Cercetătorii au realizat o...
Trucul banal care te va ajuta să dormi bine este simplu de urmat. Unii dintre noi probabil că îl aplicăm fără să știm ce efecte benefice are asupra somnului. Poate părea cel mai rău coșmar al tău, dar purtarea șosetelor pe timp de noapte poate fi cheia pentru a avea un somn bun.
Asta potrivit lui Martin Seeley, șeful MattressNextDay, care a spus că "te poate ajuta să adormi mai repede și să experimentezi un somn mai profund".
Acest truc simplu oferă o mână de ajutor ceasului nostru principal intern, sau ritmului circadian. În perioada premergătoare somnului, organismul își reduce încet procesele și își conservă energia - scăzând temperatura de bază.
Dar purtarea șosetelor la culcare ar putea fi cheia unui somn profund, potrivit unui expert. Având puterea de a ajuta la încălzirea picioarelor, acest lucru poate semnala corpului tău că este timpul să dormi, a explicat Martin Seeley, CEO al MattressNextDay, supranumit expertul în somn, potrivit Daily Mail.
Pentru a face acest lucru, organismul trimite căldură din centrul său către mâini și picioare pe timp de noapte. Dar a avea picioarele reci interferează cu acest proces și, în cele din urmă, perturbă ciclul somn/veghe.
Acest lucru se datorează faptului că vasele de sânge se contractă atunci când este frig, ceea ce înseamnă că organismul trebuie să muncească puțin mai mult pentru a se răcori, deoarece presiunea arterială crește.
Vezi și: Durerea de sân, mastalgia, cauze și tratament. Când este indicată biopsia și care sunt principalele semnale de alarmă. Ce legătură are cafeaua sau sutienul
Dar încălzirea picioarelor dilată vasele de sânge contractate, permițând astfel ca mai multă căldură să iasă prin piele - provocând o scădere a temperaturii.
”Purtarea șosetelor la culcare poate ajuta la încălzirea picioarelor, ceea ce poate semnala corpului că este timpul să doarmă. Cu toate acestea, dacă purtarea ciorapilor la culcare duce sau nu la un somn mai profund poate depinde de fiecare persoană în parte.
Unele persoane pot considera că purtarea șosetelor la culcare este incomodă, în timp ce altele pot să nu observe nicio diferență în calitatea somnului lor”, a spus Seeley.
Vezi și: Care este diferența între sosul și sucul de roșii. Care este mai sănătos
Somnul profund, cunoscut și sub numele de somn cu unde lente sau stadiul 3 al mișcărilor non-rapide ale ochilor (NREM), este o etapă importantă a ciclului.
Fiecare ciclu de somn durează aproximativ 90 de minute, trecând de la stadii de somn mai ușoare la somnul profund. Experții sugerează că ar trebui să petrecem între 10 și 15 % din fiecare noapte în somn profund - cantitatea recomandată.
Dar mulți oameni nu ajung la această etapă importantă a somnului REM pentru o perioadă suficientă de timp, spun experții. Obținerea unui somn profund suficient poate preveni dezechilibrele hormonale, poate îmbunătăți funcția cognitivă și poate repara și regenera țesuturile, mușchii și oasele, sugerează studiile.
Somnul profund joacă, de asemenea, un rol în reglarea emoțiilor, a dispoziției și a comportamentului. Un studiu din 2007 al Institutului de Neuroștiințe din Olanda (NIN), publicat în revista Physiology & Behaviour, a constatat că persoanele care purtau șosete în pat reușeau să adoarmă mai repede.
Faptul că petreceți mai puțin timp învârtindu-vă și încercând să adormiți indică faptul că aveți mai multe șanse să aveți parte de un somn mai profund și de înaltă calitate, potrivit experților.
Vezi și: Efectul Nocebo, cum se manifestă. Ce impact are felul în care gândim asupra sănătății
Dar purtarea șosetelor în pat nu este singurul secret pe care Seeley îl recomandă pentru un somn satisfăcător. Investiția într-o pătură cu greutăți v-ar putea ajuta să vă treziți mai energizat și cu o dispoziție mai bună.
”'Păturile cu greutăți oferă o presiune ușoară care poate ajuta la promovarea relaxării și la reducerea stresului și a anxietății. Acest lucru poate contribui la îmbunătățirea calității somnului și la creșterea cantității de somn profund pe care o obțineți”, a mai spus Seeley.
Un studiu realizat în 2015 în Journal of Sleep Medicine & Disorders a constatat, de asemenea, că o pătură cu greutăți i-a ajutat pe cei cu insomnie să doarmă mai bine, pur și simplu pentru că i-a ajutat să se simtă mai liniștiți înainte de culcare.
Rutinele de seară care induc somnul ar trebui, de asemenea, să înceapă cu câteva ore înainte de culcare.
Vezi și: Pastila care tratează hipertensiunea. Un progres pentru mulți pacienți. Cum se administrează
”Dezvoltați o rutină de calmare înainte de culcare pentru a vă ajuta corpul și mintea să se relaxeze. Aceasta ar putea include o baie caldă, practicarea unor tehnici de relaxare, cum ar fi meditația sau respirația profundă, sau citirea unei cărți”, a mai spus Seeley.
Alte sfaturi includ respectarea unui program de somn consistent, mergând la culcare și trezindu-se la aceeași oră în fiecare zi, chiar și în weekend.
Acest lucru ajută la reglarea ceasului intern al organismului. De asemenea, mișcarea mai multă vă poate ajuta să dormiți mai bine.
Exercițiile fizice regulate nu sunt bune doar pentru sănătatea fizică și pentru minte, ci pot contribui și la îmbunătățirea calității somnului, potrivit lui Seeley.
Cu toate acestea, este important să evitați exercițiile fizice viguroase sau intense în apropierea orei de culcare, dacă acestea vă afectează somnul, a precizat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Cercetătorii au realizat o...
Autodiagnosticarea pe internet poate...
Depresia postpartum este o condiție...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Proteinele sunt macronutrienți vitali...
Alimentația echilibrată, bogată în...