefică sau nocivă. Adevărul te va surprinde

untura - FOTO: Freepick
Untura este considerată de mulți un aliment extrem de nociv pentru sănătate. Dar ați fi surprinși să aflați că are și beneficii multe.

Untura a fost folosită timp de secole a fost un ingredient de bază în bucătărie. Recent, untura a revenit în modă și a devenit o grăsime aleasă de mulți nutriționiști. O mare parte din lumea antică s-a bucurat de acest aliment bogat în nutrienți, deoarece fermierii pot crește porci în aproape orice climat și circumstanță, iar totul se valorifică.

Cea mai scumpă untură

Cea mai apreciată și scumpă untură este cea care provine din grăsimea viscerală din jurul rinichilor și coapsei porcului. Aceasta este aproape fără gust și are un profil diferit de acizi grași decât restul grăsimii de pe porc. Ult tip de untură provine din stratul gras subcutanat dintre piele și mușchiul porcului, arată Dr. Health Benefits.

Untura, o grăsime dorită

După ani de zile în care ni s-a spus că grăsimile sunt rele, ar putea fi greu să ne împăcăm cu faptul că untura este o sursă sănătoasă și hrănitoare de energie pentru corpul nostru.

Nu este doar o grăsime tolerabilă, este o grăsime de dorit. Oamenii de știință au găsitdovezi surprinzătoare despre beneficiile unturii. Au fost analizate peste 1.000 de alimente crude, iar cercetătorii au descoperit că untura se numără printre primele zece alimente care oferă cel mai bun echilibru al cerințelor nutriționale zilnice ale unei persoane. Untura conține  o sursă bună de vitamine și minerale B.

Vezi și: Infecţia cu virusul West Nile, simptome. Medic: Pe lângă sechelele mai severe motorii şi cognitive, altele mai includ tremor, anomalii ale capacităţii motorii

Untura este sănătoasă?

În întrebarea da sau nu, răspunsul simplu este da, dar cercetătorii vobesc de la untura care provine de la porcii crescuți în gospodării. Porcii sunt furajeri și tind să mănânce orice din apropierea lor. Cu toate acestea produsul din carne de porc poate fi foarte nutritiv dacă porcii sunt crescuți în condiții de viață potrivite.

Untura, conținut ridicat de vitamina D

Iată beneficiile pentru sănătate ale unturii de porc. Vitamina D ajută la absorbția calciului și la îndepărtarea metalelor toxice nocive, cum ar fi cadmiul, aluminiul, stronțiul. Dar una dintre cele mai importante sarcini de vitamina D, precum și colesterolul este producția de hormoni. Fibromialgia, hipotiroidismul și infertilitatea sunt câteva din afecțiunile care sunt legate de o deficienta de vitamina D.

Untura este bogată în vitamina D, de fapt, este a doua cea mai bogată sursă alimentară de vitamina D alături de uleiul din ficat de cod. Untura de la porcii pășunați conține 500 – 1000 UI vitamina D.

Vezi și: Șorțul de bucătărie, efecte asupra sănătății. De ce ar trebui purtat atunci când gătim

Untura are grăsimi monosaturate ridicate

De fapt, untura este o grăsime bună. Untura este clasificată ca o grăsime mononesaturată și se situează pe locul doi după uleiul. Untul se situează pe locul al treilea cu 30%, iar uleiul de cocos este ultimul cu 6%. Untura conține, de asemenea, 40% grăsimi saturate și 12% grăsimi polinesaturate. După cum puteți vedea din raporturi, untura conține, de asemenea, grăsimi saturate și colesterol.

Untura, conținut de Omega 3 și Omega 6

În timp ce majoritatea dietelor occidentale sunt prea bogate în grăsimi inflamatorii omega 6 găsită în uleiurile vegetale procesate, untura are un raport omega 3- omega 6 mai sănătos, cu foarte puține grăsimi omega 6 instabile, polinesaturate.

Acizii grași omega 3 din untură sunt ușor asimilați de organismul uman în comparație cu grăsimile omega pe bază de plante care trebuie convertite de corpul nostru în forme utilizabile.

Vezi și: Vocea, factorii care o influențează. Ce boli poți avea în funcție de tonalitatea glasului

Untura de porc. Dr Mihaela Bilic: avem în ea un prieten și la gust, și la sănătate

Untura de porc este ”un prieten, și la gust, și la sănătate”, spune medicul nutriționist Mihaela Bilic. Experul subliniază că este extrem de important modul în care gătim carnea și cu ce alimente o consumăm. ”Atenție mare la ce gătiți împreună cu carnea. Dacă lângă ea se află cartofi, paste, orez, acestea vor absorbi ca un burete grăsimea.

Nu uleiurile, indiferent că vorbim despre cel de floarea-soarelui sau de măsline, sunt cele mai sănătoase, ci untura, așa cum făcea bunica. Untura nu are niciun fel de risc când vine vorba despre supraîncălzire pentru că blochează intrarea aerului și oxidarea, implicit, stricarea cărnii. Deci, avem în untură un prieten și la gust, și la sănătate. Nu grăsimea animală crește riscul de boli cardiovasculare, ci prea multă grăsime, prea mult sedentarism, alcool, fumat, deci un stil de viață nesănătos”, a precizat dr Mihaela Bilic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel