Cercetătorii au realizat o...
În efortul de a găsi mai multe modalități de încetinire a pandemiei COVID-19, cercetătorii și oficialii de sănătate publică din întreaga lume au dezbătut dacă utilizarea măștilor în public ar putea ajuta.
Aceasta este o dezbatere lungă, iar specialiștii și factorii de decizie internaționali nu au ajuns la un consens.
La începutul acestei luni, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au emis noi îndrumări cu privire la utilizarea măștilor de față de către public.
Liniile directoare încurajează oamenii să poarte măști de pânză în timp ce sunt în afara casei, în timp ce îi îndeamnă să lase măști de chirurgie specializate și respiratoare N95 pentru profesioniștii medicali, care s-au confruntat cu un deficit major.
În același timp, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care și-a actualizat, de asemenea, îndrumările privind utilizarea măștilor de protecție pentru față, avertizează în schimb că „Utilizarea pe scară largă a măștilor de către oameni sănătoși în cadrul comunității nu este susținută de dovezi actuale și prezintă incertitudini și riscuri critice. "
Deci, ce indică ultimele dovezi științifice?
Mai mult virus pe suprafețele de mască exterioare
Potrivit unui studiu publicat recent în Nature și publicat de Medical News Today, măștile chirurgicale pot ajuta într-un anumit fel pentru prevenirea ca o persoană cu infecții respiratorii virale să răspândească particule infecțioase.
Cu toate acestea, în timp ce studiul a analizat coronavirusurile, acesta nu a ținut cont de SARS-CoV-2, deoarece cercetarea inițială a avut loc înainte de începerea pandemiei actuale.
Acum, noile descoperiri, publicate în Analele de medicină internă, sugerează că nici măștile chirurgicale, nici pânza nu sunt deloc eficiente în stoparea răspândirii SARS-CoV-2.
Cercetarea, realizată de investigatori de la Universitatea din Ulsan College of Medicine, Spitalul Universitar Chung-Ang și Universitatea Sejong - toate din Seul, Coreea de Sud - au implicat un grup de patru participanți care au primit îngrijiri medicale pentru COVID-19.
Pentru a afla dacă - și care - măști ar putea împiedica răspândirea particulelor virale, cercetătorii au rugat participanții să tușească asupra unor vase petri fără mască, în timp ce poartă o mască chirurgicală de unică folosință și în timp ce poartă o mască refolosibilă din pânză de bumbac.
În fiecare dintre aceste trei circumstanțe, participanții au tușit de cinci ori. De fiecare dată, au făcut acest lucru peste un alt fel de mâncare petri.
În cele din urmă, echipa a analizat suprafețele exterioare și interioare ale fiecărei măști - din bumbac sau chirurgical.
Se aștepta să găsească picături care conțin SARS-CoV-2 pe suprafețele interioare. Întrebarea era dacă vreo particulă virală a putut să treacă prin măști pe suprafețele lor exterioare.
După ce au analizat tampoanele, cercetătorii au găsit particule de SARS-CoV-2 la exteriorul ambelor tipuri de mască, sugerând că niciun tip nu poate opri virusul.
„Nici măștile chirurgicale, nici cele din bumbac nu au filtrat eficient SARS-CoV-2 în timpul tusei de către pacienții infectați", scriu cercetătorii în lucrarea lor de studiu.
„Dovezi anterioare conform cărora măștile chirurgicale au influențat eficient virusul gripal au recomandat ca pacienții cu COVID-19 confirmat sau suspectat să poarte măști pentru a preveni transmiterea", explică ei.
Echipa continuă să constate că, deși rămâne neclar cât de mari sunt particulele care conțin SARS-CoV-2 și sunt transportate de respirație, estimările privind dimensiunea unui coronavirus similar, SARS-CoV, sugerează că „este puțin probabil ca măștile chirurgicale să filtreze eficient ".
De asemenea, cercetătorii subliniază că:
„De remarcat, am constatat o contaminare mai mare pe suprafețele exterioare decât masca interioară. Deși este posibil ca particulele de virus să poată traversa de la suprafața interioară la cea exterioară din cauza presiunii fizice a tamponării, am analizat suprafața exterioară înainte de suprafața interioară. Constatarea arată că prezența virusului pe suprafața exterioară a măștii este puțin probabil să fi fost cauzată de erori experimentale sau artefacte. "
Pe baza descoperirilor lor, autorii studiului ajung la concluzia că măștile chirurgicale și măștile din material textiș reutilizabile sunt „ineficiente în prevenirea diseminării SARS-CoV-2".
Studiul aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Cercetătorii au realizat o...
Autodiagnosticarea pe internet poate...
Depresia postpartum este o condiție...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Proteinele sunt macronutrienți vitali...
Alimentația echilibrată, bogată în...