Ultrasunetele pot crește ritmul cardiac? Studiu

Boli cardiovasculare FOTO: pexels.com
Ultrasunetele, prin ecografie, pot crește rata la care bat celulele inimii și ar putea înlocui căile invazive folosite de medici pentru stimularea cordului, susține un studiu.

Ultrasunetele, prin ecografia - tehnologia utilizată pentru sonograme și examinarea inimii -, pot crește rata la care bate celulele inimii, susțin, în studiul lor, cercetători de la Universitatea Drexel, SUA. „Inima care bate neregulat sau se oprește cu totul este o condiție care pune viața în pericol și trebuie tratată imediat pentru a evita deteriorarea gravă a organelor sau moartea", se arată într-un comunicat al Societății Americane de Fiziologie.

Proceduri medicale

Potrivit sursei citate, căile actuale de restabilire și menținere a ritmului cardiac sunt invazive întrucât implică electrozi prin vene sau plasați chirurgical. Ecografia, susțin autorii stdiului din 2015, ar fi o alternativă atractivă deoarece poate fi aplicată non-invaziv și ar evita complicațiile asociate intervențiilor chirurgicale.

Cercetările până la acest studiu au demonstrat că „ultrasunetele la o intensitate suficient de ridicată pot provoca contracții premature și pot fi capabile să sincronizeze celulele inimii care bate, ceea ce sugerează fezabilitatea unui dispozitiv de stimulare a stimulatorului cu ultrasunete".

Studiul celor de la Universitatea Drexel susține că stimularea cardiacă acută cu ultrasunete ar putea fi folosită pentru stimularea temporară în situații de urgență și non-urgență.

Un altfel de pacemaker?

Ce au declarat cercetătorii Societății Americane de Fiziologie: „Acest dispozitiv ar fi complet extracorporal, evitând morbiditatea asociată cu stimulatoare cardiace transvenționale și conducerea chirurgicală a epicardului. (...) Stimularea cu ultrasunete a cardiomiocitelor se poate dovedi a fi un instrument clinic practic, non-invaziv pentru capturarea si stimularea miocardului în ambele situații emergente și non-emergente".

Cu ajutorul unei sonde cu ultrasunete personalizate pentru a livra valuri ultrasunete la celule, cercetătorii au descoperit că cea mai mică intensitate testate - 0.02 W/cm2 – dată în impulsuri lungi de 1 msec la fiecare 300 msec a crescut frecvența bătăilor celulelor cardiace neonatale de șobolan.

Studiul cercetătorilor, intitulat „Modularea stimulată cu ultrasunete a ritmului cardiac în cardiomiocitele ventriculare de șobolan neonatal", a fost publicat în Journal of Applied Physiology.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel