Uleiul de măsline, de ce să îl consumi în fiecare zi: ce-i face inimii

Uleiul de măsline
Uleiul de măsline a fost întotdeauna recunoscut pentru calitățile sale, însă un nou studiu arată care sunt beneficiile consumului de ulei de măsline asupra sănătății inimii.

Consumul mai mare de ulei de măsline a fost asociat cu un risc mai mic de atac de cord în rândul americanilor, mai ales atunci când a înlocuit maioneza, margarina sau untul, potrivit cercetărilor preliminare prezentate astăzi la Epidemiologia și prevenirea American Heart Association | Lifestyle and Cardiometabolic Health Scientific Sessions 2020.

După ce au contabilizat factorii de dietă și stilul de viață, cercetătorii au descoperit că cei care au consumat mai mult de jumătate de lingură pe zi de ulei de măsline aveau un risc mai mic cu 15% de a avea orice fel de boală cardiovasculară și un risc mai mic de 21% de boli coronariene. Cu toate acestea, consumul mai mare de ulei de măsline nu a arătat un impact asupra riscului de accident vascular cerebral.

Cercetătorii au mai descoperit că înlocuirea unei lingurițe de unt, margarină, maioneză sau grăsimi lactate cu aceeași cantitate de ulei de măsline a scăzut cu 5% riscul oricărei boli cardiovasculare și a scăzut cu 7% riscul de boli coronariene. Cu toate acestea, când studiul a început în 1990, multe margarine conțineau cantități substanțiale de acizi grași trans, astfel încât rezultatele s-ar putea să nu se aplice margarinelor vegetale disponibile în prezent.

„Studiile anterioare au asociat consumul ridicat de ulei de măsline cu o sănătate cardiovasculară mai bună, în special în țările mediteraneene, în care aportul de ulei de măsline este mult mai mare decât în Statele Unite”, a declarat Marta Guasch-Ferre, doctor, autorul principal al studiului și om de știință de cercetare din departamentul de nutriție de la Harvard T.H. Chan School of Public Health in Boston.

„Scopul nostru a fost să investigăm dacă consumul mai mare de ulei de măsline a fost benefic pentru sănătatea inimii în populația Statelor Unite”, a spus Guasch-Ferre.

Acest studiu a avut loc între 1990 și 2014 și a inclus 63.867 de femei din „Studiul de Sănătate al Asistenților” și 35.512 de bărbați de la „Studiul de Urmărire a Profesioniștilor din Sănătate”. Toți participanții au fost lipsiți de cancer, boli de inimă și alte boli cronice la începutul studiului. La fiecare patru ani, timp de aproximativ trei decenii, participanții la studiu au răspuns la chestionare despre dieta și stilul lor de viață.

Beneficii comparate 

Cercetătorii au folosit, de asemenea, modele statistice pentru a compara beneficiile asupra sănătății cardiovasculare ale uleiului de măsline cu alte uleiuri vegetale combinate, precum porumb, canola, șofran și soia. „Un lucru interesant arată studiul nostru este că, deși uleiul de măsline a fost mai bun decât majoritatea grăsimilor animale și a margarinei, acesta nu a fost superior uleiurilor vegetale din această populație de studiu. Acest lucru înseamnă că înlocuirea oricărui tip de grăsime animală cu uleiuri vegetale, inclusiv uleiul de măsline, dar și altele, ar putea fi o strategie bună pentru îmbunătățirea sănătății cardiovasculare”, a spus Guasch-Ferre.

Rezultatele studiului au fost observaționale, ceea ce înseamnă că nu dovedesc cauză și efect. Cu toate acestea, mici studii de intervenție au descoperit că înlocuirea grăsimilor animale cu ulei de măsline are beneficii în ce privește lipidele din sânge. „Sunt necesare mai multe cercetări pentru a investiga mecanismele din spatele acestei asociații, precum și efectele altor uleiuri vegetale asupra sănătății inimii", a spus Guasch-Ferre.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel