Tumoră gigant, îndepărtată de la un pacient care ar fi avut-o 60 de ani

Imagine din timpul intervenției de eliminare a tumorii gigant FOTO: Facebook SUUB
Medici de la Spitalul Universitar București au îndepărtat o tumoră gigant de la un pacient de 84 de ani, care susține că o avea „din perioada armatei“.

Tumoră, gigant. Ablație radicală de tumoră gigantă cervico-parotidiană este numele unui procedeu medical prin care specialiștii de la Spitalul Universitar de Urgență București ( SUUB) au realizat-o în urmă cu circa săptămâni la un pacient de 84 de ani. Acesta s-a prezentat la SUUB cu o tumoră cervico-parotidiană stângă, gigantă, cu creștere accelerată în ultimele șase luni, se arată pe Facebook Spitalului Universitar de Urgență București.

„Din afirmațiile pacientului rezulta că exista o mică formațiune tumorală în zona unghiului mandibulei «din perioada armatei», deci de aproximativ 60 de ani. În regiunea cervicală, orice tumoră cu diametru de peste 10 cm se numește tumoră gigantă", explică specialiștii, potrivit postării de pe Facebook.

Tumoră, gigant: 3 ore de operație

Examenele medicale au arătat medicilor ce au de făcut - CT cervical cu substanță de contrast a evidențiat că pacientul avea o tumoră chistică multiloculată, septată, cu extensie în spațiul parafaringian stâng, compresivă pe vasele mari ale gâtului, iar testul histopatologic - o tumoră chistică de tip embrionar.

O echipă multidisciplinară de la SUUB a îndepărtat tumora în urma unei intervenții chirurgicale de 3 ore printr-un procedeu numit ablație radicală tumoră gigantă cervico-parotidiană stângă.

Tumoră, gigant: operația

„Au fost două elemente de dificultate în ablația tumorii: unul a constat în protecția vaselor mari ale gâtului (vena jugulară internă și artera carotidă cu ramurile ei, care erau intim lipite de tumoră); al doilea element dificil a constat în identificarea și conservarea ramului marginal al mandibulei din nervul facial, precum și trunchiul nervului facial, astfel încât pacientul să nu rămână cu o asimetrie a feței (paralizie facială post-operatorie)", explică Daniela Vrînceanu, medic coordonator Compartiment ORL din cadrul SUUB.

Potrivit acesteia, este foarte important controlul la medic întrucât diagnosticul pus de la apariția primelor semne de boală face ca întreg tratamentul să aibă rezultate mult mai bune pentru pacient.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel