Tulburările de somn, simptome, cauze și riscuri

Insomnia
Tulburările de somn sunt condiții care afectează capacitatea unei persoane de a avea un somn normal. Cauzele acestor afecțiuni sunt diverse și variază de la obiceiurile pe care oamenii le-au dezvoltat înainte de a se culca până la o serie de probleme medicale care perturbă ciclul normal al somnului.

Dacă observați că nu vă simți odihnit dimineața după ce vă treziți, probabil ar trebui să vă consultați medicul pentru a determina dacă aveți o tulburare de somn. Tulburările de somn pot avea un efect negativ asupra sănătății generale a unei persoane, notează Medicine net. 

Lipsa de somn poate pune viața în pericol! De exemplu, accidentele de mașină, problemele personale, performanța slabă a locului de muncă, leziunile, problemele de memorie și tulburările de dispoziție au fost legate de somn slab. În plus, cercetătorii au concluzionat că tulburările de somn contribuie probabil la boli de inimă, obezitate și diabet.

Simptomele tulburărilor de somn

Simptomele tulburărilor de somn variază în funcție de tipul tulburării de somn. Simptomele pot varia de la ușoare până la severe și de obicei includ una sau mai multe dintre următoarele: hipersomnie (somnolență excesivă în timpul zilei), insomnie (scăderea eficienței somnului cu somn neliniștitor, cu trezire frecventă în timpul nopții), sforăit puternic și / sau pauze scurte în respirație (perioade scurte de apnee), mișcări ale picioarelor sau dorința de a mișca picioarele noaptea, somnambulismul sau teroarele de noapte (coșmaruri).

Ciclul somnului

Un ciclu normal de somn are două categorii majore numite REM și non-REM. REM reprezintă o mișcare rapidă a ochilor. Somnul REM se caracterizează prin relaxare musculară, visare, mișcări episodice rapide ale ochilor și unde de amplitudine mică pe un EEG (encefalograf). Somnul non-REM este împărțit în patru etape de la somn ușor (stadiul 1) până la stadiul IV (Delta sau somnul profund). Somnul non-REM ocupă aproximativ 75% din timpul normal de somn, în timp ce REM ocupă restul de 25% și apare de obicei mai mult spre dimineață. Tulburările de somn perturbă aceste cicluri ale somnului.

Cât de mult trebuie să dorm?

Nevoia de timp de somn ale oamenilor sunt variabile, iar timpul de somn variază la copii și adulți.

Adulți

Un adult are nevoie de la aproximativ 5 până la 10 ore de somn pe noapte. Cu toate acestea, mai multe studii au sugerat că majoritatea adulților obișnuiți dorm în medie aproximativ 7 până la 8 ore pe noapte.

Tineri

În general, cu cât persoana este mai tânără, cu atât are nevoiede mai mult somn. De exemplu, adolescenții necesită aproximativ nouă ore de somn, în timp ce sugarii necesită aproximativ 16 ore pe noapte.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel