Uniunea TESA: Eliminați discriminarea din Legea salarizării! Angajații din spitale, în aceeași Anexă

Uniunea TESA
Uniunea TESA cere Guvernului Orban introducerea tuturor categoriilor de personal din spitale în aceeași Anexă a Legii salarizării, pentru că departajarea lor a dus la majorarea salariilor doar pentru unele categorii de personal, nu pentru toate.

Uniunea Națională a Sindicatelor din Sănătate - Uniunea TESA - solicită Guvernului liberal condus de Ludovic Orban să limine discriminarea din sistemul sanitar românesc introdusă prin Legea Salarizării nr.153 /2017.

„De mai bine de 2 ani, mai multe categorii de salariați din sistemul sanitar, printre care și personalul tehnic-economic și administrativ, trăiesc zi de zi cu o traumă: nedreptatea revoltătoare creată de fostul guvern pesedist în privința sistemului inechitabil de salarizare! Scala valorilor, principiile inițial anunțate pentru Legea salarizării unitare, de echitate și respect pentru fiecare profesie din sistemul sanitar, pentru studiile și experiența fiecărui lucrător, au fost călcate în picioare!", clamează sindicaliștii de la Uniunea TESA.

Personalul din spitale, divizat în două categorii

Sindicaliștii spun că echipa unică a salariaților din fiecare spital a fost „divizată în mod artificial. Cei favorizați au fost trecuti pe Anexa 2 din Legea 153, anexa personalului medico – sanitar, iar salariile lor au fost ridicate la nivelul anului 2022. Regulamentul Sporurilor se referă tot la cei din Anexa 2. Este vorba despre medici, asistenși și soferii de salvare cealaltă parte a echipei, care contribuie în fiecare zi la calitatea actului medical și fără de care niciun spital nu ar putea funcționa, a fost trecută într-un fel de ligă secundă, într-o categorie de personal de „mâna a doua". Personalul tehnic – economic –administrativ (TESA) a fost aruncat pe Anexa 8 a administrației și rupt de colegii alături de care în fiecare zi lucrează în spitale. Au fost nedreptățiți și biologii, biochimiști, chimiști, îngrijitoarele, brancardierii, șoferii care nu sunt pe ambulanțe și alte categorii de personal", arată sindicaliștii. Reprezentanții TESA spun că orice încercare de a schimba această situație s-a lovit de un zid și de „o politică oarbă de a nu se schimba nimic din ceea ce a fost legiferat greșit".

De asemenea, Uniunea TESA anunță că „se va opune oricăror diminuări ale veniturilor nete d in Sănătate ale categoriilor de personal discriminat de Legea Salarizării în toate spitalele din țară, inclusiv în cele monospecialitate (TBC, Psihiatrie, Boli Infecțioase), unde sporurile acordate pentru condițiile de muncă periculoase au o contribuție foarte importantă la veniturile salariaților".

„Prin urmare, solicităm corecarea gravei erori de a cuprinde personalul TESA din spitale pe Anexa 8 – Administrație și introducerea întregului personal care lucrează în spitale în Anexa 2 – Sănătate", punctează sindicaliștii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel