Această vitamină îți protejează...
Un medicament experimental împotriva bolii Alzheimer, dezvoltat de Eisai Co Ltd şi Biogen, a încetinit declinul cognitiv şi al funcţiilor motrice în cadrul unui studiu amplu desfăşurat pe un număr mare de pacienţi aflaţi în primele stadii ale bolii, au anunţat marţi cele două companii, care ar putea să obţină astfel o victorie rară într-un domeniu de cercetare dominat de eşecurile medicamentelor create până în prezent împotriva acestei boli neurodegenerative, informează Reuters.
Mai mulţi producători de medicamente au încercat până acum - şi au eşuat - să găsească un tratament eficient împotriva Alzheimer, o boală degenerativă a creierului, care afectează aproximativ 55 de milioane de persoane la nivel mondial. O astfel de reuşită ar reprezenta un stimul major pentru studiile similare care sunt realizate în această perioadă de grupurile farmaceutice Roche şi Eli Lilly.
Referindu-se la rezultatele medicamentului Eisai-Biogen, care au fost anunţate marţi seară, Ronald Petersen, directorul Centrului de cercetări medicale împotriva bolii Alzheimer din cadrul Mayo Clinic din Rochester, Minnesota, a declarat: ”Nu este vorba despre un efect uriaş, dar este totuşi un efect pozitiv”.
Noul medicament, denumit Lecanemab, a încetinit progresia bolii cu 27% în comparaţie cu un placebo, întrunind astfel principalul obiectiv al studiului şi oferind, potenţial, o rază de speranţă pacienţilor şi familiilor lor, care aşteaptă cu disperare găsirea unui tratament eficient.
Cursa pentru a încetini dezvoltarea bolii Alzheimer s-a intensificat în ultimii ani, în contextul în care specialiştii în sănătate se aşteaptă ca numărul americanilor diagnosticaţi cu această boală să se dubleze şi să ajungă la 13 milioane până în 2050, potrivit Alzheimer's Association.
Potrivit neurochirurgului Vlad Ciurea, boala care înainte era asociată adulților în vârstă, acum îți face apariția mult mai devreme.
”Din nefericire, vârsta scade și s-a ajuns acum, în jur de 60 de ani, să apară primele cazuri. Iar acest Covid care a venit peste noi a scos în evidență un număr de cazuri care erau acoperite, nu știam despre ele. Trebuie să facem tot posibilul să luptăm, să nu le aruncăm, căci putem obține rezultate”, a declarat Vlad Ciurea, la Antena 3.
Boala Alzheimer este cea mai frecventă cauză a demenței. Dacă vrem să atenuăm impactul acesteia, trebuie să înțelegem cât mai multe despre cum se declanșează și efectele pe care le are asupra celulelor creierului.
Un nou studiu arată că dezvoltarea bolii poate provoca o supraîncălzire gravă a celulelor, notează Science Alert. Boala Alzeheimer se caracterizează prin faptul că proteinele amiloid-beta și tau se aglomerează în creier, distrugând celulele și provocând contracția creierului, iar acest nou studiu arată cum cum amiloid-beta poate distruge o celulă "ca și cum ar prăji un ou" prin creșterea temperaturii acesteia.
Unul dintre cele mai dificile aspecte ale cercetării bolii Alzheimer este faptul că nu înțelegem pe deplin ce anume determină acumularea de amiloid-beta în creier.
Cu toate acestea, în acest ultim studiu, cercetătorii au putut observa că aceasta declanșează această schimbare de temperatură, cunoscută sub numele tehnic de termogeneză intracelulară.
”Odată ce agregatele s-au format, ele pot ieși din celulă și pot fi preluate de celulele vecine, infectând amiloid-beta sănătoasă din acele celule”, spune inginerul chimist Chyi Wei Chung, de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Alzheimer, considerată boală autoimună. Care este explicația
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...