Un tip de heparină, efect secundar benefic la pacienții cu forma gravă de COVID-19. STUDIU

Heparina. Foto: Pixabay
Problemele de coagulare și complicațiile rezultate sunt frecvente la pacienții cu COVID-19. Cercetătorii au constatat că un membru al grupului de medicamente anticoagulante - un tip de heparină - nu numai că are un efect benefic asupra supraviețuirii pacienților cu COVID-19, dar și scurtează  durata infecției active cu coronavirusul SARS-CoV-2.

Boala declanșată de infecția cu coronavirus (COVID-19) este una infecțioasă cu mai multe fațete. În timp ce, la începutul pandemiei globale, se presupunea că boala era în primul rând una a plămânilor, acum se știe că mai multe sisteme funcționale din corpul uman sunt afectate în urma infecției cu agentul patogen SARS-CoV-2. Unul dintre aceste sisteme funcționale este coagularea sângelui. Pacienții cu COVID-19 prezintă un risc crescut de tromboze și embolii, cum ar fi accidente vasculare cerebrale, infarct pulmonar sau miocardice și chiar tromboze venoase profunde. Utilizarea medicamentelor care inhibă coagularea sângelui face parte din liniile directoare de tratament pentru COVID-19 încă din iulie 2020.

Problemele de coagulare și complicațiile rezultate sunt frecvente la pacienții cu COVID-19, dar cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Viena au constatat, într-un studiu publicat în jurnalul Cardiovascular Research (link direct studiu), că un anume anticoagulant nu numai că are un efect benefic asupra supraviețuirii pacienților cu COVID-19, dar influențează și durata infecției active cu coronavirusul SARS-CoV-2. 

„Aceste complicații în timpul spitalizării au un impact direct asupra bunăstării pacienților și cresc riscul de a muri din cauza COVID-19”, a notat dr David Pereyra de la Departamentul de Chirurgie Generală al MedUni Vienna, care este autorul principal al studiului. 

Heparina cu greutate moleculară mică reduce durata infecției

„Coagulopatia observată la pacienții cu COVID-19 este nouă și diferă în multe privințe de problemele de coagulare cunoscute anterior”, spune Alice Assinger, lider de grup la Institutul de Biologie Vasculară și Cercetare a Trombozei de la Universitatea de Medicină din Viena, și ea autor al studiului. „Coagulopatia asociată cu COVID-19 prezintă caracteristici care, deși parțial comparabile cu alte boli de coagulare, nu pot fi explicate pe deplin prin acestea.” Prin urmare, grupul lui Alice Assinger a început să caute o explicație pentru această subcondiție a COVID-19 încă primăvară din 2020, într-o fază incipientă a pandemiei.

Într-o analiză multicentrică a pacienților cu COVID-19 din Viena, Linz și Innsbruck, grupul a observat că coagulopatia asociată COVID-19 apare aproape exclusiv la pacienții care necesită terapie intensivă sau la pacienții care decedează ca urmare a COVID-19. Aceștia unt pacienți cu forma gravă de COVID-19. Deși medicamentele anticoagulante îmbunătățesc supraviețuirea pacienților cu COVID-19, ele nu prezintă niciun efect asupra proceselor imunologice legate de coagularea sângelui (imunotromboză).

Analizele au arătat, totuși, că perioada de infecție activă cu SARS-CoV-2 este redusă la pacienții tratați cu heparină cu greutate moleculară mică, cel mai frecvent utilizat anticoagulant. 

„La pacienții care primesc acest medicament, timpul de infecție este în medie cu patru zile mai scurt decât la pacienții care nu sunt tratați cu heparină cu greutate moleculară mică. Am fost surprinși să vedem că heparina cu greutate moleculară mică poate avea un efect direct asupra coronavirus și infecțiozitatea sa”, a spus David Pereyra. Datele experimentale arată că heparina poate inhiba capacitatea SARS-CoV-2 de a se lega de celule, prevenind astfel infectarea acestora.

„Aceste observații au fost făcute în contextul unei strânse colaborări între cele trei spitale implicate - Spitalul Favoriten din Viena, Spitalul Regional Innsbruck și Spitalul Universitar Johannes Kepler din Linz - precum și prin schimbul activ între cercetătorii de bază și clinicieni”, a arătat Alice Assinger, subliniind relevanța unei bune cooperări în timpul pandemiei de COVID-19 pentru o mai bună înțelegere a bolii și a tratamentului acesteia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Băutura miraculoasă pe care o subestimăm zilnic. De ce este importantă pe măsură ce îmbătrânim
Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel