Urmărește dezbaterea live

Tulburările de tranzit intestinal și creșterea în greutate. Cauze și tratament

Scaunele moi, apoase sau diareea, pot fi adesea asociate cu pierderea în greutate, deoarece se elimină lichidele. Dar creșterea în greutate neintenționată și rapidă se poate întâmpla chiar și cu diaree. Iată care sunt cauzele. 

Creșterea în greutate și diareea pot fi cauzate de multe lucruri, dintre care unele se suprapun - inclusiv unele afecțiuni medicale care ar trebui evaluate de un medic, notează Livestrong

Cauzele creșterii în greutate și a scaunelor moi

Boala celiacă este o afecțiune în care sistemul digestiv nu poate face față glutenului, un ingredient găsit în multe alimente, incluzând majoritatea pâinii și chiar unele medicamente. Multe persoane cu boală celiacă suferă scaune moi atunci când ingerează gluten. Boala celiacă determină malabsorbția substanțelor nutritive, dar poate provoca, de asemenea, o creștere bruscă în greutate, spune Clearinghouse. Consumul unor cantități excesive de alimente zaharoase și îndulcite poate provoca, de asemenea, creșterea în greutate și scaune moi.

Cauze separate ale creșterii în greutate și a scaunelor mor

Creșterea în greutate și scaunele moi pot apărea, de asemenea, în mod independent și pot fi cauzate de factori independenți, cum ar fi modificările dietetice sau diverse afecțiuni. Creșterea drastică a aportului de calorii vă poate determina să puneți rapid kilograme nedorite. O scădere bruscă și semnificativă a caloriilor arse - prin oprirea unui program riguros de exerciții fizice - poate duce la creșterea greutății. O serie de afecțiuni medicale - cum ar fi problemele tiroidiene, modificări ale metabolismului și probleme de sănătate mintală precum depresia - pot, de asemenea, să crească în greutate, potrivit MedlinePlus. O infecție este o cauză frecventă a scaunelor moi, iar alte cauze includ afecțiuni de sănătate precum boala celiacă și boala inflamatorie a intestinului, precum și intoleranța la unele alimente, cum ar fi laptele. Diareea poate fi, de asemenea, un efect secundar al unor medicamente, inclusiv laxative, medicamente antibiotice și medicamente pentru chimioterapie, potrivit MedlinePlus.

Tratarea creșterii în greutate și a diareei

Modificați-vă dieta pentru a vă ajuta să faceți față atât creșterii în greutate în exces, cât și scaunelor moi. În primul rând, reduceți alimentele și băuturile zaharoase din dieta. Dacă aveți boală celiacă, evitați glutenul. Adăugați fibre în alimentație, deoarece vă poate ajuta să obțineți sațietate fără să consumați prea multe calorii și, de asemenea, vă poate ajuta la gestionarea diareei. Mâncați alimente cu cereale integrale, fructe și legume pentru a vă crește aportul de fibre. Alegeți alimentele cu conținut scăzut de calorii, care nu vă vor agrava stomacul. Pâinea prăjită, supele și merele vă pot ajuta să vă ușurați stomacul fără să adăugați multe calorii în dieta voastră.

Gestionarea problemelor de sănătate

Dacă aveți o afecțiune precum intestin iritabil, boală celiacă, intoleranță la lactoză, probleme tiroidiene sau alte condiții de sănătate, țineți-le sub control pentru a ameliora simptomele precum creșterea în greutate și scaunele moi. Este posibil să fie nevoie să faceți modificări suplimentare la dieta dvs. - cum ar fi eliminarea alimentelor lactate, de exemplu - sau regimul de medicamente pentru a gestiona mai bine aceste simptome.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel