Ulcerațiile membrelor inferioare, complicații. Ionuț Munteanu: Se pot infecta. Pot duce la amputație

ulceratiile membrelor inferioare - FOTO: Freepik@Sorapop
Ulcerațiile membrelor inferioare sunt răni deschise pe picior care durează mai mult de două săptămâni pentru a se vindeca în ciuda tratamentului. 

Ulcerațiile membrelor inferioare se pot infecta dacă nu sunt tratate. O rană pe picior care nu se vindecă după trei luni de tratament este considerată o afecțiune cronică.

Această afecțiune este cel mai frecvent cauzată de o circulație deficitară, deși poate fi atribuită unei varietăți de afecțiuni. Aceste răni sunt, de asemenea, mai frecvente la femei, dar pot afecta atât bărbații, cât și femeile de orice vârstă.Dacă sunt tratate la timp, ulcerele de picior se pot ameliora fără a provoca alte complicații.

Dr. Ionuț Munteanu, medic primar chirurgie cardiovasculară, a explicat cum apar ulcerațiile membrelor inferioare și care este prognosticul. 

”Ulcerațiile fac parte din categoria mult mai mare a leziunilor trofice. Reprezintă modificări ale tegumentului, adică o distrucție la nivel tegumentar, epidermic și dermic. Pielea este cel mai mare organ din corpul uman al cărui rol este de barieră protectoare împotriva infecțiilor. Odată ce această barieră este distrusă, infecțiile se pot colononiza, putând duce la consecințe grave. 

Vezi și: Poluarea, factor declanșator pentru bolile de plămâni. Cum te îmbolnăvește propria casă. Radu Țincu: Gătitul produce poluare

Cauzele sunt multiple. De la banalele căzături din copilărie când aveam julituri, însă în chirurgia vasculară ne ocupăm de ulcerele arterio-venoase care apare din cauza lipsei sângelui oxigenat în țesuturile periferice, are o anumită localizare, la nivelul degetelor, piciorului și are anumite particularități. 

Speranța de vindecare este foarte mică. Ulcerul venos, ulcerul varicos este mult mai frecvent și apare la nivelul gambei și este supus tratamentului. 

În absența tratamentului, ulcerele se pot infecta. Infecția bacteriană la acest nivel are consecințe nefaste atât la nivel local, cât și asupra prognosticului. La nivel local apare o secreție care deranjează atât pacientul cât și persoanele din jur și este cauza cea mai frecventă pentru care acest pacient se prezintă pentru un consult medical”, a explicat dr. Ionuț Munteanu, medic primar chirurgie cardiovasculară, la Digi24.

Vezi și: Intoleranța la histamină: semne. Adriana Cămuescu: E greu de diagnosticat, mulți sunt trimiși la psiholog crezând că au burnout. Din păcate e o mare realitate tot mai frecventă

Ulcerațiile membrelor inferioare, cauze

Șansele de apariție a ulcerului la picior cresc odată cu vârsta și sunt adesea ereditare - cu alte cuvinte, dacă părinții tăi au avut ulcer la picior, ai mai multe șanse de a avea ulcer la picior. Alte cauze ale ulcerului la picior sunt:

- circulația sanguină deficitară

- diabetul

- hipertensiune arterială (tensiune arterială ridicată)

- boli de inimă

- colesterol ridicat

- boli de rinichi

- presiune crescută la nivelul picioarelor

- fumat

- infecții

Venele varicoase, care sunt vene umflate și vizibile, sunt frecvent asociate cu ulcerele de picior. Și, adesea, ulcerele de picior sunt o complicație a venelor varicoase netratate. Cu toate acestea, cele două afecțiuni nu sunt întotdeauna întâlnite împreună, arată Healthline.

”Netratat, ulcerul tegumentar infectat poate duce la amputația membrului respectiv. Pot apărea și sângerări importante”, a mai explicat dr. Ionuț Munteanu. 

Vezi și: Ce se ascunde, de fapt, în spatele mâncatului și ronțăitului. Alungulesei: Scăpăm asta din vedere, o acoperim! Emoțiile noastre stau în stomac. Cu cât simt emoții, cu atât mă duc către mâncare

Ulcerațiile membrelor inferioare, tratament

”În cazul ulcerelor arterio-venoase, tratamentul afecțiunii de bază este cel mai important, dar este extrem de important și tratamentul local. Astăzi avem la dispoziție tratamentul local, folosind energia luminii fluorescente. Este un dispozitiv care are o lampă flourescentă, o lampă de mână și un gel fotoconvertor care se aplică la nivelul plăgilor, indiferent dacă acestea sunt infectate sau nu.

Această terapie revoluționară acționează la nivel celular și constă în aplicarea acestui gel și o ședință de 5 minute de lumină fluorescentă. În prima săptămână, cultura microbiană s-a redus și plaga a devenit mai puțin secretorie. Putem aplica acest pansament și la nivelul secrețiilor de la nivelul plăgilor. 

În următoarele săptămâni a apărut ploriferare celulară și s-au format noi vase de sânge care vor ajuta la cicatrizare. În săptămâna a 7-a, apare colagen în cantități mari, cu remodelarea plăgii. După 10 săptămâni, opt din 10 pacienți au constatat o reducere importantă, de 80% a suprafeței ulcerației”, a mai explicat medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Primul semn că ai o criză biliară
Oua rosii Paste - Foto: Freepik @pvproductions
EXCLUSIV
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel