Tumor board-ul în cancer, soluție găsită acum decenii. Dr Dediu, despre succesul fulminant în tratarea melanomului

Dr Mircea Dediu. Foto: Sanador
EXCLUSIV
Dr. Mircea Dediu, medic primar Oncologie, a detaliat la Interviurile Dc News și DC Medical ce suucese s-au obținut în cazul melanomului și de ce și cum a apărut tumor boardul pentru pacienții cucancer în România. 

Dr. Mircea Dediu, medic primar Oncologie, Doctor în Științe Medicale și Șef Secție Oncologie Medicală la Spitalul Clinic Sanador, a explicat în exclusivitate la Interviurile DC News și DC Medical, că ideea de tumor board, acea comisie de specialiști care analizează din toate unghiurile cazul unui pacient până când îi găsesc rezolvare, nu e de fapt o idee nouă, ea fiind practicată cu succes de zeci de ani. 

Sanador

„Realitatea este că acest concept de tratament multidisciplinar nu este deloc nou. El este extrem de vechi, cel puțin 30-40 de ani de când a fost stabilit faptul că diverse modalități terapeutice care cereau anumite specializări medicale, aduse într-o secvență optimă, oferă într-adevăr cele mai mari beneficii. Drept pentru care aceste echipe multidisciplinare au stat la baza tratamentelor oncologice dintotdeauna. Mai mult decât atât, în prezent, așa cum spuneam, având în vedere lărgirea  paletei de terapie, cât și diverse modalități de integrare, face ca această cooperare să fie absolut indispensabilă pentru un bun rezultat global”, a detalia expertul.

O parte dintre tipurile de cancer sunt avantajate de terapiile moderne, arată oncologul. 

„Fără îndoială că aceste progrese aduse de noile concepte terapeutice intrate în practică, tratamentul molecular țintit, respectiv imunoterapia, au avut impact diferit. De la situație la situație, respectiv de la tumoră la tumoră. Am dat exemplu melanomul malign care este întotdeauna dat ca o referință la beneficiile care au fost aduse de aceste noi perspective terapeutice, pentru că melanomul malign beneficiază deopotrivă de terapii moleculare țintite, atunci când există o mutație anume, cât și de imunoterapie. Vorbim de cazul metastatic, cazul diseminat, pentru care în momentul de față se citează în studiile clinice la cinci ani supraviețuiesc 50% din pacienți, jumătate de pacienți sunt în viață la 5 ani, ceea ce de regulă la un an nu aveam supraviețuitori”, a explicat dr Mircea Dediu. 

Care e speranța de viață în cancerul de prostată și ce tratamente sunt pentru el, aflați în video: 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel