Generația Z și tinerii Millennials...
Un studiu al cercetătorilor spanioli, publicat în revista Nature, arată că acidul palmitic, regăsit în uleiul de palmier, poate avea un factor decisiv în propagarea mai multor forme de cancer.
Pentru că este mai ieftin, uleiul de palmier a ajuns să fie grăsimea de bază utilizată în majoritatea produselor alimentare, de la biscuiți și produse de patiserie, la margarină și semipreparate.
Studiul avertizează că odată cu consumul de ulei de palmier "riști să te îmbolnăvești de cancer într-un timp foarte scurt".
Potrivit cercetătorilor, o cantitate crescută de acid gras din compoziția uleiului de palmier crește semnificativ riscul unor metastaze, în formele de cancer bucal sau de piele.
Autorii studiului spun că fenomenul ar putea fi contracarat, prin medicamente sau diete speciale, dar pentru asta, studiile clinice ar trebui să treacă la subiecți umani.
Studiul spaniolilor poate reaprinde disputa privind folosirea uleiului de palmier în alimentația umană, în prezent el fiind cel mai răspândit produs pentru prăjire folosit la nivel mondial, pentru că este mai ieftin.
Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentară (AESA) a declarat că acest tip de grăsime este foarte periculoasă pentru organism. Nu afectează doar sănătatea, ci și mediul înconjurător.
În aunl 2015, Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA – Food and Drug Administration) a cerut tuturor producătorilor de alimente să elimine din produse grăsimile trans, dar uleiul de palmier a fost din ce în ce mai folosit.
Pe de altă parte, "uleiul de palmier este una dintre sursele vegetale bogate în grăsimi saturate, care nu sunt deloc benefice pentru sănătatea inimii şi cresc colesterolul”, a declarat Alice Lichtenstein, medic cardiolog la Universitatea Tufts.
În acest sens, specialiștii îți recomandă să apelezi la uleiurile de rapiţă şi cele de soia.
"Supraproducţia vă duce la defrişarea pădurilor tropicale şi la îndepărtarea animalelor din habitatul lor natural", spune Sharon Smith, reprezentată a Asociaţiei pentru Protecţia Pădurilor Tropicale.
Studiile arată că acest ulei afectează și flora sau fauna. În Malaiezia şi Indonezia se produce 85-95% din cantitatea totală de ulei de palmier comercializată în lume. Cu toate astea, oamenii nu realizează riscurile.
Uleiul de palmier este ”responsabil” cu colesterolul și trigliceridele crescute în sânge, a afirmat medicul nutriționist Mihaela Bilic în cadrul emisiunii ”Doctor de Bine” de la PRO TV. De asemenea, aceasta a menționat faptul că a fost introdusă o ”taxă suplimentară”, ca un ”avertisment adresat industriei agroalimentare pentru a limita folosirea acestuia”.
”Din punct de vedere nutritiv, uleiul de palmier conține 45-50% acizi grași saturați care cresc colesterolul din sânge și cresc riscul de atero-scleroză. În schimb, este sărac în acizi grași polisaturați cu efect protector. Comparativ cu uleiul de măsline, cel de palmier are de două ori mai mulți acizi grași saturați și doar jumătate din procentul de poli nesaturați. Grăsimile din uleiul de palmier sunt acizi grași cu lanț lung, asemănător cu grăsimile animale, însă carnea are valoare nutritivă superioară prin aportul de proteine și minerale, în timp ce uleiul de palmier este o bombă calorică care crește LDL colesterolul”, a explicat dr. Mihaela Bilic.
Mai mult, medicul Mihaela Bilic susține că acest ulei este unul ieftin, motiv pentru care a ajusn să fie grăsimea de bază utilizată în majoritatea produselor alimentare, de la biscuiți și produse de patiserie la margarină și semipreparate.
”Acizii grași saturați din structură sunt stabili la oxidare și la tratamentul termic, deci nu are risc de râncezire ca alte uleiuri. Consistența lui este fermă, seamănă cu untul și untura, este perfect de folosit pentru aluaturi și paste tartinabile. Când vine vorba de prăjit, tot uleiul de palmier este prima alegere. Până acum recomandările cu privire la consumul de grăsimi erau clare. Știam că trebuie să reducem aportul de grăsimi animale saturate care cresc riscul cardio vascular. Uleiul de palmier complică lucrurile. Chiar dacă este o grăsime vegetală are efecte negative mai mari decât grăsimile animale. Inițial, uleiul de palmier s-a vrut o alternativă sănătoasă la grăsimea hidrogenată de tip margarină. Bogată în acizi grași trans, s-a dovedit a fi o variantă la fel de nesănătoasă”, a mai spus medicul nutriționist Mihaela Bilic la ”Doctor de Bine”.
Vezi și: 6 motive pentru care nu ți-e foame dimineața. Semnul pe care ți-l dă corpul
1. Ciocolata
Uleiul de palmier din ciocolată contribuie la crarea unei aparențe netede și strălucitoare a ciocolatei și o face să nu se topească decât la temperaturi foarte mari.
2. Pâinea
3. Aluaturile pentru pizza
4. Prăjituri
5. Supele instant
6. Înghețată
7. Margarină
8. Cereale
9. Biscuiți
10. Jeleuri
Consumat în cantități normale, uleiul de palmier oferă anumite beneficii.
Culoarea sa portocalie-roșiatică este rezultatul prezenței compușilor chimici naturali, carotenoide. În comparație cu alte uleiuri vegetale, uleiul de palmier brut și nerafinat este una din cele mai bogate surse naturale de carotenoizi.
- Vitamina E - Uleiul de palmier este o sursă importantă de vitamina E, așa cum niciun alt ulei vegetal nu conține.
- Unul din beneficiile majore ale uleiului de palmier este că nu conține colesterol.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Persoanele asigurate beneficiază de o...
Alimentația în sezonul rece poate fi...