Tulburarea de somn care duce la demență. Este o cauză și a bolii Parkinson

tulburarea de somn - FOTO: Freepik@rido81
Această tulburare de somn poate fi un semn de avertizare pentru dezvoltarea demenței.

Tulburarea comportamentală a somnului REM (RBD) afectează o porțiune semnificativă a populației, având implicații alarmante pentru sănătatea neurologică, cum ar fi boala Parkinson și demența. O tulburare puțin cunoscută de somn ar putea oferi indicii despre boli grave ale creierului.

Tulburarea comportamentală a somnului REM, crucială pentru creier

Tulburarea comportamentală a somnului REM (RBD) afectează aproximativ 2% dintre persoanele de peste 65 de ani și aproximativ 1% din populația generală. REM, prescurtare pentru mișcarea rapidă a ochilor, este o fază crucială a ciclului de somn, legată de vise, memorie și sănătatea creierului. În mod normal, în timpul REM, mușchii tind să rămână nemișcați, prevenind mișcările legate de vise.

Dar pentru cei cu tulburare comportamentală a somnului REM, este o poveste diferită. Mușchii lor acționează visele, semnalând riscuri potențiale pentru boala Parkinson și demență pe termen lung. Visele care se transformă în acțiuni violente reprezintă o preocupare serioasă pentru pacienți și, de asemenea, pentru partenerii lor. Persoanele care experimentează aceasta se găsesc fugărite sau atacate în visele lor, uneori ducând la răni fizice în timpul somnului, potrivit Mirror.

Vezi și: Înălțimea, factor de risc pentru cancer. Care este înălțimea ideală pentru a fi sănătos

Tulburarea de somn - FOTO: Freepik@Wavebreak Media

Tulburarea comportamentală a somnului REM, factor de risc pentru demență și Parkinson

Șocant, aproximativ 60% dintre pacienți și 20% dintre partenerii lor de pat au raportat răni provenind din aceste episoade. Înțelegerea RBD rămâne o provocare pentru cercetători. Deși poate apărea la orice vârstă, de obicei începe în anii 40 sau 50. Cu toate acestea, pentru persoanele mai tinere, antidepresivele au fost legate de apariția acesteia.

Interesant este că există un număr egal de cazuri între femeile și bărbații tineri, dar pe măsură ce indivizii îmbătrânesc peste 50 de ani, bărbații sunt mai des afectați. RBD nu este doar o condiție independentă. Are conexiuni cu tulburări neurodegenerative grave, cum ar fi boala Parkinson și demența cu corpi Lewy.

Aceasta a ridicat îngrijorări în rândul oamenilor de știință, care investighează dacă RBD ar putea servi ca un indicator timpuriu pentru aceste boli debilitante. RBD este raportată la 25 până la 58% dintre pacienții cu Parkinson și la un uimitor 70 până la 80% dintre cei cu demență cu corpi Lewy.

Vezi și: Cum știi că ai gonoree. Semnul de pe lenjeria intimă: Este foarte zgomotoasă, dar ușor de tratat

Pentru a obține perspective mai profunde, cercetătorii au realizat un studiu pe termen lung, implicând 1.280 de pacienți cu RBD, observând cum alte probleme de sănătate s-au dezvoltat în timp. După 12 ani, un uimitor 73,5% dintre cei afectați au dezvoltat o boală neurodegenerativă legată. Factori precum simptome motorii neregulate, anomalii ale nivelului de dopamină și chiar probleme aparent fără legătură, cum ar fi pierderea mirosului sau disfuncția erectilă, au fost legate de un risc crescut.

Experții sugerează că semnele de probleme pot apărea cu decenii înainte de simptomele complet manifestate, subliniind importanța detectării timpurii. Deși tratamentele rămân limitate, medicamentele precum melatonina și clonazepamul oferă o anumită alinare a simptomelor. Medicii speră ca în viitor, investigațiile în curs vor aduce mai multă lumină asupra legăturii complexe dintre RBD și consecințele sale potențiale și vor permite o mai bună gestionare și înțelegere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel